Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δύσκολα έρχονται...

Ο σκληρότερος κύκλος του μνημονίου είναι ενώπιόν μας τόνισε ο Αλέξης Μητρόπουλος σε συνέντευξή του σήμερα από την Άρτα όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς», της ΕΛΜΕ Άρτας και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Άρτας. 


Ο γνωστός εργατολόγος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου καθώς και συνεργάτες του οι οποίοι έχουν έρθει μαζί του, θα λάβουν  μέρος σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι παραπάνω φορείς της πόλης σήμερα στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα «Σκουφάς» για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των πολιτών. 

Εν’ όψει της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα γραφεία του συλλόγου «Σκουφάς» όπου ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στα δεινά του μνημονίου το οποίο χαρακτήρισε καταστροφικό για την πορεία της πατρίδας τονίζοντας: «Δεκαοχτώ μήνες μετά κι αυτοί που πανηγύριζαν για το μνημόνιο τώρα έρχονται και εγκαλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την αποτυχία. 

Τα ελλείμματα μεγαλώσανε, το χρέος μεγάλωσε κατά τουλάχιστον 10 δις, η ανεργία αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 250.000 νέους άνεργους και η ευέλικτη απασχόληση, όλες οι νέες μορφές ψευδοαπασχόλησης που δεν δίνουν σταθερή δουλειά, που δεν δίνουν καλό μισθό και που δίνουν πενιχρή σύνταξη έχουν κατακλύσει την αγορά εργασία και τη δική σας απ' ότι μαθαίνω».

Επέρριψε ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για την κακή πορεία του τόπου τονίζοντας: «Για το ότι δεν προβλέψανε την κρίση, για το ότι δεν αμυνθήκανε στην κρίση, για το ότι η κρίση τους βρήκε ανέτοιμους χωρίς επιτελεία πολιτικών κοινωνικών επιστημόνων για να μπορέσουν να διαγνώσουν, άρα θεωρώ ότι η ευθύνη είναι ακέραια. Να αναγνωρίσουν και ας προσπαθήσουν έστω την τελευταία στιγμή να βρουν διέξοδο για την πατρίδα διότι το μνημόνιο δεν αποτελεί διέξοδο για την πατρίδα.

Δεν συμμερίζομαι ότι θα γίνουν κοινωνικές εκρήξεις και δεν εύχομαι να γίνουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Δεν έχει ανάγκη από ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις η πατρίδα. Έχει ανάγκη από συντεταγμένες κοινωνικές συνειδητοποιήσεις ότι το πολιτικό προσωπικό μας έριξε στην ξέρα και ότι απαιτείται μία συστράτευση σε σωστή συντονισμένη προοδευτική κατεύθυνση για να βρει ο τόπος ρότα. 

Διαφορετικά τα δεινά θα είναι πολλά για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και με την πολιτική του μνημονίου κανένας δεν θα τη γλιτώσει, εννοώ στο βιοτικό και οικονομικό του επίπεδο».

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που κάνουν λόγο για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι τα δημοσιεύματα «επαναλαμβάνουν την κακή πρωθυπουργική δήλωση η οποία φαίνεται ότι είναι μεγάλη πίεση από την τρόικα για μείωση κατά 20% του υπηρετούντος προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων». Ενώ έκανε λόγο για «νέες δεξαμενές» απολύσεων αναφέροντας: «Ο πρωθυπουργός έκανε μία σκληρή δήλωση που δημιούργησε ανησυχίες στο χώρο των δημοσίων υπηρεσιών. 

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη σκληρή δήλωση του κ. Υπουργού επί των Εσωτερικών ότι οι μετατάξεις από καταργούμενους ή συγχωνευόμενους φορείς θα θεωρούνται νέα πρόσληψη και θα κρίνονται από το ΑΣΕΠ ως νέα πρόσληψη με συνέπεια όσοι υπηρετούν και είναι υπό μετάταξη από καταργούμενες ή συγχωνευόμενες ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ μπορούν να απολύονται αφού το ΑΣΕΠ δεν θα κρίνει με τα κριτήρια τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα. 

Συνεπώς θα έχουμε δύο μεγάλες δεξαμενές νέων απολύσεων. Πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις που είναι μαζικές θα έχουμε απολύσεις κατ’ επιταγή της τρόικας δηλαδή θα έχουμε απολύσεις και μη προσλήψεις κυρίως συμβασιουχικού προσωπικού.

Ευάλωτες κατηγορίες είναι όσοι υπηρετούν σήμερα ως αορίστου χρόνου στα ΝΠΔΔ και στην κεντρική διοίκηση και βεβαίως θα έχουμε μεγάλη, φοβούμαι, δεξαμενή απολύσεων μέσα από τις νέες κρίσεις των μετατασσομένων.  

Αντιλαμβάνεστε να προστεθούν στους 800.000 σήμερα επισήμους ανέργους άλλες 200.000-250.000 θα βεβαιωθεί αυτό το οποίο είχαμε προφητέψει με την έναρξη της κρίσης ότι το 2011 θα κλείσει με 1 εκατομ. έως 1,2 εκατομ. ανέργους. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι θετικές οι εξελίξεις. Πάμε σε ένα νέο κύκλο, το σκληρότερο κύκλο του μνημονίου. 

Κάποιοι μιλάνε για το σκληρότερο κύκλο της βαρβαρότητας που έρχεται κυρίως σε κοινωνικά επιδόματα, με αποδόμηση σ' ό,τι απέμεινε στο κοινωνικό κράτος και κυρίως αναφέρομαι σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και έπεται η παιδεία και η υγεία. Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αμέσως μία νέα διαπραγμάτευση. 

Ας συνεννοηθούν τουλάχιστον τα δύο κόμματα που ευθύνονται για την κρίση μήπως μπορούν να κάνουν νέα διαπραγμάτευση διότι αυτό το οποίο έγινε κι αυτό το οποίο θα γίνει το προσεχές δίμηνο-τρίμηνο, δηλαδή ο σκληρότερος κύκλος του μνημονίου είναι ενώπιόν μας, δεν θα το αντέξει ο ελληνικός λαός. 

Και εύχομαι αυτό να μην εκδηλωθεί ως ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη αλλά ως λελογισμένη και συνειδητοποιημένη και συντονισμένη και μαζική εύχομαι εκδήλωση και άρνηση αυτής της περιπέτειας που κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις μας έχουν εμπλέξει».

Περιληπτικά ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε στη συνέντευξη τα εξής:
 

«Με τους ν. 3863/20101 και 3865/2010 υλοποιήθηκαν οι επιταγές του Μνημονίου για τη δημοσιονομική επαναρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, ώστε οι δαπάνες του (κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις, Ταμεία Προνοίας-εφάπαξ βοηθήματα, λοιπές παροχές και ενισχύσεις που εξομοιώνονται με συνταξιοδοτικές παροχές) να αυξηθούν πέραν του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060!!
 

Η κυβέρνηση επέλεξε την απομείωση των παροχών του ως μέθοδο της βιωσιμότητάς του. Η παλλαϊκή αξίωση για επιστροφή και επαναρτίωση των αποθεματικών των Ταμείων αποσιωπήθηκε. Κανένας λόγος δεν γίνεται για την ενίσχυση του Συστήματος από τις πηγές του νέου πλούτου.
 

-Η αποκατάσταση των πόρων του, που διατέθηκαν για την ενίσχυση των διαφόρων ιδιωτικών κλάδων της οικονομίας και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ διαφόρων κοινωνικών ομάδων εκτός εργασιακής και ασφαλιστικής σχέσης, ματαιώθηκε.
-Εξάλλου, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των ιδιωτικοποιούμενων κρατικών και δημοσίων επιχειρήσεων επέρριψαν το ασφαλιστικό Κόστος στο Σύστημα, παρά το ότι έπρεπε να αναληφθεί από τους συμβαλλομένους.
-Η διόγκωση της άτυπης και αδήλωτης εργασίας αποστερεί το Σύστημα από πολύτιμες εισφορές.
-Η ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας, που το Μνημόνιο επιβάλλει, είναι μια μεγάλη πληγή αιμορραγίας του.  

-Αλλά η κυριότερη δυσμενής συνθήκη που οδηγεί το Σύστημα σε κατάρρευση είναι η αφυκτική πίεση των δανειστών μας και η ανειλημμένη υποχρέωση της κυβέρνησης, κατά τις ρητές διατάξεις του διαρκώς και προς το χειρότερο επικαιροποιούμενου Μνημονίου, να γενικεύσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ευελιξία στην αγορά εργασίας.
 

Επειδή, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι συνάρτηση του Εργασιακού, η επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε όλα τα Συστήματα (ιδιωτικά και δημόσια) που προωθείται κατ’ επιταγήν του Μνημονίου, θα συνεπιφέρει την ελαχιστοποίηση των εισφορών και κατ’ ακολουθίαν την απομείωση των συντάξεων.
 

Η χώρα πιέζεται και η κυβέρνηση αποδέχεται να καταργήσει ακόμη και όσα Εργασιακά Συστήματα πλήρους και ασφαλισμένης απασχόλησης απέμειναν Αυτό οδηγεί σε μοιραία συρρίκνωση και του Συνταξιοδοτικού Συστήματος. Έτσι το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα δομείται πλέον βάσει των ν. 3863 και 3865/2010 επί των παρακάτω αρχών:
 

1)Η προϊούσα κατάργηση της αρχής της τριμερούς χρηματοδότησης (Κράτος-εργοδότες-εργαζόμενοι)
2Καθιέρωση της αρχής της απόλυτης ανταποδοτικότητας (πλήρους αναλογικότητας)
3)Η αρχή της απόλυτης εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών (άρθρο
10 του ν. 3263/2010 και άρθρο 6 ν. 3265/2010)
4)Η αρχή της περιοδικής αύξησης των ορίων ηλικίας ανάλογα με το προσδόκιμο της ζωής των Ελλήνων (άρθρο 11 παρ. 3 ν. 3863/2010 και άρθρο 7 παρ. 3 του ν. 3865/2010)
5)Η αρχή της απόλυτης εξομοίωσης των όρων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους (άρθρο 10 ν. 3863/2010 και άρθρο 6 του ν. 3865/2010)
6)Η αρχή της ακύρωσης (κατάργησης) κεκτημένων δικαιωμάτων.


Αλλά ο δρόμος προς την πλήρη αποδόμηση του Συστήματος δεν έχέι τελειωμό.
Και η τρίτη και η τέταρτη επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπουν νέα απομείωση των συντάξεων, αρχής γενομένης από τις επικουρικές, αν οι Αναλογιστικές μελέτες των Επικουρικών Ταμείων δείξουν ότι δεν συγκρατείται ο παραπάνω δημοσιονομικός κανόνας μέχρι το 2060.
 

Η πέμπτη -και όπως αναμένεται χειρότερη- εκδοχή του Μνημονίου φοβούμαστε ότι θα επιβάλλει περαιτέρω ακρωτηριασμούς σε ένα συνταξιοδοτικό Σύστημα εξισώνοντας προς τα κάτω όλες τις συντάξεις, ώστε να τηρηθεί το παραπάνω δημοσιονομικό υπερ-Σύνταγμα.
 

Οι ρυθμίσεις αυτές καταλύουν το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων πολλών δεκαετιών και επαναφέρουν την κοινωνία σε συνθήκες προδημοκρατικής εποχής. Σε συνάρτηση, μάλιστα, με την παντελή απορρύθμιση των
εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής προστασίας, το Εργατικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο μεταλλάσσονται αργά, αλλά σταθερά, σε Δίκαιο του Επιχειρείν.
 

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Νομικός Πολιτισμός, ως κεκτημένο του δημοκρατικού πολιτεύματος και ως υποστασιοττοίηση της Κοινωνικής Δημοκρατίας, καταργείται, η Κοινωνία ρηγματώνεται και η ταξική της σύνθεση επιδεινώνεται
 

Καθήκον όλων μας είναι να ανακόψουμε με κάθε νόμιμο μέσο αυτή την κοινωνική και δημοκρατική αταβιστική παλινδρόμηση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης