Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Θαλασσαιμία

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της μεσογειακής αναιμίας, την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε χθες στο «Σκουφά» Άρτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στις 8 Μαΐου.
 

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, το Γ.Ν. Άρτας και το Οικοτροφείο « Αίολος » και την παρακολούθησαν πολλοί μαθητές σχολείων κυρίως από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Από πλευράς των τοπικών φορέων παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Γιάννης Κατέρης, η Αντιδήμαρχος Αρταίων Βίκυ Βασιλάκη-Μητρογεώργου, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρος, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Γιώργος Βασιλείου, ο υπεύθυνος Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βαγγέλης Καραμπάς, ο δημοτικός σύμβουλος Άρτας Νίκος Κέφης κ.ά.

Στους σκοπούς της ημερίδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας Κώστας Πανέτας ο οποίος υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της πρόληψης. Κανένας άνδρας και καμία γυναίκα δεν πρέπει να  προχωρήσουν σε τεκνοποίηση χωρίς να έχουν κάνει την αναγκαία προληπτική εξέταση, που λέγεται Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης, γνωστή ως «εξέταση για το στίγμα». 

Ο κ. Πανέτας δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή ημερίδα πιο πολύ αφορά την πρόληψη της μεσογειακής αναιμίας. Η Άρτα είναι μία από τις πόλεις της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα μεσογειακής αναιμίας και γεννήσεις παλαιότερα. Σιγά-σιγά τείνουμε να μην έχουμε πλέον γεννήσεις παιδιών με μεσογειακή αναιμία και αυτό οφείλεται καθαρά στην πρόληψη. Πρέπει κάθε παιδί στα 15-18 χρόνια να εξετάζεται.

Το άλλο θέμα είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Όπως ξέρουμε τα παιδιά της μεσογειακής αναιμίας χρειάζονται τουλάχιστον 4 φιάλες αίμα το μήνα για να μπορούν να επιβιώσουν και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση οι χρόνιοι πάσχοντες να έχουν μόνιμους συγγενείς ή φίλους να τους δίνουν 4 φιάλες το μήνα. 


Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στα μικρά παιδιά προκειμένου να ενημερωθούν για την εθελοντική αιμοδοσία ούτως ώστε φτάνοντας 18 χρονών να είναι πλέον έτοιμοι εθελοντές αιμοδότες.

Ένα άλλο θέμα είναι η δωρεά οργάνων η οποία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μικρή με αποτέλεσμα πολλοί πάσχοντες να ψάχνουν χρόνια και να μην το βρίσκουν στις περισσότερες φορές και ποτέ, ένα μόσχευμα για να αποκατασταθεί η υγεία τους. 


Είναι μία πράξη την οποία εφόσον οι γιατροί διαπιστώσουν τον εγκεφαλικό θάνατο άφοβα πρέπει να δίνονται τα μέλη του σώματος αυτού για τη δωρεά προκειμένου να σωθεί κάποιος συνάνθρωπός μας». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης