Ο «εφιάλτης» των 30 ημερών για την Αθήνα και την ελληνική οικονομία

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει: α) να έχουν λυθεί όλες οι εκρεμμότητες της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, β) να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις στα ερωτηματικά που προκαλούν οι μαύρες τρύπες του 2011, που ξεπερνούν κιόλας τα 6 δισ ευρώ, γ) να έχει ψηφισθεί το Μνημόνιο ΙΙ από τη Βουλή, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης...


και δ) να έχει ξεκινήσει, αν είναι δυνατόν, η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των καινούργιων μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες για τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα σχέδια της σταδιακής απεξάρτησης του από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να έχουν περάσει με επιτυχία το δεύτερο πανευρωπαϊκό στρες τεστ και σιγά - σιγά να αρχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά από το συμπληρωματικό πακέτο των 30 δισ ευρώ που θα λάβουν.


Μόνο τότε κι εφόσον όλα τα παραπάνω θα έχουν ξεκινήσει, τουλάχιστον, να δρομολογούνται, θα μπορεί ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τη Σύνοδο: 1ον) περαιτέρω βελτίωση των όρων του δανείου των 110 δισ ευρώ, αφού προηγουμένως επικυρωθεί η απόφαση της Συνόδου της 25ης Μαρτίου, 2ον) νέο, συμπληρωματικό, δάνειο ύψους 60 δισ ευρώ ή εναλλακτικά επιμήκυνση του χρέους για την επόμενη διετία. Αλλιώς, κινδυνεύει να λάβει σάρκα κι οστά η τελευταία προειδοποίηση Γιουνκέρ ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει κι ένα μέτρο. 


Και γι αυτό ο πρωθυπουργός παίρνει την ερχόμενη εβδομάδα το αεροπλάνο και ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία, αρχής γενομένης από το Παρίσι και τον Νικολα Σαρκοζί. Διότι γνωρίζει ότι ελάχιστες απ όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορεί να καλύψει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και γι αυτό θα χρειασθεί, εκ νέου, μια πολιτική διευθέτηση του προβλήματος.

Αλλιώς, όχι 5η αλλά ούτε 4η δόση του δανείου δεν πρόκειται να πάρει η χώρα μας. Και θα πρέπει να αρχίσει να συμβιβάζεται σιγά - σιγά με την ιδέα ότι μπορεί και να μην είναι σε θέση να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της. 


Μόνο που αυτός ο «εφιάλτης» δεν είναι αποκλειστικά ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκός κι ακριβώς σε αυτό το κρίσιμο σημείο "επενδύει" αυτή τη στιγμή η Αθήνα, επιδιώκοντας μια πολιτική λύση.
 
Πηγή: newscode.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης