Βόλτα στην κοιλάδα του μυθικού Αχέροντα (12 ΦΩΤΟ)


Κείμενο-Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος


Λίγο η παγκόσμια "πτώση" του Blogger της Παρασκευής, η οποία κράτησε περίπου ένα 24ωρο, λίγο η καλή ημέρα του Σαββάτου, αποφασίσαμε να κάνουμε μια βόλτα στην κοιλάδα του μυθικού ποταμού Αχέροντα. 


Αφενός να την γνωρίσουμε κι αφετέρου με τις φώτο να την παρουσιάσουμε σ' αυτή την ανάρτησή μας. Η πρωτοβουλία γι' αυτή την βόλτα ήταν του φίλου Γιώργου Ζιώβα.


Ήταν ένα ωραίο ταξίδι ανάμεσα στον αρχαίο μύθο, τη βυζαντινή εποχή, αλλά και στην πραγματικότητα. Απ ότι και εσείς θα διαπιστώσετε άξιζε τον κόπο να γίνει αυτή η "εξερεύνηση" στην ονειρεμένη φύση αυτής της εποχής. 


Άξιζε γιατί είναι τόσο κοντά μας, αλλά παράλληλα και τόσο άγνωστη, τουλάχιστον σ' εμάς τους ηπειρώτες, όχι όμως και για τους ξένους...

 Η 2η πηγή του Αχέροντα κοντά στις "Πύλες του Άδη" η οποία βρίσκεται στην περιοχή Σεριτζιανά Πρέβεζας
Οι "Πύλες του Άδη"
Ρωμανός: Μοναστήρι Μεταμόρφωσης Σωτήρος
Σιστρούνι: Αρχικές πηγές Αχέροντα

Σιστρούνι - Ι.Μ. Εισοδείων  Θεοτόκου. Κτίσμα αρχών της πρώτης χιλιετίας (1156). Γεμάτη με αξιόλογες τοιχογραφίες στις πηγές του Αχέροντα

Πηγές Αχέροντα
Ευρύτερος χώρος των πηγών του Αχέροντα


Οι φωτογραφίες αυτές είναι από τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των πηγών του Αχέροντα στο Σιστρούνι. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, από πλευράς ανάπλασης και του όποιου αρχιτεκτονικού (;) σχεδίου που τελικά χρησιμοποιήθηκε.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις αντιδράσεις των ντόπιων οι οποίοι κάνουν λόγο για μιά "βάρβαρη επένδυση με πέτρα" η οποία εξαφάνισε τόσο την φυσική ροή των νερών, το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, αλλά και την καταστροφή των ρωμαϊκών λουτρών που υπήρχαν στην περιοχή.

Το κυριότερο; Αν κάποιος παρακινηθεί από αυτή την ανάρτηση να επισκευθεί την πανέμορφη κατά τα άλλα περιοχή, καλό είναι να έχει μαζί του και ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, έστω άδειο, γιατί... ο αρχιτέκτονας, ή ο εργολάβος του έργου, ξέχασαν να δημιουργήσουν, ή να φτιάξουν μια βρύση όπου ο επισκέπτης να μπορεί να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό του η να ξεδιψάσει...

Παρ' όλα αυτά στο συγκεκριμμένο χώρο υπάρχει καφέ - αναψυκτήριο... 

Οι φωτογραφίες αυτής της ανάρτησης είναι προστατευόμενες

Σχόλια

  1. Μία διευκρίνηση: Το μπουκάλι θα πρέπει να είναι γεμάτο διότι, απ'ότι διαπίστωσα πρόσφατα, οι "αρμόδιοι" έλαβαν τα μέτρα τους και πλέον η πηγή δεν είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες όπως ήταν μέχρι πριν ενός έτους. Αληθινά απογοητεύτηκα από τον κάθε άσχετο και τα έργα του αλλά αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα του σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ