Αέρας... Ανδαλουσίας στον Ισθμό


Ενα θεαματικό ιστιοφόρο, γνήσιο αντίγραφο ισπανικής γαλέρας, πέρασε επιβλητικά τη διώρυγα της Κορίνθου γυρίζοντας τον χρόνο προς τα πίσω, εκεί κάπου στον 17ο αιώνα.


Το σκάφος, με την ονομασία «γαλέρα Ανδαλουσία» (galleon Andalucia), πέρασε, προχθές το μεσημέρι, τη διώρυγα της Κορίνθου για να συνεχίσει, μεγαλοπρεπώς, το ταξίδι του προς την Ισπανία, απ' όπου είχε αναχωρήσει στις 21 Μαρτίου 2010 για τη Σανγκάη.

Αέρας... Ανδαλουσίας στον Ισθμό

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο, με τα 6 καταστρώματα, που τα πανιά καλύπτουν έκταση ενός ολόκληρου στρέμματος, κατασκευάστηκε σε ναυπηγείο της ισπανικής περιοχής Πούντα με έξοδα ιδιωτικών εταιρειών και της Εταιρείας Ανάπτυξης της Ανδαλουσίας, ως ένας «ζωντανός πρεσβευτής» της ισπανικής περιοχής.

Πρόκειται για αντίγραφο (κατά 95% λένε οι ειδικοί) γαλέρας του 17ου αιώνα, ενός τύπου σκάφους που εκτός από πολεμική χρήση είχε μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, αφού χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 250 χρόνια (1565-αρχές 19ου αιώνα) σε ταξίδια ανάμεσα στις Φιλιππίνες και στο Μεξικό για να φτάσουν από εκεί τα εμπορεύματα στην Ισπανία.

Ταξίδι

Η «γαλέρα Ανδαλουσία», που έχει βραβευτεί ως το μεγαλύτερο πλοίο με πανιά στον κόσμο, εγκατέλειψε, στις 21 Μαρτίου, το λιμάνι της Σεβίλλης και μετά μια τριήμερη στάση στο Κάδιξ έφυγε για τον προορισμό του προσεγγίζοντας διαδοχικά σε Μάλαγα, Μάλτα και Χάιφα.

Ακολούθως, πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ και στις 7 Μαΐου 2010 συνάντησε την ισπανική φρεγάτα «Βικτόρια», η οποία συνόδευσε τη γαλέρα για να περάσει την «καυτή» ζώνη του κόλπου του Αντεν χωρίς να κινδυνεύσει από τους πειρατές της Σομαλίας.

Στις 24 Ιουνίου η γαλέρα, με 26μελές πλήρωμα, έμπαινε στο λιμάνι της Σαγκάη, όπου παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια μεγάλης εμπορικής έκθεσης αντιπροσωπεύοντας την περιοχή της Ανδαλουσίας.
Από εκεί έφυγε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στις 6 Οκτωβρίου 2010 «έδενε» στο λιμάνι της Μανίλα, στις Φιλιππίνες, απ' όπου έφυγε στις 25 Οκτωβρίου και ακολουθώντας την αντίθετη διαδρομή έφτασε στη Μεσόγειο.

Μετά μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, η «γαλέρα Ανδαλουσία» έκανε προχθές το πέρασμά της από τον Κορινθιακό με κατεύθυνση προς το Κάλιαρι ως ενδιάμεσο σταθμό πριν από την άφιξή της στην Ισπανία.

Γαλέρες
Εβαλαν τις βάσεις για το παγκόσμιο εμπόριο

Εάν τα μεγάλα ταξίδια των ανακαλύψεων συνδέθηκαν με τη γρήγορη «καραβέλα», έναν τύπο ιστιοφόρου, που εμφανίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, η γαλέρα (galleοn), ένας άλλος τύπος ιστιοφόρου πλοίου, πολύ συνηθισμένος στους στόλους της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, «σφράγισε» με την παρουσία του το παγκόσμιο εμπόριο.

Το «εμπόριο της γαλέρας» (Galleon Trade), που ήταν το πρώτο εμπορικό σχήμα παγκοσμιοποίησης, καθώς αναπτυσσόταν ταυτόχρονα σε Ανατολικό και Δυτικό ημισφαίριο, ξεκίνησε το 1565 από το Μεξικό και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα συνέδεε εμπορικά τη Μανίλα, που ήταν ισπανική αποικία, με το Ακαπούλκο του Μεξικού, ώστε από εκεί να φτάνουν τα εμπορεύματα στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ετσι, 60 χρόνια μετά τον θάνατο του Χριστόφορου Κολόμβου ολοκληρωνόταν το όραμά του για τη μεταφορά εμπορευμάτων με θαλάσσια ταξίδια από την Ανατολή προς τη Δύση και αντίστροφα.
Σταδιακά με αυτήν τη «γραμμή» άρχισαν να φτάνουν στην Ευρώπη εμπορεύματα, όπως πορσελάνες, υφάσματα κ.λπ. από την Κίνα και άλλα μέρη της Απω Ανατολής «ανοίγοντας» έναν εμπορικό δρόμο που είχε κλείσει από τους Οθωμανούς μετά την άλωση του Βυζαντίου, γεγονός που αποτέλεσε μία από τις αιτίες για την έναρξη των μεγάλων ταξιδιών των ανακαλύψεων.

Παράλληλα, βοηθούσε ώστε τα πλοία να αποφεύγουν τα επικίνδυνα ταξίδια από τον Ινδικό ωκεανό και στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στη Νότιο Αφρική, απ' όπου οι Ισπανοί είχαν εκδιωχθεί από τους Ολλανδούς.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου
  • Μήκος: 51 μέτρα
  • Πλάτος: 10,12 μέτρα
  • Βύθισμα: 3,40 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 12,4 κόμβοι (23 χιλιόμετρα/ώρα)
  • Πλήρωμα: 26 άτομα
  • Διαθέτει 6 καταστρώματα, 3 κατάρτια με 7 ιστία και τα παλαιά σκάφη έφεραν 10 κανόνια.
  • Μηχανές: Εχει δύο μηχανές ιπποδύναμης 350 ίππων η καθεμία. Ομως, συνήθως ταξιδεύει με τη βοήθεια του ανέμου.
  • Είναι κατασκευασμένη από πεύκο και δρυ με ξυλεία από Φινλανδία, Αφρική και Αμερική, ενώ τα πανιά καλύπτουν έκταση περίπου 1.000 τ.μ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

http://www.ethnos.gr/

Σχόλια