Εισαγωγή στην Γ/θμια Εκπαίδευση των αποφοίτων ΕΠΑΛ

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Άρτας, ανακοινώνεται ότι το  Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, εξέδωσε εγκύκλιο (αριθ. Φ.251/14082/B6/3-2-2011) η οποία αναφέρεται στην Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄ & Β΄).  Πιο συγκεκριμένα:


1.ΕΠΑΛ ( ΟΜΑΔΑ Α΄)
- οι κάτοχοι απολυτηρίου Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄)  έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε  πανελλαδικές εξετάσεις  και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή τους σε Τμήματα και σε σχολές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε), των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού εξεταζόμενοι σε τέσσερα (4) μαθήματα -δύο (2) γενικής παιδείας και δύο (2) ειδικότητας- και σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

- οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α΄)   έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε  πανελλαδικές εξετάσεις και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Τμήματα και τις Σχολές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού εξεταζόμενοι σε δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας και σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Στις πανελλαδικές  εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν:
- Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, πτυχίο ειδικότητας πρώην ημερησίων ΤΕΛ και ημερησίων Ναυτικών Λυκείων.
- Οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερησίων ΕΠΑΛ Ομάδας Β΄ και οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ που επιλέγουν να είναι υποψήφιοι με την ΟΜΑΔΑ Α.
Στις πανελλαδικές  εξετάσεις εσπερινών  ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν:
-Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, πτυχίο ειδικότητας πρώην εσπερινών ΤΕΛ και εσπερινών Ναυτικών Λυκείων .
- οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ Ομάδας Β΄ που επιλέγουν να είναι υποψήφιοι με την ΟΜΑΔΑ Α

Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν  και όσοι έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση αλλά δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο ΕΠΑΛ ή πτυχίο ΤΕΕ, με την προϋπόθεση να αποκτήσουν το απολυτήριο ή πτυχίο αντίστοιχα τον Ιούνιο , για να μπουν στη διαδικασία επιλογής.
Επισημαίνεται ότι δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις  έχουν μόνο οι ανωτέρω υποψήφιοι και όχι οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ
Από φέτος οι υποψήφιοι που επιθυμούν τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) υποβάλλουν Αίτηση –Δήλωση  από 10-25 Φεβρουαρίου ως εξής:
-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) στο ΕΠΑΛ φοίτησής τους χωρίς δικαιολογητικά
-οι απόφοιτοι  κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ στο ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, συνυποβάλλοντας επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους
-οι κάτοχοι πτυχίου Β’ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων που  από φέτος συμμετέχουν στις εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, συνυποβάλλοντας επικυρωμένο αντίγραφο  του πτυχίου τους.
Στην Αίτηση –Δήλωση οι υποψήφιοι μαθητές δηλώνουν:
α)τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν
β)αν είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές(υποψήφιοι ημερησίων ΕΠΑΛ)ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού(υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ)
γ)την ειδικότητα του τομέα με την οποία θα είναι υποψήφιοι.
Η Αίτηση-Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς μέρες θα προμηθεύεται την Αίτηση –Δήλωση από το διαδίκτυο όπου θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams, είτε από το ΕΠΑΛ. Στη συνέχεια συμπληρώνει την Αίτηση-Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και  προσέρχεται στο ΕΠΑΛ του για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή. Για τη διαδικασία υποβολής θα σταλεί σχετική εγκύκλιος.

2.ΕΠΑΛ ( ΟΜΑΔΑ Β΄)
- οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄) έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για  εισαγωγή σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ), των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών διεκδικώντας το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, εξεταζόμενοι σε (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι γενικής παιδείας και τα δύο (2) ειδικότητας. Ειδικά για την εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι εξετάζονται σε επτά (7) μαθήματα, πέντε (5) γενικής παιδείας και δύο (2) ειδικότητας. Η εξέταση στα μαθήματα γενικής παιδείας είναι κοινή με τους υποψηφίους του ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Σε αυτές τις πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν επίσης να συμμετέχουν όσοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄).

- οι κάτοχοι απολυτηρίου Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β΄)  έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εφόσον αποκτήσουν απολυτήριο εντός του Ιουνίου συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ), των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών διεκδικώντας το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του εσπερινού Γενικού Λυκείου, εξεταζόμενοι σε (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι γενικής παιδείας και τα δύο (2) ειδικότητας. Ειδικά για την εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι εξετάζονται σε επτά (7) μαθήματα, πέντε (5) γενικής παιδείας και δύο (2) ειδικότητας. Η εξέταση στα μαθήματα γενικής παιδείας είναι κοινή με τους υποψηφίους του εσπερινού Γενικού Λυκείου. Σε αυτές τις πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν επίσης να συμμετέχουν όσοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο εσπερινού ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ή Β΄).

Τα δύο μαθήματα ειδικότητας της ομάδας Α΄ και της ομάδας Β΄ των ημερησίων ΕΠΑΛ και της ΟΜΑΔΑΣ Β΄ των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα εξετάζονται σε κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους  των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. σε εξεταστικά κέντρα ( ΕΠΑ.Λ.) που θα ορίζονται με απόφαση του Διευθυντή Δ.Ε.

ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑ.Λ. που έχουν επιλέξει την ομάδα Β΄ των μαθημάτων και  θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση στο σχολείο τους. Για το τρέχον σχολικό έτος η προθεσμία υποβολής θα είναι 10 με  25 Φεβρουαρίου 2011. Με την Αίτηση – Δήλωση οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) θα δηλώσουν

-ποιο από τα 5 μαθήματα επιλογής θα δώσουν πανελλαδικά
-αν θα εξεταστούν και στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» πανελλαδικά
-αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)
-αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές ή/και Αστυνομικές Σχολές (για τους υποψηφίους μόνο των ημερησίων ΕΠΑ.Λ.)  ή/και Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (για του υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ.)
-αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής  Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
-τα μαθήματα ειδικότητας στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά .

Η υποβολή της  Αίτησης – Δήλωσης, όπως και για τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου, είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’).  Μετά την υποβολή της δεν συμπληρώνεται ούτε τροποποιείται. Η μη υποβολή της σημαίνει αποκλεισμό του υποψηφίου από τις διαδικασίες των εξετάσεων και της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η αίτηση –δήλωση αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : www.minedu.gov.gr/exams και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο ΕΠΑΛ ηλεκτρονικά. Για τον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής της θα ενημερωθείτε με νέα εγκύκλιό μας.

Υποψήφιος που δήλωσε με την Αίτηση – Δήλωση που υπέβαλε, ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά  σε κάποιο μάθημα ή ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά και στο 7ο μάθημα « Αρχές Οικονομικής Θεωρίας»,  στην εξέταση του οποίου τελικά δεν προσήλθε, θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0), ο οποίος θα συνυπολογιστεί και στον τελικό ΓΒΠ του υποψηφίου.
   
Αντίθετα, αν υποψήφιος με την αίτηση – δήλωση δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην εξέταση ειδικού μαθήματος ή στις προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές  ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ και δεν προσέλθει στις εν λόγω εξετάσεις δεν έχει καμμία βαθμολογική επίπτωση, αλλά αποκλείεται από τις διαδικασίες εισαγωγής σε τμήματα ή σχολές που απαιτούν τέτοιες εξετάσεις (βλέπε παράγραφο Ε).

Για περισσότερες πληροφορίες (όπως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ – ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ – ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ - ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ κλπ), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Δ/νσης
(http://dide.art.sch.gr) όπου έχει αναρτηθεί η σχετική εγκύκλιος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης