Η Ημέρα της Τατιάνας

Η Τατιάνα, Ρωσίδα στη ψυχή, χωρίς η ίδια να ξέρει, γιατί, με τη ψυχρή ομορφιά της αγαπούσε το ρωσικό χειμώνα… Αυτοί οι στίχοι από το ποίημα του μεγαλοφυούς της ρωσικής ποίησης Αλεξάντρ Πούσκιν δεν είναι τυχαίο που έρχονται στη μνήμη μας σήμερα (25 Ιανουαρίου).


Στη Ρωσία η Ημέρα της Τατιάνας είναι μεγάλη γιορτή από τα παλιά χρόνια. Εκτός αυτού σήμερα δεν είναι μόνο η ονομαστική γιορτή όλων των Τατιάνων, αλλά και η παραδοσιακή Ημέρα του ρωσικού φοιτητόκοσμου.

Χάρη στο ταλέντο του ποιητή το όνομα Τατιάνα σήμερα είναι από τα πιό αγαπητά στη Ρωσία. Και η ηρωίδα του ποιήματος «Γιεβγκένι Ονέγιν» ήδη εδώ και σχεδόν δύο αιώνες θεωρείται πρότυπο της πραγματικά Ρωσίδας γυναίκας. Πιό είναι άραγε το μυστικό του χαρακτήρα της; Και, υπάρχουν άραγε γνωρίσματα αυτού του τύπου χαρακτήρα κοινά για όλες τις Τατιάνες;

Αυτή την ημέρα η Εκκλησία αναθυμάται την αγία μεγαλομάρτυρα Τατιάνα, που έζησε στα τέλη του 2ου με αρχές του 3ου αιώνα. Ήταν διακόνισσα της Ρωμαϊκής Χριστιανικής Εκκλησίας και μ΄αυτή την ιδιότητα φρόντιζε με ζήλο τους αρρώστους, επισκεπτόταν τις φυλακές και βοηθούσε τους άπορους. Στην περίοδο των διώξεων δεν απαρνήθηκε την πίστη της. Είχε ισχυρό και ακλόνητο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την παράδοση, εφτά δήμιοι, που την βασάνιζαν, πίστεψαν στο Θεό. Και το λιοντάρι, στο οποίο την έριξαν για να την κατασπαράξει, την χάιδευε και της έγλυφε τα πόδια. Όμως στις σύγχρονες Ρωσίδες Τατιάνες, μπορούμε να πούμε, είναι πιό γνωστή η μορφή, που έχει εξυμνήσει ο Πούσκιν, - λέει ο Σεργκέι Κλιούτσνικοφ:

«Στη Ρωσία, όπως είναι γνωστό, τεράστια σημασία το 19ο αιώνα στον εθνικό μας χαρακτήρα άσκησε η ρωσική λογοτεχνία. Η Τατιάνα του Πούσκιν είναι η γυναίκα, που αγαπούσε τον Ονέγκιν. Και πολλοί ακριβώς συνέδεαν στους συνειρμούς τους το όνομά τους μ΄αυτή την ηρωίδα. Και το συνέδεαν με τέτοιο τρόπο, που αυτή τους φαινόταν πρότυπο πίστης και αφοσίωσης στα ιδανικά της αγάπης τους».

Στο αρχαία ελληνικά το όνομα Τατιάνα σημαίνει «οργανώτρια» ή, μιλώντας με τη σύγχρονη γλώσσα, - διευθύντρια ή μάνατζερ, συνεχίζει ο Σεργκέι Κλιούτσνικοφ.

«Δηλαδή – άνθρωπος με ορισμένες επιχειρηματικές, διοικητικές ικανότητες. Είναι όνομα σκληρό και αρκετά αποφασιστικό. Γι΄αυτό το όνομα αυτό επιθέτει ορισμένο χαρακτήρα στη συμπεριφορά και τη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου».

Ίσως, δεν είναι τυχαίο το ότι ακριβώς την Ημέρα της Τατιάνας πριν πάνω από δυόμιση αιώνες είχε ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στη Μόσχα, χάρη στο οποίο αργότερα στη Ρωσία εμφανίστηκαν χιλιάδες ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Γι΄αυτό αυτή ακριβώς την ημέρα γιορτάζουν τη δική τους γιορτή οι φοιτητές.

Στις 25 Ιανουαρίου στην εκκλησία του Πανεπιστημίου τηρώντας την παράδοση τελείται προσευχή, στην οποία καί οι φοιτητές, καί οι καθηγητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ πηγαίνουν για να προσκυνήσουν την ουράνια προστάτιδά τους – αγία μεγαλομάρτυρα Τατιάνα.

Και σήμερα θα προσευχηθούν και για τους νεκρούς της τρομοκρατικής ενέργειας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, που διαπράχθηκε χθες Δευτέρα.

 http://greek.ruvr.ru/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης