Δύο ακαδημαϊκοί για ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, οι ευκαιρίες μια φορά παρουσιάζονται. Ευτυχές το κράτος, του οποίου οι ηγέτες τις αρπάζουν, τις αξιοποιούν και τις κεφαλαιοποιούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

Η ανακάλυψη κολοσσιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ισραηλινά «οικόπεδα» Ταμάρ και Λεβιάθαν έχει αλλάξει ήδη άρδην τη γεωπολιτική της περιοχής.


Το Ισραήλ αναδεικνύεται σε μεγάλο ενεργειακό παίκτη. Ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του αυτό που η Κυβέρνηση αποκρύπτει.

Ότι και η Κύπρος διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στη δική της ΑΟΖ. Ευτυχής συγκυρία, τις γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα θα κάνει η ίδια αμερικανική εταιρεία, η Noble Energy, που ανακάλυψε τα σημαντικότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, των τελευταίων χρόνων. Κύπρος και Ισραήλ εντάσσονται στον ενεργειακό χάρτη, με άκρως ευοίωνες ενεργειακές, οικονομικές, γεωπολιτικές και πολιτικο-διπλωματικές προεκτάσεις.

Δύο ακαδημαϊκοί, ο Έλληνας Κύπριος Μιχάλης Οικονομίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αυθεντία σε θέματα ενέργειας στις ΗΠΑ και σύμβουλος κρατών και πολυεθνικών, και ο Ιωάννης Θ. Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγκλίνουν σε μία σημαντική εισήγηση: Κύπρος και Ισραήλ να συμπήξουν μια ενεργειακή συμμαχία, με την Ελλάδα ως τρίτο πόλο, όταν και εφόσον αυτή αποφασίσει να τερματίσει την αναβλητικότητά της και οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ.

Ένας τρίτος ακαδημαϊκός, ο Μάριος Ευρυβιάδης, επισήμανε μια κεφαλαιώδη λεπτομέρεια, σε πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εθνικών Υποδομών, δρα Λαντάου. Ότι το Ισραήλ, για πρώτη φορά, οριοθέτησε τα δυτικά σύνορά του με ένα άλλο κράτος, την Κύπρο.

Όπως ο καθηγητής Μάζης υπογραμμίζει, «η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στον ενεργειακό τομέα, θα αποτελέσει μέγιστη θωράκιση των συμφερόντων της, διότι εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της ενεργειακής ανεξαρτητοποιήσεως της Ε.Ε. από τα ισλαμικά πετρέλαια και φυσικά αέρια, αλλά και από τα αντίστοιχα ρωσικά.

Όλοι οι παράγοντες συνηγορούν για την προώθηση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ και της συνεπαγόμενης θωρακίσεως του κυπριακού Ελληνισμού, αρκεί να το αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο και η κυπριακή αλλά και η ελλαδική κυβέρνηση».

Εξάλλου, ο καθηγητής Μιχ. Οικονομίδης, σε άρθρο του στην «Energy Tribune» (4/1/2011 και «Σ» 8/1/2011) επισημαίνει ότι «το φυσικό αέριο ενδέχεται να φέρει το Ισραήλ και την Κύπρο (και κατ’ επέκτασιν και την Ελλάδα) σε φυσική συμμαχία και όχι μόνο για οικονομικά οφέλη. Κατά το κλασικό ρητό ‘’ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’’, η πρόσφατη ρήξη μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας φέρνει τους Έλληνες πλησιέστερα στο Ισραήλ».

Με απλά λόγια: Η χειροτέρευση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, που φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη και η ανακάλυψη πρωτοφανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ισραηλινά «οικόπεδα», αναδιατάσσει δραματικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Ο Ισραήλ ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο και στον ενεργειακό-οικονομικό, πέραν του στρατιωτικού, τομέα. Αυτό δεν μπορεί παρά να χαροποιεί τις ΗΠΑ και πρώτιστα την ΕΕ, που εξαρτάται από το ρωσικό μονοπώλιο στο φυσικό αέριο. Γι’ αυτό συμφωνούμε με την εισήγηση του καθηγητή Μιχ. Οικονομίδη:

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για το Ισραήλ και να συνεννοηθεί σταράτα για την αξιοποίηση ή και συνεκμετάλλευση και του δικού μας φυσικού αερίου. Οι μικροί και αδύνατοι έχουν μόνο μία επιλογή: Να συμμαχούν και να είναι ομοτράπεζοι με τους ισχυρούς. Αν θέλουν να επιβιώσουν.

 http://www.sigmalive.com/simerini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης