ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στον Εισαγγελέα η περίεργη υπόθεση

Στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων οδηγήθηκαν και χθες το πρωί οι πέντε Αφγανοί μαζί με το 2χρονο κοριτσάκι που το βράδυ της Δευτέρας επιχείρησαν με μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος να βγουν παράνομα από τη χώρα και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.


Η έρευνα των αστυνομικών και δικαστικών αρχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την διαλεύκανση της υπόθεσης, κυρίως όμως για την αναζήτηση προεκτάσεων και σε κύκλωμα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.Τα σενάρια που ήδη από τις πρώτες ώρες σύλληψης των εννέα ατόμων είχαν έρθει στο προσκήνιο, εξετάζονται έντονα από όλες τις αρμόδιες αρχές όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε πανευρωπαϊκό.

Μετά και την αντίστοιχη περίπτωση που καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Καβάλας, η έρευνα είναι ενδελεχής για τα «πλοκάμια» του κυκλώματος εκμετάλλευσης λαθρομεταναστών.Το σίγουρο είναι πως σε αυτή την έρευνα απαιτείται και υπάρχει η συνεργασία με άλλους φορείς, όπως είναι η Ιντερπόλ, για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σήμερα αναμένεται οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες, η 19χρονη Μαροκινή υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα το Παρίσι, η οποία ενεργούσε ως ενδιάμεσος διακινητής μεταφοράς των λαθρομεταναστών στο εξωτερικό, ο 31χρονος Έλληνας υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα την Λευκάδα που κατέβαλλε τα απαιτούμενα τέλη για την πτήση και οι δύο Ιταλοί πιλότοι.

Η στάση των δικηγόρων
Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος, εκπρόσωπος του Έλληνα κατηγορούμενου Δημήτρης Μπούκας υπογράμμισε πως ο πελάτης του δεν είχε καμία ουσιαστική εμπλοκή στην όλη υπόθεση, καθώς δεν είχε την υποχρέωση ούτε καν το δικαίωμα να πληροφορηθεί ποιοι ήταν οι άνθρωποι που θα μετακινούνταν αεροπορικώς.

Ο έλεγχος των εγγράφων διενεργείται από την Ολυμπιακή δια νόμου και επ’ αμοιβή, σημείωσε χαρακτηριστικά.Ο κ. Μπούκας διαβεβαίωσε πως δεν βρέθηκε πάνω στον 31χρονο κατηγορούμενο χρηματικό ποσό, όπως αρχικά είχε αναφερθεί, και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση.Την απορία του για την σύλληψη των δύο Ιταλών πιλότων και την κατάσχεση του αεροσκάφους μετέφερε ο δικηγόρος, εκπρόσωπος των Ιταλών πιλότων και της εταιρείας Γρηγόρης Κύρκος.

Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για την εμπλοκή των δύο πιλότων στην υπόθεση, αφού ακολούθησαν απλά τις νόμιμες διατυπώσεις που αφορούν στη ναύλωση αεροσκαφών. Μάλιστα μετέφερε την δήλωσή τους πως δεν έχουν καμία ανάμειξη στην διακίνηση λαθρομεταναστών.

Η κοινωνία
και οι μετανάστες
Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί υπαρκτό φαινόμενο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως το τελευταίο διάστημα η εξάπλωση της λαθρομετανάστευσης και η συγκέντρωση παράνομων μεταναστών σε αστικά κέντρα έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα ξενοφοβίας ακόμη και ρατσισμού.

Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο στις περιφερειακές πόλεις. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Νικολάου, η άνιση κατανομή του πλούτου ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην μετακίνηση πληθυσμών, όχι πάντα με νόμιμο τρόπο.

Το κλίμα κατά της λαθρομετανάστευσης φαίνεται πως επιβαρύνεται από την οικονομική κατάσταση που και οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν.Αυτό όμως δεν θα πρέπει να οδηγεί σε φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού με θύματα μετανάστες που εργάζονται και παράγουν στη χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Νικολάου. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είναι άνθρωποι με όλα τα δικαιώματα που ο δυτικός πολιτισμός αναγνωρίζει στην ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται στον βαθμό που γίνεται», συμπλήρωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης