ΖΙΩΒΑΣ: Να μην ξεπουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ

Πρωτοβουλίες για να μην ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ καθώς και για το σχεδιασμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και έργων υποδομής πρώτης προτεραιότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Ηπείρου αναλαμβάνει η Λαϊκή Συσπείρωση, πιστή στην προεκλογική της δέσμευση όσο και στην δήλωση της πολιτικής ορκωμοσίας των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της, ότι θα υπερασπίζονται με όλες τις δυνάμεις τους τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.


Τα παραπάνω τόνισε ο Βασίλης Ζιώβας, Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε συνέντευξη τύπου της Λ.Σ. που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία των εκλεγμένων Περιφερειακών Συμβούλων, Κωτσαντή Κώστα και Ζιώβα Βασίλη να συζητηθούν τα δύο αυτά θέματα στη πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη στα Γιάννενα με τα ίδια θέματα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της Λ.Σ. Κώστας Κωτσαντής ενώ θ’ ακολουθήσουν ανάλογες συνεντεύξεις το Σάββατο και στους δύο άλλους νομούς της Ηπείρου δηλ. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Αντίστοιχα θα υπάρξει πρωτοβουλία συνάντησης και με τους εργαζόμενους από τους Δήμους, την Περιφέρεια κλπ. διότι όπως είπε ο κ. Ζιώβας «ο ίδιος ο «Καλλικράτης» δεν είναι καν έτοιμος να λειτουργήσει». «Σκοπός μας είναι μαζί με την ταυτόχρονη κατάθεση των προβλημάτων που θα βάζουμε εμείς στην ημερήσια διάταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνεται ταυτόχρονα η ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ με σκοπό την ενημέρωση του λαού για ν’ αρχίσουν διεκδικητικοί αγώνες μαζικοί, ενωτικοί και σε ταξική κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Ζιώβας.

Για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ ο κ. Ζιώβας ανέφερε μεταξύ άλλων: "Φαίνεται ότι επειδή η μέχρι πρότινος σχεδιαζόμενη μέθοδος ιδιωτικοποίησης μέσω …χρηματιστηρίου θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων ορισμένοι σκέφτηκαν να εφαρμόσουν την ταχτική του Δούρειου ίππου.

Για τον λόγο αυτό εμείς λέμε ότι το επιχείρημα που καλλιεργείται από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές και στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΡ «η ΔΩΔΩΝΗ να πάει στους φυσικούς φορείς» και εννοούν τους συνεταιρισμούς είναι παγίδα που οδηγεί, από άλλο δρόμο, στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα, γιατί οι Ενώσεις συνεταιρισμών σήμερα λειτουργούν ως Α.Ε.

Εξ άλλου όπως έχουν δηλώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ επίκειται με νέο νόμο ακόμα αντιδραστικότερες αλλαγές του χαρακτήρα τους: από Ενώσεις προσώπων θα γίνουν συνεταιρισμοί κεφαλαίων που θα αναφέρονται σ΄όλη την Περιφέρεια.

Το διαφορετικό στοιχείο σ΄ αυτό τον τρόπο ιδιωτικοποίησης είναι να κάνουν συνυπεύθυνους στο ξεπούλημα τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς τους. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πρέπει να απαντήσουν στο εξής:

Πως θα αντέξει η «ΔΩΔΩΝΗ» σ΄ένα καθεστώς άγριου καπιταλιστικού ανταγωνισμού που οι κολοσσοί του κλάδου φέρνουν από το εξωτερικό γάλα με 16 λεπτά του Ευρώ το κιλό αν δεν υπάρχει μια πολιτική στήριξης της εγχώρια παραγωγής που θα περιλαμβάνει και απαγόρευση εισαγωγών; Δηλ. αν δεν υπάρχει μια ριζικά διαφορετική πολιτική;

Επιπλέον υπάρχει και η ζωντανή εμπειρία όπου συνεταιριστικά εργοστάσια μεταποίησης που λειτουργούσαν ως Α.Ε. και μοίρασαν δεκάδες χιλιάδες μετοχές οι αγρότες σε λίγα χρόνια έκλεισαν και ξεπουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής, απέλυσαν όλους τους εργαζόμενους και χάθηκαν όλες οι μετοχές των αγροτών π.χ. ΑΕΒΕΚ της Κέρκυρας.

Τέλος ένα ακόμα παράδειγμα, που αποδεικνύει περίτρανα τον μύθο του Λαϊκού Καπιταλισμού, είναι αυτό της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης των Μινωϊκών γραμμών, όπου είναι γνωστό το αποτέλεσμα. Όχι μόνο δεν παρέμεινε σε…«Κρητικά χέρια» αλλά ούτε καν σε ελληνικά, καταλήγοντας σε Ιταλό κεφαλαιοκράτη!!!

Για την Λαϊκή Συσπείρωση λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι για τη λύση του προβλήματος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Ο ένας είναι αυτός που ακολουθείται τώρα με ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τους συμμάχους τους, ώστε να φύγει από τη μέση ο μικρομεσαίος αγρότης κτηνοτρόφος και να κυριαρχήσει το μεγάλο καπιταλιστικό κεφάλαιο.

Αυτός ο δρόμος δοκιμάστηκε όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησε στο ξεκλήρισμα αγροτικών νοικοκυριών, στην ερήμωση της υπαίθρου. Αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται. ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ. Ο δρόμος που εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών, των φτωχών κτηνοτρόφων είναι ένας. Είναι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της Δωδώνης. Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας διεκδικώντας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης κόντρα στα μονοπώλια.

Στην κατεύθυνση αυτή άμεσα διεκδικούμε:
•Όχι στη ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ, ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων συνεταιριστικών μεταποιητικών βιομηχανιών.
•Στήριξη της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ) με μείωση του κόστους παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών των αντίστοιχων προϊόντων που παράγουν.
•Καμία απόλυση εργαζόμενων στις μεταποιητικές μονάδες (ΔΩΔΩΝΗ,ΕΛΒΙΖ) . Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων που είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
•Κατώτερες – εγγυημένες τιμές για το αγελαδινό γάλα 0,50€, για το πρόβειο 1,20€, για το γίδινο 0,80€ που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στην μικρομεσαία αγροτιά
•Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ
•Επιστροφή ολόκληρου του Φ.Π.Α, αφορολόγητα αγροτικά καύσιμα, κατάργηση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά εφόδια, πάγωμα των χρεών για 3 χρόνια
•Μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ
•Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
•Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
•Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1120 ευρώ. Κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
•Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους.
•Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
•Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε να κινηθεί και το περιφερειακό συμβούλιο και επειδή δεν τρέφουμε καμμία αυταπάτη για το ρόλο ούτε του αστικού κράτους αλλά ούτε της περιφερειακής διοίκησης δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα των φορέων που αγωνίζονται μέσα από την Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα".

Για την αντιπλημμυρική προστασία ο κ. Ζιώβας μεταξύ άλλων τόνισε: "Εικόνες βιβλικής καταστροφής συναντούσε κανείς σε πολλές περιοχές της Ηπείρου και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων τον περασμένο μήνα, από πλημμύρες κατολισθήσεις και καθιζήσεις.
Και τι δεν είδαμε :

-Το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων πνίγηκε από άκρη σε άκρη. Απέραντη λίμνη θύμιζαν αρκετές περιοχές. Ο κάμπος της Πεδινής είχε πλημμυρίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο πιο σύγχρονος εθνικός δρόμος της Εγνατίας πλημμύρισε και έμεινε κλειστός για αρκετές μέρες. Καμιά μέριμνα για αντιμετώπιση συνολικά των αναγκών απορροής και προστασίας του Λεκανοπεδίου.
-Εθνικοί δρόμοι (Άρτας- Αγρινίου, 5η, 8η. 10η επαρχιακή οδός Πρέβεζας να γίνονται ορμητικά ποτάμια και να γεμίζουν βράχια από κατολισθήσεις.
-Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού επαρχιακό δικτύου να έχει καταστραφεί.(60%στα Γιάννενα ,όπως έλεγε σε επιστολή ο κ. νομάρχης , το ίδιο και στη Πρέβεζα όπως έγραφε ο τοπικός τύπος.)
-Βιοτεχνίες , συνεργεία αυτοκινήτων, μικρομάγαζα , στάβλοι και καλλιέργειες ακόμα και σπίτια όχι μόνο υπόγεια , να γεμίζουν φερτά αντικείμενα.
-Περιοχές να πνίγονται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια (Φανάρι, Γλυκύ, Φιλιπιάδα, Θεσπρωτικό κ.α.) παρά τους κομπασμούς των τοπικών αρχών ότι όλα τα ρέματα και τα ποτάμια είναι καθαρισμένα.
-Πολύ σημαντικά προβλήματα παρατηρήθηκαν στους Μουζακαίους από ρήγμα με μεγάλες συνέπειες στο πνευματικό κέντρο και σε σπίτια.

Κύριοι
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ήρθαν να καταδείξουν ότι αυτό το κράτος , κεντρικό με τις διορισμένες περιφερειακές διοικήσεις του , αλλά και η τοπική διοίκηση, νομάρχες και δήμαρχοι είναι ανίκανο να υπερασπίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της Ηπείρου. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει, γιατί κινείται με την λογική του κέρδους".

Η Λ.Σ. πιστεύει ότι άμεσα μέτρα που πρέπει να διεκδικηθούν είναι:
- να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, κατεστραμμένα σπίτια, μικρομάγαζα)
- ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές, παράταση απόδοσης του ΦΠΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
-Έκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους. Βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις, που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, κ.λπ.
-- Συνολική διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και των άλλων πόλεων, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους.
-- Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.
-- Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.
-- Δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων, ώστε να εξασφαλίζονται:

•Αυστηρή τήρηση της επιβαλλόμενης χρονικής ιεράρχησης των έργων, ενιαία και όχι αποσπασματική κατασκευή τους.
•Περιφρούρηση από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία στα έργα που εκτελούνται.
•Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων να εναρμονίζεται με την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
•Επικαιροποιημένο και αξιόπιστο σχέδιο δράσης και μηχανισμός με το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.
•Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, μεγάλου ή μικρού, και αντίσταση στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
•Προστασία των θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, των παραλίων από τα φερτά υλικά. Κατασκευή και ολοκλήρωση των δικτύων ομβρίων στις πόλεις, αλλά και συντήρησή τους, μόνιμος καθαρισμός από φερτά υλικά.
•Ειδικά μέτρα, για τις καταλήψεις της κοίτης χειμάρρων, τις παράνομες συνδέσεις, τον καθαρισμό των χειμάρρων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης