ΑΡΤΑ: Η χειρότερη χρονιά για το πορτοκάλι

Ως μία από τις χειρότερες χρονιές, χαρακτηρίζεται η φετινή από τους εσπεριδοκαλλιεργητές της Άρτας. Η παραγωγή ήταν μικρή λόγω της ακαρπίας και αυτό δημιούργησε αρχικά προσδοκίες στους αγρότες για μεγαλύτερη ζήτηση του προϊόντος και για καλύτερες τιμές. 


Ωστόσο η ζήτηση ήταν ελάχιστη όπως και οι εξαγωγές με αποτέλεσμα η μισή σχεδόν παραγωγή να παραμένει αυτή τη στιγμή αδιάθετη στα δέντρα. Δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια η συγκομιδή καθίσταται ασύμφορη για τους παραγωγούς χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών να σαπίζουν στο έδαφος, αποτέλεσμα και της καρπόπτωσης που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Όσα, δε, πορτοκάλια προωθούνται στην εμπορία αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό. Διέξοδος δεν φαίνεται προς το παρόν αν και από πλευράς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας και της Ομάδας Παραγωγών έχουν γίνει προτάσεις για την ανακούφιση των παραγωγών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει ανταπόκριση από την επίσημη πολιτεία όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Νίκος Γκίζας.

Σε ότι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος η εκτίμηση του κ. Γκίζα είναι ότι οι εξαγωγές στα πορτοκάλια δεν έχουν ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους, τη στιγμή που όπως λέει, «άλλες εποχές τέτοιες μέρες μιλάγαμε ότι είχαν διατεθεί 50.000-60.000 τ. πορτοκάλια». Όσον αφορά την αδιάθετη ποσότητα δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία καθότι φέτος δεν συντάχθηκε δήλωση προβλεπόμενης παραγωγής από πλευράς των αγροτών όπως συνέβαινε όλες τις προηγούμενες χρονιές γιατί δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση απ’ τον κανονισμό.

Εκτιμάται όμως ότι στα δέντρα  πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή εναπομείναντα γύρω στις 30.000-40.000 τόνους πορτοκάλια. Ποσότητα πολύ μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι η συνολική παραγωγή φέτος στο νομό δεν ξεπερνούσε τους 60.000 τόνους. Δηλαδή, σχεδόν η μισή παραγωγή είναι αδιάθετη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης