ΑΡΤΑ: Πάσχα θα λειτουργήσει το ΚΕΘΕΑ

Κοντά στο Πάσχα θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ στην Άρτα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έβαλαν τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης που συνήλθαν σήμερα σε διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο.


Με την ευκαιρία της συνάντησης έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στο Δ.Σ. το οποίο έγινε στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Άρτας Ιγνατίου συμμετείχαν και οι νέοι αιρετοί άρχοντες του τόπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς και ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης οι οποίοι ενημερώθηκαν επί των θεμάτων από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Θεόδωρο Οικονομίδη.

Οι φορείς αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μεγάλο στην περιοχή και μετέφεραν τη βούλησή τους να στηρίξουν τις προσπάθειες του Κέντρου Πρόληψης, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στον τομέα της πρόληψης. Στη συνάντηση κλήθηκε και έλαβε μέρος και ο υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων Ιωάννη Παπαχρήστου.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ενώ προγραμματίστηκε και η Γενική Συνέλευση του Κέντρου Πρόληψης η οποία θα γίνει στα μέσα Μαρτίου στην κατεύθυνση και της αλλαγής του καταστατικού. Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις από τους φορείς.

Ο Μητροπολίτης Άρτας και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κ.κ. Ιγνάτιος τόνισε:
«Σκοπός της συνάντησής μας ήταν να ανανεώσουμε τη σύμβαση που με τα νέα δεδομένα τώρα που έχουμε με την «Καλλικράτη» είναι καινούργια πλέον η συμμετοχή των φορέων.

Εμείς απ’ την πλευρά μας μαζί με όλους τους φορείς παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ώστε να μπορέσουμε μέσα και απ’ αυτό το Κέντρο να κάνουμε μία προσφορά προς την κοινωνία μας η οποία πραγματικά συγκλονίζεται από τη μάστιγα των ναρκωτικών και πιστεύοντας ότι η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί η πρόληψη είναι κάτι που δεν μετράται στατιστικά ποτέ αλλά όμως είναι όμως σπουδαία και αξίζει μεγάλος αγώνας και ουσιαστική προσφορά από όλους μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Παππάς τόνισε: «Τα ναρκωτικά είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας. Εδώ στην περιοχή μας τα μηνύματα δεν είναι τόσο καλά για τον αριθμό των χρηστών και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε σ’ αυτόν τον τομέα, η νέα περιφερειακή αιρετή διοίκηση μαζί με την Τ.Α. και τους άλλους φορείς ώστε να υπάρχει πρόληψη που είναι το σπουδαιότερο. Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη νεολαία μας να αντισταθεί και να απομακρυνθεί από τα ναρκωτικά. Όπως ξέρετε και ο Περιφερειάρχης ο κ. Καχριμάνης από τη θέση της Ν.Α. έχει βοηθήσει τα μέγιστα αυτούς τους φορείς και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο σκοπό αυτό».

Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε: «Το Κέντρο Πρόληψης όπως είπε κι ο Σεβασμιότατος είναι ό,τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε τα παιδιά μας, τη νεολαία μας από τη μάστιγα αυτή των ναρκωτικών. Είμαστε όλοι μαζί εδώ με τον «Καλλικράτη» τώρα, με το νέο σχήμα που προκύπτει έτσι ώστε να συντονιστούμε στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι οι φορείς οι οποίοι συμμετέχουμε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Εμείς σαν Δήμος δεσμευτήκαμε και θα κάνουμε πράξη σύντομα να δημιουργήσουμε σε κάποιο χώρο που έχουμε εδώ πίσω στο εκθεσιακό κέντρο τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Δηλ. ένα σταθμό που και οι χρήστες αλλά και η οικογένειά τους, οι γονείς τους θα προσέρχονται έτσι ώστε να παίρνουν πληροφορίες και συστάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό το οποίο δυστυχώς είναι υπαρκτό και στην πόλη μας και απ’ ότι διαπίστωσα σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Γι’ αυτό πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να πολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα των ναρκωτικών και που μαστίζει κυρίως τους νέους. Εμείς απ’ την πλευρά μας σαν Δήμος θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε αυτό που πρέπει στην κοινωνία μας».

Στη συνάντηση όπως είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Άρτας Θ. Οικονομίδης, ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις που ρυθμίζουν το θέμα της συμμετοχής των νέων Δήμων στην καινούργια προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ΟΚΑΝΑ.

Επιπλέον ενημερώθηκε ο (νέος) Δήμαρχος Αρταίων για τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει και έχουν προχωρήσει σε αρκετό βαθμό σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού στην Άρτα.  Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού ο κ.  Θ. Οικονομίδης ανέφερε: «Μιλήσαμε μαζί με τον κ. Παπαχρήστου και τον κ. Παπαλέξη και βάλαμε ένα χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε κοντά στο Πάσχα να είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Συμβουλευτικός Σταθμός.

Σε πρώτη φάση θα λειτουργεί κάποιες μέρες δηλ. θα γίνονται κάποιες ομάδες γονέων και κάποιες ομάδες νέων χρηστών δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος και να γίνει πιο οργανωμένα στο β‘ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ευελπιστούμε ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο η μονάδα αυτή θα ξεκινήσει».

Για το σκοπό του Σ.Σ. ο Ιωάννης Παπαχρήστου, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων δήλωσε: «Η δημιουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού θα έχει στόχο περισσότερο την ενημέρωση, την κινητοποίηση και την προετοιμασία του χρήστη στο να παραπεμφθεί σε κάποια θεραπευτική κοινότητα είτε διαμονής είτε ανοιχτή κοινότητα.

Εδώ κι ένα χρόνο είχαμε πει να το κάνουμε απλώς μας δόθηκε η αφορμή σήμερα να συζητήσουμε με τον κ. Δήμαρχο περισσότερο για τα έργα που θα γίνουν σε σχέση με την εγκατάσταση και μέχρι το Πάσχα πιστεύουμε να λειτουργήσει αυτός ο Σ.Σ. Ο Σ.Σ. είναι το πρώτο βήμα όπου ο χρήστης μπορεί να νιώθει ασφάλεια. Υπάρχει το απόρρητο και θα μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του, να μιλήσει για πράγματα που τον προβληματίζουν και από κει και πέρα θα γίνεται μια προετοιμασία μέρα με την ημέρα έτσι ώστε να παραπεμφθεί σε κάποια θεραπευτική κοινότητα.

Παράλληλα με το Σ.Σ. θα υπάρχει και η μονάδα οικογένειας ,δηλ. επί της ουσίας θα υπάρχει υποστήριξη στους γονείς των χρηστών, στα αδέλφια, στους συντρόφους που παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την απεξάρτηση. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν έχουμε την οικογένεια στο πρόγραμμα ο χρήστης μπορεί πιο εύκολα να κινητοποιηθεί στο να ζητήσει βοήθεια σε κάποιο πρόγραμμα.

Και απ΄ τη στιγμή που θα πάει σε κάποια θεραπευτική κοινότητα ο χρήστης σαφώς παίζει ρόλο η οικογένεια στα καλύτερα αποτελέσματα και όσον αφορά τη θεραπεία και όσον αφορά την επανένταξη πιο εύκολα το μέλος της κοινότητας προσαρμόζεται στο οικογενειακό περιβάλλον». Ο κ. Παπαχρήστου ευχαρίστησε το Δήμαρχο Άρτας και τον κ. Οικονομίδη και τόνισε «πιστεύω θα προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε δυναμικά».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης