2.000 αιτήσεις συμμετοχής κατατέθηκαν

Πρεμιέρα σε Κομοτηνή - Ξάνθη το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων

Οι πρώτες εισαγωγικές επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης θα γίνουν στις 13 και 14 Ιανουαρίου


Με εισαγωγική επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης ξεκινά η νέα φάση του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στην Ξάνθη.

Μετά από διακοπή μεγάλη χρονικού διαστήματος αρχίζει και πάλι το πρόγραμμα, που στόχο έχει την αρμονική ένταξη των παιδιών της μειονότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ευρύτερη κοινωνία, την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους, με έμφαση στην καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας που θα βοηθήσει τη μελλοντική τους ένταξη στην εργασία με καλύτερους όρους, τη διασφάλιση της αποδοχής των παιδιών αυτών από το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλους τους πολίτες της Θράκης, την παροχή στους εκπαιδευτικούς αφενός ειδικών γνώσεων, αφετέρου κατάλληλου και καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού και την υποστήριξη των οικογενειών για να ενισχύσουν τη σχολική επίδοση των παιδιών τους.

Η τρέχουσα φάση του προγράμματος εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.

Περίπου 2.000 αιτήσεις συμμετοχής κατατέθηκαν για τη νέα φάση του προγράμματος, όπου επιστημονική υπεύθυνη είναι η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Άννα Φραγκουδάκη. Αντικείμενο και της νέας φάσης είναι η αρμονική ένταξη των παιδιών του συνόλου της μειονότητας, με τις πολιτισμικές και γλωσσικές τους ιδιαιτερότητες, στο εκπαιδευτικό σύστημα, η παροχή γνώσεων διαπολιτισμικής αγωγής στους εκπαιδευτικούς και επιπρόσθετα η ευαισθητοποίηση του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης.

Για την επίτευξη των παραπάνω προβλέπεται συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ελληνομάθειας παράλληλα με την αναγνώριση και το σεβασμό στη μητρική γλώσσα των μειονοτικών μαθητών, τη συνέχιση και τη διεύρυνση των προσπαθειών για την άρση όλων των εμποδίων απέναντι στη σχολική άνοδο των παιδιών της μειονότητας, την υποστήριξη των οικογενειών για την καλή εκπαίδευση των παιδιών τους, την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών υλικών που έχουν παραχθεί στα πλαίσια των προηγούμενων φάσεων του προγράμματος εντός και εκτός σχολείου και τη χρήση της τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» θα πραγματοποιήσει την πρώτη εισαγωγική του επιμόρφωση την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στο 1ο γυμνάσιο Ξάνθης (4.00-8.00 μ.μ.) και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο 3ο γυμνάσιο Κομοτηνής (4.00-8.00 μ.μ.). Οι συγκεκριμένες επιμορφωτικές συναντήσεις απευθύνονται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης, διορισμένους ή αδιόριστους, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν. Στην πρώτη αυτή επιμόρφωση θα γίνει ενημέρωση για το ιστορικό, τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος, καθώς και εισαγωγή στα διδακτικά υλικά για τα μαθήματα της γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας, μαθηματικών και φυσικής που έχει εκπονήσει το πρόγραμμα.

Δήμητρα Συμεωνίδου

 http://www.xronos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης