2 εκ. ευρώ για το Ρωμαϊκό υδραγωγείο

Στην έγκριση της εκτέλεσης του έργου ανάδειξης του Ρωμαικού Υδραγωγείου της Νικόπολης, προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Το έργο είναι συνολικού προυπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ και θα εκτελεστεί από την ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων.


Η μελέτη προβλέπει την υλοποίηση έργων έρευνας, ανάδειξης και ανάπλασης σε πέντε επιμέρους επιλεγμένες θέσεις του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης, ένα σπουδαίο τεχνικό έργο των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, που κατασκευάστηκε με σκοπό την υδροδότηση της Νικόπολης από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, στον ποταμό Λούρο.

Τα σημεία που έχουν επιλεχθεί ώστε να αναδειχθούν και να λειτουργήσουν ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι πέντε αντιπροσωπευτικά τμήματα σε όλο το μήκος του μνημείου είναι τα ακόλουθα:

ΘΕΣΗ 1: Τμήμα αύλακας και οι δύο πεσσοστοιχίες στην περιοχή των πηγών του Αγ. Γεωργίου στο Δήμο Φιλιππιάδας
ΘΕΣΗ 2: Τμήμα υπόγειας σήραγγας και φρεάτιο ελέγχου στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κοκκινόπηλου στο Δήμο Φιλιππιάδας
ΘΕΣΕΙΣ 3α & 3β: Τμήμα υποτειχίσματος και λαξευμένης στο βράχο αύλακας από τη Στεφάνη έως και τη Σκάλα Λούρου στο Δήμο Λούρου
ΘΕΣΗ 4: Τμήμα πεσσοστοιχίας στην περιοχή του Ηρώου στον οικισμό Αρχαγγέλου του Δήμου Ζαλόγγου
ΘΕΣΗ 5: Τμήμα της πεσσοστοιχίας που προσεγγίζει και οριοθετεί το δυτικό τμήμα της ρωμαϊκής Νικόπολης, στο Δήμο Πρέβεζας.

Οι θέσεις αυτές επιλέχθηκαν με γνώμονα την κατάσταση διατήρησης του μνημείου, την τυπολογία του αγωγού, τη γειτνίαση με οικισμούς, την εύκολη πρόσβαση και τη σύνδεσή τους με άλλα μνημεία και θέσεις αρχαιολογικού και εν γένει πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ