ΑΡΤΑ: Βρίσκουν τις πόρτες του σχολείου κλειστές με ηλεκτροκόλληση

Στις 17 ημέρες έχει φτάσει συνολικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κατάληψη που γίνεται στο 1ο ΕΠΑΛ και η οποία έχει απασχολήσει όχι μόνο την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Άρτας, αλλά την Αστυνομία, την Εισαγγελέα, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και πλέον φτάνει και στο υπουργείο Παιδείας.


Κι αυτό διότι η παρατεταμένη κατάληψη στο κτιριακό συγκρότημα όπου λειτουργούν επίσης το ΕΠΑΣ Άρτας, το ΣΕΚ (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα), το ΙΕΚ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το Εσπερινό Γυμνάσιο και το Εσπερινό Λύκειο, γίνεται κάτω από παράξενες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο υπεύθυνο επαγγελματικής τεχνολογικής εκπαίδευσης Απόστολο Βράκα αλλά και με βάση όσα γονείς ανέφεραν σε επικοινωνία με την «Ηχώ της Άρτας», η κατάληψη στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα ξεκινάει κάθε βράδυ και μάλιστα την επόμενη το πρωί οι πόρτες του κτηρίου βρίσκονται σφραγισμένες με ηλεκτροκόλληση.

Είναι αυτές οι λάμες που και χθες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι καθηγητές και μαθητές του σχολείου έκοβαν με ειδικά μηχανήματα προκειμένου να λήξει όπως ανέφεραν αυτή η ιδιότυπη ομηρία στην οποία έχει περιέλθει η εν λόγω μονάδα το τελευταίο διάστημα και για την ακρίβεια από τις 3 του Οκτωβρίου.

Μετά από τηλεφώνημα γονέων που δέχθηκε η Εφημερίδα μας προχθές το πρωί αναζητήσαμε κάθε αρμόδιο ή εμπλεκόμενο με το θέμα. Διαπιστώσαμε σε επικοινωνία με την Αστυνομική Διεύθυνση ότι δεν είμαστε οι μόνοι που δεχθήκαμε την διαμαρτυρία γονέων για την κατάσταση που επικρατεί στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Η Αστυνομική Διεύθυνση επίσης έχει δεχθεί διαμαρτυρίες από γονείς. Μέχρι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργος Τσελίγκας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε μας υπογράμμισε ότι: «Έχουμε διαμαρτυρηθεί και πραγματικά η κατάσταση εκεί νομίζουμε ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, διότι δεν γίνεται τίποτε.

Οι γονείς που απευθύνθηκαν σε εσάς και διαμαρτύρονται έχουν απόλυτο δίκαιο. Ως Σύλλογος έχουμε πάει άπειρες φορές στο σχολείο έχουμε μιλήσει με όλους χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σταμάτησαν για κάποιο διάστημα και επανήλθαν. Και εκεί γίνεται το εξής παράλογο. Κάποιοι πηγαίνουν τις βραδινές ώρες και κολλάνε με λάμες τις πόρτες από μέσα. Οπότε το επόμενο πρωί το σχολείο είναι κλειστό».

Ο κ. Τσελίγκας όταν τον ρωτήσαμε πόσο καιρό γίνεται αυτό και για πόσο το σχολείο μένει κλειστό, μας είπε: «Πόσο λειτούργησε θέλω να μου πείτε. Εδώ το ζητούμενο δεν είναι πόσο δεν λειτούργησε αλλά πόσο λειτούργησε! Κι αν πάση περιπτώσει εγώ ξέρω ότι οι οποίες αποφάσεις για οποιαδήποτε κινητοποίηση λαμβάνονται με κάποιες δημοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεντρώνονται τα όποια αιτήματα από τα 5μελή Συμβούλια, μεταφέρονται στο 15μελές, μεταφέρονται έπειτα από το 15μελές στους καθηγητές και τη Διεύθυνση και αν δεν υπάρξει επίλυση πηγαίνουν σε Γενική Συνέλευση και λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την όποια μορφή κινητοποίησης ακολουθηθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε σφράγισμα του σχολείου και σχεδόν οι υπόλοιπο μαθητές δεν γνωρίζουν αν και πότε πάρθηκε απόφαση για κατάληψη».

Αυτή η αναφορά του κ. Τσελίγκα, επιβεβαιώθηκε μόλις το επόμενο πρωί (σ.σ.: χθες Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου), όταν όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Απ. Βράκας, βρέθηκε εκ νέου στο σχολικό συγκρότημα. Εκεί ήταν και ο πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Βράκα «μας δήλωσε ότι δεν έχουν κατάληψη.

Κι όμως το σχολείο ήταν κλειστό, οι πόρτες είχαν από βραδύς ξανά κολληθεί με λάμες και ηλεκτροκόλληση και όλοι ήταν εκτός».

Ο κ. Βράκας επιβεβαίωσε επίσης ότι η κατάσταση αυτή για το 1ο ΕΠΑΛ έχει επαναληφθεί για 17 ημέρες. Για το ΕΠΑΣ Άρτας κατάληψη έχει γίνει για 6 ημέρες από την αρχή του έτους και για τα υπόλοιπα που λειτουργούν στο κτιριακό αυτό συγκρότημα καμία.

Πώς γίνεται αυτό όταν π.χ. το ΙΕΚ, και τα Εσπερινά Λειτουργούν στους ίδιους χώρους; Ο κ. Βράκας εξηγεί ότι το σχολείο στο διάστημα αυτό των καταλήψεων άνοιγε το μεσημέρι, γίνονταν κανονικά τα μαθήματα μέχρι και για τα Εσπερινά Γυμνάσιο – Λύκειο και τις νυχτερινές ώρες κάποιοι μπαίνουν παραβιάζοντας πόρτες και κάνουν την ίδια δουλειά.

Τα μέτρα

Αναζητώντας απαντήσεις τις οποίες επιδίωξαν και οι γονείς απευθυνόμενοι στην «Η», ρωτήσαμε τον κ. Βράκα τι μέλλει γενέσθαι, από τούδε και στο εξής, κι αν εκτός από τις διαπιστώσεις η Διεύθυνση έχει προχωρήσει ή αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες.

Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι οι εξής: «Το θέμα έχει αναφερθεί και στην εισαγγελέα όπου θα πρέπει να γίνει μήνυση κατ’ αγνώστων από την διεύθυνση του σχολείου για παραβίαση του χώρου και ταυτόχρονα μήνυση θα πρέπει θα γίνει και στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Τίθεται επίσης ένα σοβαρό ζήτημα με τη φύλαξη του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος τις νυχτερινές ώρες. Έχουμε στείλει σειρά εγγράφων τόσο στην αστυνομία απ’ όπου ζητάμε να γίνονται συχνότερες περιπολίες στην περιοχή τις βράδυνες ώρες αλλά και στο Δήμο Αρταίων σχετικά με την φύλαξη της νυχτερινές ώρες που είναι απαραίτητη στην περιοχή αυτή όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα σχολεία.

Επίσης έχουμε ζητάμε πλέον με έγγραφό μας από το υπουργείο την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας με όποιον τρόπο εκείνο κρίνει συμπεριλαμβανομένου και της παράτασης του σχολικού έτους αν αυτό απαιτηθεί.

Άλλωστε αυτές τις ημέρες θα πρέπει εμείς να τους καλέσουμε να δηλώσουν τα μαθήματα και τη διδακτέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τι ύλη θα δηλώσουν αφού έχουν χάσει τόσα μαθήματα και έχουν μείνει πίσω;», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Βράκας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιώνονται οι γονείς και ως προς τις διαμαρτυρίες τους για τα χαμένα μαθήματα, καθώς με έναν επιεική υπολογισμό στο διάστημα των 17ημερών έχουν χαθεί 102 ώρες μαθημάτων. Κι αυτό υπολογίζοντας όλες τις ημέρες με εξάωρο πρόγραμμα αν και ο κ. Βράκας μας έχει αναφέρει ότι έχουν και επτάωρα. Άρα αν υπολογιστούν και τα επτάωρα τότε είναι ακόμη περισσότερες οι χαμένες ώρες διδασκαλίας.

Πηγή: Εφημερίδα "ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης