ΜΙΧ. ΚΛΑΠΑΣ: Τους καλώ σε δημόσιο διάλογο...

Χωματερή θυμίζει η Πρέβεζα τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι απεργούν διότι όπως υποστηρίζουν «δεν τους έχουν δοθεί ακόμη τα εξαιρέσιμα (εργασία Κυριακής) δύο ετών, δεν τους έχει δοθεί το γάλα, το οποίο λαμβάνουν ως μέσο προστασίας λόγω της ανθυγιεινής εργασίας, δύο ετών και πλέον.


Στο χώρο εργασίας τους επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες (παντελή έλλειψη αποδυτηρίων και χώρου συγκέντρωσης για τα καροτσάκια). Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τα αυτοκίνητα παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα με κίνδυνο την ασφάλεια των ιδίων και των πολιτών. Ζητούν επίσης την μεταφορά του Γραφείου Κινήσεως στον χώρο του εργοταξίου και μέρος των μέσων προστασίας που δεν έχουν δοθεί.

Ο Δήμαρχος Μιλ. Κλάπας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ως απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ Α΄Βαθμού Ν. Πρέβεζας.

Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με εργαζομένους, πολύ περισσότερο στο τέλος της θητείας του. Ο κ. Κλάπας θεωρεί όπως είπε ότι η απεργία δεν γίνεται για κανένα λόγο που αφορά τον Δήμο αλλά οι αιτίες που γίνονται είναι διαφορετικές, κάνοντας αναφορά στις εκλογές του σωματείου των εργαζομένων επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που μπορεί να δικαιολογήσει απεργία και συνεπώς πρόβλημα στην πόλη.

Με βάση τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους με επίσχεση εργασίας κάτι το οποίο είναι παράνομο και την μετέτρεψαν σε απεργία κάνοντας μάλιστα και μία απρέπεια αφού δεν μάζεψαν τα σκουπίδια από τον χώρο του Νοσοκομείου Πρέβεζας ενώ έχουν υποχρέωση, η συμπεριφορά των εργαζομένων δεν τιμά ούτε τους ίδιους αλλά ούτε και την προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Κλάπας.

Αναφερόμενος στο αίτημα των εργαζομένων για τα εξαιρέσιμα δύο ετών, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, οι εργαζόμενοι παίρνουν όλα τα ρεπό τους, κάτι που συμφωνήθηκε με το σωματείο τους, οπότε το αίτημα αυτό δεν υφίσταται.

Άλλωστε οι εργαζόμενοι με τις άδειές τους και τα ρεπό τους, όπως είπε, φτάνουν ετησίως τις 55-70 μέρες, δηλαδή περίπου το 1/3 από τις 332 μέρες που εργάζονται, τα δικαιούνται βεβαίως και τα παίρνουν, δε σημαίνει όμως ότι μπορεί τώρα να τεθεί ζήτημα να πάρουν και χρήματα για τα ρεπό τους, κάτι που και οι ίδιοι έχουν κατανοήσει.

Για το δεύτερο αίτημα των εργαζομένων, δηλαδή την απόδοση του γάλακτος και τα μέσα προστασίας, το γάλα από την αρχή της θητείας μέχρι το 2008, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δίνονταν στις εγκαταστάσεις. Οι εργαζόμενοι τότε ζήτησαν να δίνεται σε χρήμα αντί για γάλα όπως προβλέπει ο νόμος.

Πράγματι στο πλαίσιο μια καλής συνεργασίας εξετάστηκε το θέμα , η αρμόδια υπηρεσία όμως αποφάσισε πως δεν μπορεί να γίνει, οπότε συμφωνήθηκε και το γάλα είχε παραγγελθεί στην Ένωση Πρέβεζας, κάτι το οποίο είναι γνωστό από την 1/12 στους εργαζόμενους.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν για το γάλα αυτά τα δύο χρόνια, περίπου 250 ευρώ, συνολικά για τον Δήμο περίπου 10.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι, πρόσφατα, ζήτησαν ξανά το γάλα να αποδοθεί σε χρηματικό ποσό, όμως ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση.

Όσον αφορά τα μέσα προστασίας ο κ. Κλάπας διευκρίνησε πως πρόκειται για τα αδιάβροχα και τα γάντια των εργαζομένων τα οποία έχουν και έκανε γνωστό πως έχει γίνει δημοπρασία και τα έχουν σήμερα στα χέρια τους διατυπώνοντας μάλιστα την ερώτηση για ποια μέσα προστασίας μιλούν σήμερα.

Επισήμανε ότι το μόνο θέμα που αφορά τα μέσα προστασίας των εργαζομένων είναι ότι οι ίδιοι δεν τα χρησιμοποιούν και γνωρίζουν ότι επ' αυτού προβλέπεται και άσκηση πειθαρχικών μέτρων από την πλευρά της διοίκησης.

Ο κ. Κλάπας πρόσθεσε ότι πριν από τα εν λόγο αιτήματα που του κοινοποιήθηκαν από τους εργαζόμενους, υπήρξαν κι άλλα, στα οποία οι εργαζόμενοι ζητούσαν να τους δοθεί η μελέτη καθαριότητας, ο κανονισμός συλλογής απορριμμάτων έξω από τους κάδους, να δίνεται το δελτίο κίνησης κανονικά( το οποίο δίνεται), να υπάρχει αναλυτική κατάσταση όλων των εργαζόμενων που ανήκουν στην καθαριότητα και τα καροτσάκια, να γίνει κυκλικό το ωράριο για όλους τους εργαζόμενους κ.α.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την αποψη πως οι εργαζόμενοι πηγαίνουν από αίτημα σε αίτημα, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν αιτήματα και ψάχνουν να βρουν κάτι για να διαμαρτυρηθούν.

Ο πραγματικός λόγος που γίνονται όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κλάπα, είναι ότι από την στιγμή που ανέλαβε τον Δήμο Πρέβεζας, θεώρησε δίκαιο το αίτημα, οι εργαζόμενοι αφού μαζεύουν τα σκουπίδια να αποχωρούν από την εργασία τους και επισήμανε πως το χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε η συμφωνία αυτή, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, είχε πολύ καλά αποτελέσματα για τον Δήμο.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν φαινόμενα διάρρηξης του σεβασμού της απόφασης αλλά και της συνεργασίας. Οι εργαζόμενοι έφτασαν σε σημείο να δουλεύουν 2 ή και 2,5 ώρες τόνισε ο Δήμαρχος, ενώ επισήμανε πως για να κερδίσουν χρόνο, παρουσιάστηκαν φαινόμενα υπερβολικής ταχύτητας των απορριμματοφόρων, ζημιές στα αυτοκίνητα πέρα από κάθε λογική, αντίθετη κατεύθυνση των αυτοκινήτων σε δρόμους της πόλης με σοβαρά παράπονα από τους δημότες.

Εκεί τους οδήγησε η πρακτική αυτή περιορισμού του χρόνου εργασίας τους με έναν τρόπο που είναι έξω από τις διαδικασίες περισυλλογής των σκουπιδιών και μάλιστα διαπιστώθηκαν και φαινόμενα απειθαρχίας.

Λογικό είναι, τόνισε ο Δήμαρχος, να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Διοίκησης. Έτσι ο ίδιος ζήτησε να επανέλθει η σωστή συνεργασία και όταν διαπίστωσε ότι αυτό δεν μπορούσε να συμβεί, ζήτησε να επανέλθει το αρχικό ωράριο, δηλαδή τα αυτοκίνητα να κινούνται στις εξίμιση ώρες που πρέπει να δουλεύουν και αυτό έφερε σήμερα την σύγκρουση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν δηλαδή από την Δημοτική Αρχή να ισχύσει η παλαιά συμφωνία για τα θέματα ωραρίου και με τη νέα Δημοτική Αρχή και όπως ο κ. Κλάπας ξεκαθάρισε «αυτό δεν πρόκειται να γίνει, το ωράριο θα λειτουργήσει κανονικά, αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν σεβάστηκαν την συμφωνία με το ελαστικό ωράριο».

Για το ζήτημα του χώρου καθαριότητας ο Δήμαρχος απαντά πως οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τον χώρο τους, είναι στα καθήκοντά τους εκτός και αν περιμένουν από τον ίδιο να το κάνει.

Ο Δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους σε δημόσιο διάλογο, παρουσία των ΜΜΕ, για να συζητηθούν όλα τα θέματα και κλείνοντας εξέφρασε την πικρία του για όσα συμβαίνουν στην λήξη της θητείας του μετά από όλη αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, καθότι όπως είπε η Δημοτική Αρχή έκανε τα πάντα για τους εργαζόμενους.

Κλείνοντας άφησε αιχμές για μετατάξεις υπαλλήλων αναφέροντας: «...δεν θα υποκύψω σε κανέναν εκβιασμό για να υπογράψω μετατάξεις σε άλλους Δήμους σε κανέναν, όσοι νομίζουν ότι ο Δήμαρχος ο οποίος φεύγει παύει να εκτελεί τα καθήκοντά του - ως έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες - κάνουν λάθος, μέχρι την τελευταία μέρα θα εκτελώ τα καθήκοντά μου σαν να είναι η πρώτη που ανέλαβα».

ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ

Το είδαμε στο:  
Σαρδέλα - Το μπλόγκ της Πρέβεζας
Κάντε κλικ στην παρακάτω ανάρτηση

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας απαντά σε όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης