Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΣΡΑΗΛ: Ευχαριστούμε Ελλάδα...

Πέντε ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά

Με ανακοίνωσή της, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα μεταφέρει τις ευχαριστίες του κράτους και του λαού του Ισραήλ προς την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου και όλους τους αρμόδιους υπουργούς για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Αθήνα στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο βόρειο Ισραήλ και έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.


Ήδη, τα πέντε ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στο Ισραήλ και αναμένεται να συμβάλλουν στο έργο της κατάσβεσης.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Ελλάδας, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ανταποκρίνεται άμεσα στην έκκληση του ομολόγου του για αποστολή βοήθειας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, ανέφερε: «Η άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών μας και η γρήγορη απόφαση να αποσταλεί βοήθεια στο Ισραήλ, συνάδει με τις νέες και πολύ θετικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Ο επαγγελματισμός και η εμπειρία του ελληνικού προσωπικού στην καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι γνωστή και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Ισραήλ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους Έλληνες πολίτες που επικοινώνησαν με την πρεσβεία μας για να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους και να μας εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη βοήθεια των φίλων και γειτόνων μας σε ώρα ανάγκης».

 Πηγή: NewsBeast.gr

Το Ρεπορτάζ


 
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να μαίνεται η μεγαλύτερη φωτιά σε δασική έκταση που έχει ξεσπάσει ποτέ στο Ισραήλ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις πλαγιές του λόφου Κάρμελ, ανατολικώς της Χάιφα, έχει στοιχίσει έως τώρα τη ζωή τουλάχιστον 41 ανθρώπων, έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασών και υποχρέωσε 13.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Από τους 41 νεκρούς, οι 36 ήταν εκπαιδευόμενοι φύλακες σε φυλακή, οι οποίοι εστάλησαν για να βοηθήσουν τους κρατούμενους σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που απειλούσε η φωτιά, αλλά το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες. Έχασαν επίσης τη ζωή τους δύο αστυνομικοί, ένας εθελοντής πυροσβέστης και ένας πολίτης. 

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι τρεις από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους και η διοικητής της αστυνομίας της Χάιφα.

Στη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, απείλησαν σπίτια στο χωριό Τιράν ΧαΚάρμελ, το οποίο οι κάτοικοι εγκατέλειψαν από χθες το βράδυ, όταν κατέστη σαφές ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να ελέγξουν το μέτωπο της φωτιάς. Απειλήθηκαν επίσης άλλα τέσσερα χωριά, που έχουν εκκενωθεί. 

Από τα ξημερώματα σήμερα θα αρχίσουν ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, ενώ βοήθεια στέλνουν επίσης η Βρετανία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία, η Ιορδανία και η Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ στέλνουν ένα Μπόινγκ 747 με επιβραδυντικά χημικά. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει από την εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή, που τις τελευταίες μέρες υπερέβη τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου που επισκέφθηκε χθες τη νύχτα την περιοχή, έκανε λόγο για «καταστροφή, που μέχρι τώρα δεν είχαμε ξαναδεί». «Χάσαμε τον έλεγχο της φωτιάς», παραδέχτηκε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη Χάιφα, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γίνει εκτίμηση για το πότε θα τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα.

Πηγή: Agelioforos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ