ΓΙΑΝΝΕΝΑ: "Βούλιαξε" το Νησί

Πολλά προβλήματα σε σπίτια και καταστήματα, καθώς εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων η στάθμη της λίμνης ανέβηκε επικίνδυνα

Επικίνδυνα έχει ανέβει λόγω των βροχοπτώσεων η στάθμη της λίμνης, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σπίτια στο Νησί των Ιωαννίνων να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με υπόγεια να πλημμυρίζουν και τους κατοίκους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διώξουν το νερό από τις αυλές των σπιτιών τους.


Όπως φάνηκε και από το χθεσινό ρεπορτάζ του ITV το λιμανάκι στο Νησί, αλλά και οι δρόμοι που βρίσκονται δίπλα ακριβώς στη λίμνη έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να είναι πολλά, όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τους καταστηματάρχες, που διατηρούν κυρίως εστιατόρια, αλλά και καταστήματα πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης σε περιοχές δίπλα στη λίμνη.

Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και 20 περίπου ημέρες δεν μπορεί να λειτουργήσει το περίπτερο που βρίσκεται στο λιμανάκι, καθώς αποτελεί πλέον προέκταση της λίμνης.Με αντλίες και σκούπες προσπαθούν μάταια ο κ. Χρήστος Ράτσικας και η σύζυγός του να απομακρύνουν τα νερά που πλημμύρισαν την αυλή τους αλλά μπήκαν και μέσα στην κουζίνα και το υπόγειο.

Σε δηλώσεις τους στο ITV οι δύο κάτοικοι του Νησιού σημείωσαν πως ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σχεδόν κάθε χρόνο, ποτέ όμως σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.Όπως τονίζει ο κ. Ράτσικας θα πρέπει να ανοίγει έγκαιρα το φράγμα στο Πέραμα προκειμένου να μην υπερχειλίζει η λίμνη, ενώ επέρριψε ευθύνες στον ΓΟΕΒ.

Με τη σειρά του στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινότητας Νήσου Γιώργος Τζιαφάς, ανέφερε πως προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση του υδρογεωλογικού συστήματος ολόκληρου του λεκανοπεδίου.«Ο όγκος του νερού που έπεσε είναι βέβαια τεράστιος, αλλά υπάρχει και η ανθρώπινη ανεπάρκεια. Θα μπορούσε να έχει ανοίξει νωρίτερα το φράγμα.

Καλά είναι τα νερά, αλλά εύχομαι να μην σπάσει το φράγμα και έχουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.Παράλληλα απάντησε και σε όσους απέδωσαν τα προβλήματα στο Νησί σε ελλείψεις υποδομών. «Το δίκτυο των ομβρίων λειτουργεί άψογα και η μορφολογία του Νησιού είναι τέτοια που δεν υπάρχουν προβλήματα πλημμυρών στο εσωτερικό του.

Είναι ξεκάθαρο πως οι ζημιές οφείλονται μόνο στην υψηλή στάθμη της λίμνης. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε σωστά το θυρόφραγμα», τόνισε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ -

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ