Επίδομα σε Τούρκο έποικο

Λάβαμε από ένα φίλο στη Λάρνακα, τον Πέτρο Χ. το παρακάτω e-mail, με τη σημείωση ότι: 

"Για να μαθαίνετε την πολιτική που εφαρμόζει ο Χριστόφιας τι στιγμή που οι δικοί μας Έλληνες Κύπριοι συνταξιούχοι (μη δημόσιοι υπάλληλοι) πεινούν με τα 300 ευρώ". 

Το κείμενο που μας έστειλε και ακολουθεί είναι από το Sigma Live: 

Στο προσκήνιο και πάλι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια.  Τα τελευταία κρούσματα ξενοφοβίας, στήνουν και πάλι στον τοίχο την Κυβέρνηση, αφού το όλο σύστημα επιτρέπει σε μετανάστες να λαμβάνουν-με την έγκριση του κράτους- παχουλά επιδόματα, πολλές φορές με πλασματικά στοιχεία.


Τα «60 Λεπτά», (είναι τηλεοπτική εκπομπή) αποκάλυψαν προχθες τα ευτράπελα της συγκεκριμένης μεταναστευτικής πολιτικής.


Ενδεικτικά, το κράτος, παρέχει επίδομα και σε Τούρκο έποικο, στον οποίο καλύπτει βασικές ανάγκες και ενοίκιο.




Ακόμα, το κράτος καλύπτει σε αιτητή πολιτικού ασύλου, δόση και τόκους δανείου. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του Γραφείου Ευημερίας, ο συγκεκριμένος αιτητής πολιτικού Ασύλου από το Ιράν, έχει αγοράσει σπίτι στην Κύπρο, με οικονομική Συναλλαγή από την χώρα του, πωλώντας αυτό που είχε… στο Ιραν. Φυσικά, φρόντισε προηγούμενως να το μεταβιβάσει στο παιδί του. Έτσι λαμβάνει και το επίδομα.




Ακόμα καλύπτει σε άλλον βασικές ανάγκες και παρέχει  δώρο Χριστουγέννων ύψους  7.292 ευρώ.

Ποιοι λαμβάνουν τα επιδόματα
Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, έχουν  δοθεί σε ξένους λήπτες, συνολικά 25 εκατ. ευρώ σε Δημόσια Βοηθήματα . Από αυτά τα 20 εκατ. ευρώ, διατέθηκαν σε αιτητές ασύλου, πολιτικούς  πρόσφυγες, μετανάστες συμπληρωματικής προστασίας και  λήπτες για ανθρωπιστικούς λόγους ενώ τα άλλα 5 εκατ. δόθηκαν σε οικογένειες Τουρκοκύπριων, σε Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και σε υπηκόους τρίτων χωρών.




Ελλιπείς έλεγχοι και πλαστά πιστοποιητικά
Οι έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται τα άτομα που εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι.
Οι άνθρωποι που θεωρούνται αιτητές πολιτικού ασύλου, παύουν αυτόματα να θεωρούνται παράνομοι μετανάστες, έστω και αν έχουν εισέλθει στο νησί χωρίς έγγραφα ή με αντικανονικό τρόπο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία τους παρέχει το δικαίωμα νόμιμης παραμονής, για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους. Όλο αυτό το διάστημα παίρνουν το παχουλό επίδομα.

Τα βοηθήματα των 2 χιλιάδων ευρώ τον μήνα
Συμφώνα πάντα με τα στοιχειά του Υ. Εργασίας και τα οποία έφερε στο φως η εκπομπή, για κάθε λήπτη παραχωρείται επίδομα για βασικές ανάγκες 452 € και για επίδομα ενοικίου 226 € και επίδομα θέρμανσης 171 €.  Σύνολο 849  € παρέχεται μηνιαίως ως δημόσιο βοήθημα.

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν κατά πολύ, αν ο λήπτης έχει σύζυγο, και παιδιά κάτω των 14ων ετών ή και άνω των 14ων. Με απλά μαθηματικά το μηνιαίο βοήθημα των βασικών αναγκών για μια πενταμελή οικογένεια, με δυο παιδιά άνω των 14ων και έναν ανήλικο εκτοξεύεται στα 2.182 ευρώ μηνιαίως.

Βεβαίως, τα 2.182 ευρώ αυξάνονται και υπερδιπλασιάζονται όταν πρόκειται  για 6μελή, 7μελή, 8μελή οικογένεια..

Σύμφωνα με υπηρεσιακά έγγραφα, ενός Επαρχιακού Γραφείου Ευημερίας της Κύπρου, τα οποία αποκάλυψαν τα  «60 λεπτά», τα ποσά που δίνονται στους αιτητές πολιτικού ασύλου χαρακτηρίζονται ως «παχουλά».  Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των Τουρκοκυπρίων που παίρνουν Δημόσιο Βοήθημα.


Τα οργανωμένα «κυκλώματα»
Τα οργανωμένα δίκτυα διακίνησης μεταναστών, κυρίως με έδρα την Τουρκία και τα κατεχόμενα «οργιάζουν», με αδρές αμοιβές.

Πως φτάνουν στην Κύπρο

Φως στη διαδρομή των λαθρομεταναστών ρίχνει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Σταρ", στις 23 Νοεμβρίου του 2010, όπου αποκαλύπτεται ο τρόπος  με οποίο λαθρομετανάστες εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές. Η εφημερίδα δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός κόκκινου αυτοκινήτου, το οποίο, σύμφωνα με ισχυρισμούς, μεταφέρει τους λαθρομετανάστες στο τείχος παρά το άγαλμα του Μάρκου Δράκου και από εκεί με σχοινί κατεβαίνουν 20 μέτρα και βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για την προώθηση των λαθρομεταναστών στις ελεύθερες περιοχές χρησιμοποιούνται και κάποια σπίτια στην Πύλα που έχουν δύο πόρτες.

Η μια πόρτα από την τ/κ πλευρά και η άλλη στην ε/κ πλευρά. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι Τ/κ ψαράδες παραλαμβάνουν λαθρομετανάστες από ξένα πλοία, που τους μεταφέρουν μέχρι τα "χωρικά ύδατα" του ψευδοκράτους. Ακολούθως οι  ψαράδες μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες σε περιοχές του Αγίου Αμβροσίου, όπου για μερικές μέρες ζουν μέσα σε σπηλιές και στη συνέχεια  μερικοί από αυτούς οδηγούνται στο Πέργαμος την Πύλα και οι άλλοι στη Λευκωσία.



Στ’ αχνάρια των κυκλωμάτων


Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλουν στην προσέλευση των λαθρομεταναστών είναι:

1.    Η  Πράσινη Γραμμή
2.    Η νομιμοποίηση, με την υποβολή αίτησης  για άσυλο, της παραμονής τους
3.    Το μεγάλο χρονικό διάστημα εξέτασης του ασύλου, αφού εξετάζεται σε δυο βαθμούς
4.    Η παραχώρηση σημαντικών δημοσίων βοηθημάτων, σε συνδυασμό με την παράνομη απασχόληση.



Φυσικά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λαθρομεταναστών ή μεταναστών  πολιτικού ασύλου, που εργοδοτουνται παράνομα. Με απλά λόγια κάποιοι συμπατριώτες μας εκμεταλλεύονται τα παράνομα αλλά φθηνά εργατικά χεριά.

Το Γραφείο Ευημερίας
Η κατάσταση θυμίζει  «μπάτε σκύλοι αλέστε» αφού ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ελάχιστος, έως ανύπαρκτος.

Τα βοηθήματα τα χορηγεί το ήδη βραχυκυκλωμένο Γραφείο Ευημερίας και τις όποιες αποφάσεις για απέλαση υλοποιεί η αστυνομία. Χωρίς υποδομή, χωρίς αναγκαίο προσωπικό, με γεμάτες τις φυλακές και τα κρατητήρια.

Σύμφωνα  με έγκυρη πηγή, του Γραφείου Ευημερίας, αιτητής πολιτικού Ασύλου  από το Ιράν, έχει αγοράσει σπίτι στην Κύπρο, με οικονομική Συναλλαγή από την χώρα του, πωλώντας αυτό που είχε… στο Ιραν.. .Φυσικά φρόντισε προηγούμενος να το μεταβιβάσει στο παιδί του. Έτσι λαμβάνει και το επίδομα.

Στα «κυκλώματα» Γιατροί και Δικηγόροι…

Τα «60 Λεπτά», αποκάλυψαν χθες ονόματα γιατρών και δικηγόρων, οι οποίοι
κατευθύνουν με το αζημίωτο τους λαθρομετανάστες ώστε να γίνουν αιτητές πολιτικού ασύλου.

Εκμεταλλευόμενοι το βραδυκίνητο της διαδικασίας ελέγχου θησαυρίζουν, ενώ ταυτόχρονα  κερδίζουν την παραμονή τους στο νησί και κάποιες χιλιάδες λαθρομεταναστών.
Στο παιχνίδι όμως της παρανομίας  βρίσκονται και γιατροί,  οι οποίοι παρέχουν τα πιστοποιητικά Υγείας για Αναπηρία, στους μετανάστες.

4.
100 χιλιάδες κοινοτικοί και 100 χιλιάδες μετανάστες  
Οι αριθμοί των μεταναστών στην Κύπρο αυξάνονται ραγδαία. Ο αριθμός των κοινοτικών μεταναστών , δηλαδή αυτών που προέρχονται από χώρες μέλη της Ε.Ε, και εργάζονται στην Κύπρο, υπολογίζεται στις 100 χιλιάδες, άλλες 66 χιλιάδες είναι οι νόμιμο μετανάστες, οπού οι μισοί από αυτούς είναι οικιακοί βοηθοί, και οι παράνομοι ανέρχονται στις 30 – 33 χιλιάδες.
Μόνο τους πρώτους 10 μήνες του 2010, η κυβέρνηση έχει καταβάλει  20.000.000 Ευρώ σε πολιτικούς Πρόσφυγες και μετανάστες. Φυσικά, υπολείπονται τα επιδόματα των Χριστουγέννων.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Στην Ιρλανδία παίρνουν επίδομα 20 Ευρώ.  Εκεί λειτουργούν 52 κέντρα υποδοχής αλλοδαπών. Σε αυτά τα κέντρα συγκεντρώνονται οι αιτητές πολιτικού Ασύλου μαζί με τους λαθρομετανάστες και παραμένουν μέχρι να διερευνηθεί κατά πόσο δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Κατά την παραμονή τους στα κέντρα υποδοχής οι αιτητές ασύλου λαμβάνουν €19.10 ανά βδομάδα και €9.60 ανά βδομάδα για κάθε παιδί και δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα εργασίας.

Η Βρετανία μάλιστα, έχει προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω, διαχωρίζοντας τους αιτητές πολιτικού ασύλου σε Κέντρα Υποδοχής ανάλογα με την πιθανότητα που έχουν για να τους παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο.

Κέντρα Υποδοχής με φρουρούς στρατιώτες έχει εφαρμόσει και η Μάλτα. Μετανάστες και αιτητές πολιτικού Ασύλου παραμένουν στα κέντρα υπό την φρούρηση του στρατού μέχρι να εξασφαλίσουν συνέντευξη για το άσυλο που ζητούν, διαδικασία που διαρκεί από 8 έως 10 μήνες, ίσως και περισσότερο.

Μόνο 1% των μεταναστών θεωρούνται τελικά πρόσφυγες αλλά ακόμα και αυτοί παραμένουν σε κέντρα τα οποία ονομάζονται «ανοικτά», μόνο όμως αλλά αφού περάσουν 18 μήνες παραμονής τους στα κλειστά κέντρα. Το μέτρο έχει μειώσει την λαθρομετανάστευση προς την Μάλτα όπως εκτιμά η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας.

Στην Ιταλία οι αιτητές ασύλου μπορούν να φιλοξενηθούν σε δημοτικά καταφύγια μέχρι την εξέταση της αίτησης τους.

Εφόσον μετά από εξέταση διαπιστωθεί ότι δεν έχουν πόρους διαβίωσης και μόνο τότε, τους παρέχεται το ποσό €17.56 περίπου ημερησίως, για συνολική περίοδο 45 ημερών. Οι αιτητές ασύλου δεν έχουν δικαίωμα εργασίας κατά την περίοδο εξέτασης της αίτησης τους.

Στην Ολλανδία, το επίδομα φθάνει τα 160 Ευρώ το μήνα, εφόσον ο αιτητής ασύλου παρουσιαστεί σε κέντρο Υποδοχής εντός 24 ωρών από την άφιξη του στη χώρα. Σε όλα τα κέντρα υποδοχής ανεξάρτητα από την διαδικασία της αίτησης, παρέχεται στους αιτητές ασύλου, διαμονή, κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βοήθημα ένδυσης – υπόδησης.

Μεταναστευτική πολιτική χωρίς Κέντρα Υποδοχής έχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Κύπρο ωστόσο οι χώρες αυτές δεν έχουν οξύ πρόβλημα άφιξης μεγάλων αριθμών λαθρομεταναστών.

Στην Κύπρο οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
€452 αρχηγός νοικοκυριού
€226 σύζυγος
€226 εξαρτώμενο άτομο άνω των 14 ετών
€135.60 εξαρτώμενο άτομο κάτω των 14 ετών
€598.01 ανώτατο ποσό ενοικίου
Επιπρόσθετα παρέχονται επιδόματα θέρμανσης, Χριστουγέννων και Πάσχα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης