Η χρεοκοπία κράτους της ευρωζώνης θα οδηγήσει σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση


Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWI), που εδρεύει στο Αμβούργο, διακρίνει κινδύνους για την περαιτέρω ανάκαμψη στην Ευρώπη και προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες χρεοκοπίας κράτους της ευρωζώνης.

Το Ινστιτούτο, ενώ εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα προ της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, διευκρινίζει ότι ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για την ανάκαμψη, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Τα ευρωομόλογα δεν θα έχουν οπωσδήποτε μεγαλύτερο επιτόκιο από τα γερμανικά

Ο καθηγητής Μίχαελ Μπρόινινγκερ διακρίνει κινδύνους για την ανάκαμψη της οικονομίας 


Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μίχαελ Μπρόινινγκερ, εάν ένα κράτος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, θα επακολουθήσει και νέα χρηματοπιστωτική κρίση και παγκόσμια ύφεση. 

Ο Μπρόινινγκερ θεωρεί αβάσιμη την πολιτική διαμάχη για την έκδοση κοινών ομολόγων όλων των κρατών της ευρωζώνης και τονίζει ότι «είτε δοθούν εγγυήσεις από την ΕΕ για κράτη, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία είτε τα υπόλοιπα κράτη εγγυηθούν μέσω κοινών ομολόγων για τα χρέη αυτών των κρατών, είναι περίπου το ίδιο πράγμα έστω και αν στις συζητήσεις παρουσιάζεται πολύ διαφορετικό». 

Υπογραμμίζει επίσης ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ότι τα τρέχοντα γερμανικά κρατικά ομόλογα. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις εκτιμήσεις των αγορών», διευκρίνισε.

dpa/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 DW

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης