Άνοιξε για πρώτη φορά η ντάτσα του Στάλιν

Πενήντα επτά χρόνια μετά το θάνατο του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν, οι ρώσικες μυστικές υπηρεσίας άνοιξαν πριν ένα μήνα επισήμως το σπίτι του στη Μόσχα, σε επιλεγμένους δημοσιογράφους.

Αντίθετα με τους αστικούς μύθους που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, στο σπίτι του Στάλιν δεν υπάρχει ούτε γραμμή του μετρό, ούτε και τούνελ που το ενώνει με το Κρεμλίνο, δήλωσε ο ιστορικός Σεργκέι Ντεβγιάτοφ, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSO) σε επιλεγμένη ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν το σπίτι.


Η καλοκαιρινή κατοικία (ντάτσα, όπως λέγεται στα ρώσικα) του Στάλιν, περιλαμβάνει ένα καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 1942, πρόσθεσε ο Ντεβγιάτοφ.

Το σπίτι του Στάλιν βρίσκεται σ' ένα μεγάλο δάσος σε απόσταση 12 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Κρεμλίνο. Οι δημοσιογράφοι που το επισκέφτηκαν, χαρακτήρισαν τα έπιπλα όχι και ιδιαίτερα πολυτελή. Αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν τα πολυάριθμα δώρα που είχε λάβει ο Στάλιν από τον Κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ και ότι ο Στάλιν είχε διακοσμήσει τους τοίχους της ντάτσας με φωτογραφίες από σοβιετικά περιοδικά τις οποίες είχε μεγεθύνει, όμως απέφευγε να βάζει πορτρέτα του εαυτού του.

Παρότι η ντάτσα άνοιξε επισήμως, δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια να ανοίξει για το κοινό, διευκρίνισε ο Βίκτορ Ταράσοφ, υποδιευθυντής της FSO. "Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα γι' αυτό", δήλωσε χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης