Χαιρετούμε την ΚΡΟΑΤΙΑ και το ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μόνιμες και σε καθημερινή βάση επισκέψεις στο μπλοκ από την Κροατία, εκτός από τις άλλες πάρα πολλές επισκέψεις σχεδόν απ' όλη την υφήλιο. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί κάπου εκεί στα 1982, ήταν η πρώτη "επίσημη" έξοδό μας από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ζάγκρεμπ, συνοδεύοντας την Εθνική Ομάδα του Βόλεϊ που θα αγωνίζονταν τότε με την αντίστοιχη της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. (κάντε κλικ στη φωτο)


Δεν κρύβουμε ότι το Ζάγκρεμπ τότε μας είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, τόσο για την πολεοδομική του δομή, όσο και για τους εκτεταμένους πεζόδρομους που διέθετε, πέρα από την αρχιτεκτονική των κτιρίων. Έτσι σήμερα σκεφθήκαμε να αναρτήσουμε αυτό το θέμα και με την ευκαιρία να χαιρετήσουμε τον/τους επισκέπτες μας από αυτή τη Χώρα.

Για την ιστορία στον αγώνα τότε των εθνικών ομάδων του βόλεϊ, η Εθνική Ελλάδος για πρώτη φορά είχε νικήσει την Εθνική Γιουγκοσλαβίας με 3-2 σετ

Νίκος Κοντογιώργος 

Λίγα για το Ζάγκρεμπ

Το Ζάγκρεμπ (Zagreb) είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας. Έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους (2005). Στην ευρύτερη περιοχή ζουν 1.088.841 κάτοικοι. Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα: τα δύο παλαιότερα τμήματα (Κάπτολ και Γκόρντι Γκραντ) που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο κι από την Ντόνις Γκραντ ("Κάτω Πόλη") μ' εκτεταμένες σύγχρονες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές.

Το 1242 τη λεηλάτησαν οι Τάταροι, για ένα διάστημα την απείλησαν οι Τούρκοι, χωρίς όμως να την καταλάβουν κι από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Φιλοξένησε την Πανεπιστημιάδα (Univerzijada) το 1987 και τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision το 1990. Το Ζάγκρεμπ ήταν από το 1945 πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Κροατίας και από το 1991 είναι πρωτεύουσα της ανεξάρτητης νέας Κροατίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης