Η σπίθα θα γίνει φωτιά...

"Βάζω εγώ σήμερα μια σπίθα και περιμένω ν' ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει." - Μίκης Θεοδωράκης


"I am just putting a spark today and will be waiting for more to follow. Until the spark flares up into a purgatory fire which will save us." - Mikis Theodorakis

Σχόλιο από TaXalia:

Υπάρχει άραγε ένας έστω Έλληνας που να μην παρασύρθηκε σε λάθος δρόμους; Υπάρχει έστω ένας που να μην απογοητεύθηκε πλήρως σε όποιο κίνημα, κόμμα κι αν απευθύνθηκε;
Η απάντηση είναι όχι. Εξαιρούμε φυσικά τα μηδενικά αυτής της χώρας. Εξαιρούμε τους "ακτιβιστές" της σκέψης. Όλοι οι άλλοι , οι ακτιβιστές του πραγματικού κόσμου είναι όλοι απογοητευμένοι.

Τυχόν εξαιρέσεις αφορούν συνήθως πνευματικούς "στόκους" , εγωϊστές του κερατά ή με απλά λόγια ...ηλίθιους.

Μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη. Οι υπόλοιποι αλλάζουν...
 κάθε μέρα καθώς προσθέτουν νέες γνώσεις. Οι ηλίθιοι μόνο τα ξέρουν όλα από την αρχή.
Ο Μίκης , ότι κι αν έκανε , δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Κανένας μας δεν έχασε ποτέ τίποτα, εξαιτίας των επιλογών του Μίκη.

Υπάρχουν άλλοι που κατέστρεψαν την χώρα, που προκάλεσαν τον εμφύλιο, που σκότωσαν μωρά και γέρους και που δεν έφαγαν τόση άσκοπη λάσπη όση έπεσε στον Μίκη.
Στο όνομα της εθνικής συμφιλίωσης , συγχωρήσαμε και τους πράκτορες του Στάλιν και τους πράκτορες της Δύσης. Συγχωρήσαμε όλους τους αγράμματους που πήραν τα κουμπούρια να μας μάθουν "μαρξισμό" που ούτε ήξεραν τι είναι.

Κι αν κάτι ξεκαθάρισε για όλους και για τον Μίκη ... είναι ότι ο ιδεολογικός διχασμός των ανθρώπων και κατ' επέκταση της γης ήταν προϊόν σχεδιασμού μέσα από τα ίδια κέντρα.
Μαριονέτες όλοι σε ένα κουκλοθέατρο ... σκοτεινών σκηνοθετών.

Κι όποιος δεν θέλει να το παραδεχθεί λόγω εγωισμού και δειλίας , δικό του το πρόβλημα.
Αντί λοιπόν κάποιοι να κοιταχτούν στον καθρέφτη που ακόμα αναμασούν τις trendy θεωρίες της εποχής του charleston ... και να ζητήσουν συγνώμη από τον εαυτό τους που τον αφιέρωσαν στην πλάνη εις βάρος της προόδου ... έχουν τα μούτρα να κάνουν κριτική φθηνή κι ανέξοδη στον Μίκη Θεοδωράκη.

Αν τους ρωτήσεις όμως ποιος είναι καλύτερος από τον Μίκη για αρχηγός κινήματος... τότε ο μόνος που τους περνάει από το μυαλό είναι ο εαυτός τους. Δεν τολμούν όμως να το πουν , να μην θεωρηθεί αλαζονεία αλλά παρακαλούν να το συμπεράνουμε δια της εις άτοπον απαγωγής. Ο ένας στραβός, ο άλλος κουτσός ... ποιος μένει τελικά;

Ο Μίκης λέει αυτά που λέμε όλοι μας κι επιπλέον είναι αναγνωρίσιμος δισεκατομμύρια φορές περισσότερο από οποιονδήποτε. Το αποτέλεσμα; Υπέρ μας!

Γι' αυτό και έσπευσαν να τον απαξιώσουν τα παπαγαλάκια του Soros. Δεν πρέπει να ακούγονται αντικαθεστωτικές φωνές αξιόλογων ανθρώπων. Τους χαλάει τη σούπα.
Οι εχθροί μας είναι όλοι αυτοί που είναι διάσημοι, "έγκυροι" κι αναγνωρίσιμοι , που λένε ... 
ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Αυτοί καθησυχάζουν τον κοσμάκη. Αυτοί μας λένε κλέφτες, όχι ο Μίκης.

Κι αυτοί που βρίζουν τον Μίκη έγιναν σύμμαχοί τους. Μόλις ακούστηκε μία διάσημη φωνή κατά του Μνημονίου ... έβγαλαν τη χολή του και οι ΙΟΙ και κάποιοι εδώ μέσα. Οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τα πρόβατα, δεν χρειάζονται τσομπανόσκυλα. Αλληλομαντρώνονται από μόνοι τους λόγω βλακείας.

Το κίνημα του Μίκη ας είναι ένα από τα χίλια, ας είναι το τελευταίο ... αλλά καλύτερα να υπάρχει από το τίποτα. 

Λέτε ο Μίκης να καίγεται για ψήφους, για μισθό βουλευτή, για δόξα;
Όσοι τον έκριναν έχουν τέτοιες φιλοδοξίες...αλλά όχι ο Μίκης.

Όπως ο Μίκης μπορεί να είχε τον δολοφονημένο Λαμπράκη ως σύμβολο αγώνα , έτσι κι αυτός θέλει να γίνει ο ίδιος σύμβολο. Κακό κι αυτό;

Οι δημιουργίες του Μίκη, ενέπνευσαν ένα σωρό κινήματα. Ποιος είναι αυτός που θα του υποδείξει το πρωτόκολλο δημιουργίας κινημάτων; Με ποια εμπειρία και με ποιο παράστημα;

Την ώρα που ο κόσμος καίγεται, την ώρα που υπάρχει εμπάργκο στις φωνές κατά του μνημονίου ... η Σάρα και η Μάρα, η ελίτ της τελειότητας θα κρίνει τον Μίκη για το τι είπε πριν 40 ή 30 χρόνια! Κι αν χαμογέλασε στον Ερντογάν και του'πιασε το χέρι!
Αν είναι δυνατόν ... τόση μιζέρια, τόση συμπυκνωμένη βλακεία.
Τον Μίκη τον εκμεταλλεύτηκαν όλοι. 

Και η αριστερά, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Όλοι επωφελήθηκαν από την αγάπη του κόσμου για τον Μίκη για να κερδίσουν ψήφους αλλά κανένας δεν του έδωσε ποτέ θέση εξουσίας. Το σύστημα δεν θα δούλευε εάν υπήρχε έστω κι ένας σαν τον Μίκη που δεν είχε κανέναν τους ανάγκη.

Και λίγο πολύ θα του φόρτωναν και την πτώχευση της χώρας!
Αντί να ανησυχείτε που όλοι οι "διάσημοι" κάνουν τις πάπιες ... τα βάλατε με έναν που τόλμησε να πάει κόντρα...λες και πρέπει να αποδείξει κάτι ο Μίκης σε οποιονδήποτε. Λες και έκλεψε την ψήφο , την πελατεία κανενός και προκάλεσε ζημιά στο γνήσιο κίνημα. Λες και υπήρχε κάποιο κίνημα κι ο Μίκης το διέλυσε.

Ας βγουν λοιπόν οι επικριτές του, ας κάνουν το σωστό κίνημα, ας συγκεντρώσουν αυτοί τα πλήθη κι ας αφήσουν τον Μίκη να χαίρεται παρέα με 2-3 φίλους.
Ας γίνουν τα κινήματα χιλιάδες ... αρκεί να γίνουν.

Αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι τα κινήματα θέλουν έμπνευση. Κι αν αυτή δεν είναι ένας νεκρός σαν τον Λαμπράκη...πρέπει να είναι κάποιος θρύλος. Κι εδώ μέσα δεν υπάρχει κανένας θρύλος γι' αυτό ο πανικός.

Με αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις ... γράφονται πτυχιακές αλλά όχι ιστορία.
Η φήμη του Μίκη Θεοδωράκη, μπορεί να τραβήξει την προσοχή στην Ελλάδα που αντιστέκεται ακόμα και των ξένων που τώρα διαβάζουν στον τύπο για κλέφτες Έλληνες κι απατεώνες ενώ ήταν σίγουροι μέχρι τώρα ότι ήμασταν όλοι εγγόνια του Ζορμπά.

Σχόλια

  1. Δεν θα έκανα σχόλιο, αν δεν πρόσεχα στις "αντιδράσεις" την ένδειξη ότι προηγούμενος επισκέπτης χαρακτήρισε το σχόλιο "αστείο". Μου κακοφάνηκε... και δεν θέλω να πιστεύω ότι κι' αυτόν τον έχει πιάσει ο πανικός... Σίγουρα, κι εγώ μπορεί να μην συμφωνώ με την όλη δομή του κειμένου, και ιδιαίτερα στην αρχή του, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εντυπωσιακό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ