ΚΟΤΣΙΡΑΣ: Ο μετανάστης που έγινε υπουργός

«Φίλησα το ελληνικό έδαφος κι έκλαψα», εξομολογείται

Αποβιβάστηκε από το υπερωκεάνιο «Πατρίς» το Μάιο του 1964 ανάμεσα σε εκατοντάδες Έλληνες μετανάστες, ανδρες, γυναίκες και παιδιά που είχαν όνειρα για μια καλύτερη τύχη πατώντας το πόδι τους στο λιμάνι της Μελβούρνης.


Μεταξύ τους ήταν κι ένα 5χρονο αγόρι που σήμερα είναι ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα υπουργός του Φιλελεύθερου κόμματος της Βικτώριας, της δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας.

Πρόκειται για το Νίκο Κότσιρα, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, που γεννήθηκε στο χωριό Χανδρινού, κοντά στην Πύλο το 1959 και βρέθηκε από μικρός στην Αυστραλία.

Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως σύμβουλός του πρώην πρωθυπουργού της Βικτώριας και γνωστού φιλέλληνα, Τζεφ Κένετ, αλλά και του υπουργού Φιλ Χάνιγουντ και το 1999 εξελέγη μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου.

Κέρδισε την έδρα του Μπουλίν, την οποία κατέχει έως σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση, έως το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, που η παράταξή του, ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών κέρδισε τις εκλογές. Και ο Νίκος Κότσιρας διατήρησε την έδρα του με ένα ποσοστό 64% και ανέλαβε υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της νέας κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974, δέκα χρόνια μετά τη μετανάστευσή του, και επισκέφθηκε τι χωριό του. Το πατρικό του σπίτι δεν υπήρχε. «Έσκυψα και φίλησα το έδαφος, το ελληνικό έδαφος, και έκλαψα», εξομολογείται ο ίδιος.

(Πηγή φωτογραφίας: «Νέος Κόσμος»)

NewsBeast.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης