ΚΟΡΥΤΣΑ: Συναντήθηκαν Αξιωματικοί Ελληνικής & Αλβανικής Αστυνομίας

Eφαρμογή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου Αλβανών πολιτών στις χώρες Schengen από 15 Δεκεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε στην Κορυτσά της Αλβανίας συνάντηση συνεργασίας Αξιωματικών της Ελληνικής και Αλβανικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, μετά από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες Schengen των Αλβανών πολιτών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αφορά και τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κασαπάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκαλτσάς, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Γρηγόριος Πατσιαρίκας, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, οι Αξιωματικοί Αστυνομικοί Σύνδεσμοι της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, καθώς και Αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από Αλβανικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, αρμόδιος για θέματα Συνόρων και Μετανάστευσης NAKO Pellump, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, αρμόδιος Αξιωματικός του Αρχηγείου της Αλβανικής Αστυνομίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις Αστυνομικές Αρχές των δύο χωρών ενόψει της άρσης από 15-12-2010 του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου στο χώρο Schengen για τους Αλβανούς πολίτες, κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενημέρωση των Αλβανών πολιτών και συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαδικασίας επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης, με τον ορισμό σημείων επαφής για την απρόσκοπτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εισόδου.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία των δύο Αστυνομιών και η αμοιβαία βούληση να εργασθούν από κοινού για την αντιμετώπιση και διευθέτηση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Προετοιμάζεται η ΕΛ.ΑΣ

Ήδη οι γενικές αστυνομικές διευθύνσεις Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης του αστυνομικού προσωπικού. Συγχρόνως γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα των τελωνείων και θα ασχολείται με τον διαβατηριακό έλεγχο.

Το πρόσθετο προσωπικό που θα χρειαστούν τα τελωνεία θα εξοικονομηθεί από τους τομείς φύλαξης των συνόρων και των αφύλακτων διαβάσεων, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών.Βεβαίως, συγχρόνως θα χρειαστεί αύξηση του προσωπικού των τελωνείων και βελτίωσης των υποδομών.

Για παράδειγμα, το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής έχει τέσσερις διαβάσεις εισόδου, οι οποίες μάλλον θα πρέπει να διπλασιαστούν. Επιπλέον, θα απαιτηθεί περισσότερο προσωπικό για τον ενδελεχή έλεγχο εμπορευμάτων, καθώς και για τους εξονυχιστικούς ελέγχους στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών.

Πηγή:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης