Παρουσίαση βιβλίων του συγγραφέα Ε. Ιντζέμπελη

Οι εκδόσεις Παρασκήνιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης», σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Άρτα 1881-1941» και «Μια απρόσμενη συνάντηση Αϊνστάιν -Καραθεοδωρή» στις 16 Δεκεμβρίου 2010,ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.30μ.μ. στην πνευματική στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης».


Θα μιλήσουν οι καθηγητές Φιλολογίας , Κώστας Κωσταβασίλης και Μαίρη Σιώζου. Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν οι ηθοποιοί , Σωτήρης Σαρλής και Γιώργος Παπαδόπουλος μέλη της ΑΘΟΑ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Σιδεράκης.

Η παρουσίαση των βιβλίων του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη μας δίνει την ευκαιρία να σας κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση των δύο βιβλίων που θα παρουσιάσει . Το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα «Άρτα 1881-1941» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Παρασκήνιο , βρήκε γρήγορα ανταπόκριση στις καρδιές των Αρτινών που το αγκάλιασαν και το θεώρησαν απαραίτητο για την βιβλιοθήκη τους. Είναι αλήθεια πως έγραψαν πολλοί εμείς όμως θα σταθούμε στην πιο πρόσφατη δημοσίευση της εφημερίδας «Βραδυνή»,στις 20-11-2010. Συντάκτης της φιλολογικής Βραδυνής είναι η Ειρήνη Μπέλλα, που γράφει:

Ιστορικό λεύκωμα

Όταν το γεφύρι της Άρτας ήταν σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το 1881, ξεκινά το οδοιπορικό του στην Άρτα της ιστορίας αλλά και της καθημερινής ζωής ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης στο ιστορικό του λεύκωμα «Άρτα 1881-1941» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρασκήνιο.

Η μελέτη που συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από συγγραφικά έργα του που αφορούν την τοπική ιστορία και τους ανθρώπους της. Ο συγγραφέας μας οδηγεί πίσω στο χρόνο και σελίδα σελίδα μας ξεναγεί στην Άρτα των γιοφυριών, των αμαξών, της φτώχειας αλλά και μιας πόλης που ήξερε να γιορτάζει.

Μας οδηγεί σε απογευματινούς περιπάτους ακούμε τη φιλαρμονική Σκουφά, μαθαίνουμε για το ανεκπλήρωτο όνειρο του σιδηροδρόμου Αγρινίου-Άρτας μέσα από την ομιλία του βουλευτή Άρτης Σπυρίδωνα Σίμου...Περιδιαβαίνουμε την κεντρική οδό με τα καταστήματα, τα παντοπωλεία, το καφενείο του Βήχα και το οπωροπωλείο του Κώστα Κουρούκλη.

Στο βιβλίο συντίθεται η εικόνα της Άρτας από τη δεκαετία του 18810 μέχρι το 1941. Το πόνημα δίνει μια κατατοπιστική ιστορική αφήγηση περιγράφοντας την ιστορική διαδρομή της πόλης σε παράλληλη ιστόρηση με τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ελλάδα.

Ακολουθούν κείμενα από τον Τύπο τα περιοδικά και από αδημοσίευτα αρχεία που μας φωτίζουν την καθημερινή ζωή. Το κεφάλαιο με το απάνθισμα μας φέρνει στο φως άγνωστες φωτογραφίες και μαζί με τις διαφημίσεις των περιόδων 1925-1941 μας συνθέτουν μια όμορφη εικόνα της Άρτας…
Μαζί όμως με το παραπάνω πόνημα θα παρουσιαστεί και το βιβλίο «Μια απρόσμενη συνάντηση: Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή», εκδόσεις Αλδε .

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης , παίρνει την αφορμή από μια συνάντηση των δυο διάσημων επιστημόνων , Άλμπρεχτ Αϊνστάιν και Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και ξεκινά την πλοκή του ιστού των ιστοριών του. Οι δύο επιστήμονες διακρίθηκαν όχι μόνο για το έργο αλλά και το ήθος τους. Μέσα από την μυθοπλασία έρχονται στην επιφάνεια οι ιδιαιτερότητές τους και δίνεται ένα περίγραμμα της προσωπικότητας τους.

Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι πως η συγκεκριμένη συνάντηση αποτέλεσε την αρχή μιας φιλίας. Η τέχνη της γραφής σκαλίζει τις μορφές και φτιάχνει μία ιστορία που μοιάζει με ένα μικρό σκαρίφημα βιογραφίας. Ο Αϊνστάιν, ο Καραθεοδωρή και οι υπόλοιποι ήρωες του συγγραφέα, ο Κρυστάλλης, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Γόρας, ο Μάνος Λοίζος , άλλοι γνωστοί και άλλοι άγνωστοι , είναι οι ανώνυμοι στυλοβάτες της κοινωνίας. Διαβαίνουν το κατώφλι της ζωής φωτίζοντας κάποιες χαραμάδες που είναι τόσο σημαντικές ώστε να εισχωρούν μέσα στα απόρθητα κάστρα της ψυχής μας.

Κάπου στο βάθος κάνει την εμφάνισή της μια άσπρη κουκίδα. Ο ερχομός του πλοίου, η θύμηση της αγαπημένης, οι ναυτικοί που ρίζωσαν στη στεριά αποτελούν το πρόπλασμα για τη γραφίδα της γραφής. Και κει που τελειώνει το όνειρο αρχίζει το μαγικό ταξίδι της ανάγνωσης με πλοίο την λογοτεχνία.

Πηγή: Εφημερίδα "Η ΓΝΩΜΗ" της Άρτας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης