ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: 70.000 τ. εσπεριδοειδή θα σαπίσουν

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ούτως ώστε να υπάρξει κάποια κίνηση στην αγορά ή ν’ αποζημιωθούν οι καλλιέργειες του Νομού μας που επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις ζητάει ο Δήμαρχος Κομποτίου και νεοεκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Γιαννούλης επισημαίνει τους κινδύνους να έχουν οι αγρότες σημαντική απώλεια εισοδήματος, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών και μανταρινιών θα σαπίσουν στο έδαφος, αλλά και να χάσουν για τα επόμενα χρόνια τις επιδοτήσεις τους λόγω του ότι δεν θα μπορούν να δηλώσουν παραγωγή που διέθεσαν στην αγορά ή χυμοποίησαν ή τουλάχιστον αποζημιώθηκαν για την απώλειά της. Ειδικότερα ο κ. Γιαννούλης στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η ισχυρή χαλαζόπτωση και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στο νομό μας προκάλεσαν και νέα προβλήματα στις δυναμικές καλλιέργειες του νομού μας ήτοι πορτοκαλιών, μανταρινιών και ελαιών.

Σε συνδυασμό με τη φετινή ακαρπία που υπάρχει, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων στην αγορά, αλλά και τις μικρές συμβάσεις των εξαγωγέων με το εξωτερικό τα προϊόντα κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα και το χειρότερο να μείνουν στο έδαφος να σαπίσουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι αγρότες ελπίζουν σε κάποια στοιχειώδη αποζημίωση ή έστω οικονομική ενίσχυση. Ειδικότερα η χαλαζόπτωση της 25ης Νοεμβρίου ήταν ισχυρή και προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ήδη μειωμένη ηρτημένη παραγωγή. Οι συνεχείς και οι έντονες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν επιπλέον την κατάσταση με αποτέλεσμα την έντονη καρπόπτωση.

Επίσης λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας η συγκομιδή είναι αδύνατη, οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες με την υψηλή υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη πολλών μυκήτων που προσβάλουν καρπούς και δέντρα και η καταπολέμησή τους με χαλκούχα σκευάσματα καθίσταται αδύνατη.

Οι τιμές των προϊόντων είναι αρκετά χαμηλές, οι εσπεριδοκαλλιεργητές δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά και η φετινή ήδη μειωμένη παραγωγή κινδυνεύει να πέσει στο έδαφος και να σαπίσει με αποτέλεσμα να προβούμε πάλι σε ψεκασμούς το καλοκαίρι όπως πέρυσι.

Οι αγρότες έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για όλο το νομό της Άρτας 20.000 τόνοι κοινών πορτοκαλιών, 20.000 τόνοι μανταρινιών και 30.000 τόνοι ομφαλοφόρων (μέρλιν) πορτοκαλιών θα σαπίσουν στο έδαφος.

Επίσης υπάρχει κίνδυνος να χάσουν για τα επόμενα χρόνια τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες λόγω του ότι δεν θα μπορούν να δηλώσουν παραγωγή που διέθεσαν στην αγορά ή χυμοποίησαν ή τουλάχιστον αποζημιώθηκαν για την απώλειά της. Απαιτείται άμεση παρέμβαση της πολιτείας με οποιοδήποτε τρόπο ούτως ώστε να υπάρξει κάποια κίνηση στην αγορά ή αποζημίωση για τις πληγείσες καλλιέργειες του νομού μας.

Τέλος αναφέρουμε για μια ακόμη φορά ότι το πρόγραμμα ΠΣΕΑ Α΄ Τριμήνου 2008 του ΕΛΓΑ έχει παγώσει, οι πληρωμές έχουν σταματήσει και το προσωπικό Γεωπόνων-Εκτιμητών του ΕΛΓΑ δεν επαρκεί για την τελική έκδοση πορισμάτων από τις ενστάσεις των δικαιούχων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης