ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι μετανάστες

Για πέμπτη συνεχή ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων οι 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν, οι οποίοι διαμαρτύρονται καθώς η εταιρία στην οποία δούλευαν τους τελευταίους μήνες στο Καλπάκι δεν τους έχει πληρώσει.

Επιπλέον δεν έχουν καταβληθεί στο Ι.Κ.Α. ούτε τα λεφτά για τα ένσημα τους γι’ αυτό και κινδυνεύουν με απέλαση αφού δεν θα μπορούν να ανανεωθούν οι κάρτες παραμονής που διαθέτουν.


Συνολικά το ποσό που οφείλει η εταιρεία σε αυτούς τους εργαζόμενους της για όλους τους μήνες δουλειάς τους είναι 62.000 ευρώ. Δύο από τους απεργούς, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας και εξαιτίας του τσουχτερού κρύου.

Οι 35 εργάτες δούλευαν σε θερμοκήπια και έμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσεις στις αποθήκες της εταιρείας. Όταν ήλθε η ώρα πληρωμής τους, ο υπεύθυνος της εταιρείας εξαφανίστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη Βουλγαρία.

Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι τοπικές Αρχές και ο εισαγγελέας και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες κατά των υπευθύνων της εταιρείας. Πολίτες και νεολαίες κομμάτων συμπαραστέκονται στους απεργούς, προσφέροντάς τους κουβέρτες, φάρμακα και τρόφιμα, ενώ άνοιγαν και ειδικό «ταμείο» για την οικονομική τους ενίσχυση.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι τις μέρες αυτές είναι το ψύχος. Το κρύο είναι τσουχτερό, και εκείνοι είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων. Όμως και το κατάλυμα τους που «απλόχερα» τους πρόσφερε η εταιρία που τους χρωστάει τα χρήματα είναι μια αποθήκη στην οποία ούτε τα ζώα δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όμως σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην απεργία πείνας με μοναδικό αίτημα να τους καταβληθούν περίπου 65.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μεροκάματα μηνών.

Ήδη τρία άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς ο οργανισμός τους δεν άντεξε την δύσκολη δοκιμασία της απεργίας πείνας κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Όμως, όπως τονίζουν όσοι συναντώνται καθημερινά μαζί τους, επιθυμία τους είναι να επιστρέψουν και πάλι έξω από τη Νομαρχία για να διεκδικήσουν όλοι μαζί τα δεδουλευμένα τους.

Στις πρόχειρες σκηνές που έχουν τοποθετηθεί έξω από το μέγαρο αλλά και με φωτιές που ανάβουν προσπαθούν να ζεσταθούν. Πράγμα δύσκολο όταν ο υδράργυρος πέφτει ακόμη και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης αλλά και περαστικοί προσπαθούν να τους στηρίξουν όσο μπορούν, προσφέροντάς τους λίγο νερό, ζεστό τσάι και χυμούς.

Τις σκέψεις των μεταναστών για όσα πέρασαν αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν μετέφερε και ο Αμπντούλ σε δηλώσεις του στο ITV. Όπως τόνισε, η προσπάθειά τους δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ο αγώνας τους θα σταματήσει μόνο όταν θα πληρωθούν για την εργασία που κατέβαλλαν στα θερμοκήπια στο Καλπάκι.
Όσοι περνούν μπροστά από τη Νομαρχία ζητούν την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να βρεθεί τουλάχιστον κατάλυμα για τους 35 μετανάστες.

Τον προβληματισμό του μετέφερε και ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως τόνισε από την πλευρά της Νομαρχίας έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί ένας χώρος διαμονής των μεταναστών, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό στα πλαίσια των διεκδικήσεών τους. Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες και μόνο οι αρμόδιες δομές μπορούν να κάνουν κάτι. Όμως σε αυτή την δύσκολη εποχή δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ
Ανεξάρτητος Ηπείρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης