ΑΡΓΥΡΗΣ: Η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη

Χαιρετισμό, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ.. Γιώργου Παπανδρέου, απεύθυνε την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλης Αργύρης, στην έναρξη του Προγραμματικού Συνεδρίου της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία , παρουσία του επιτίμου Προέδρου του Κόμματος κ. Βάσου Λυσσαρίδη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Αργύρης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι στην Κύπρο. Είναι, δε, ιδιαίτερη η τιμή για μένα να απευθύνω σήμερα, εκ μέρους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, χαιρετισμό στο Προγραμματικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έκτισε από την ίδρυσή του στενές και ειλικρινείς σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου. Ειδικά όμως με την ΕΔΕΚ μας συνδέουν κοινές προοδευτικές αξίες και κοινοί αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη. Μας συνδέουν αγώνες για την προάσπιση της ανεξαρτησίας και την επανένωση της Κύπρου».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει παρέλθει ακόμα. Η ανάκαμψη είναι ακόμα μακριά. Πολλά χρειάζονται να γίνουν ακόμα τόσο στο επίπεδο των κρατών-μελών όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες πραγματικής ανάκαμψης για όλους. Ανάκαμψη η οποία θα μειώνει τις ανισότητες και θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα η κοινωνία βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Είναι γεγονός ότι οι έλληνες πολίτες κλήθηκαν να συμβάλουν στην προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας με μεγάλες, πολλές φορές, θυσίες. Όλοι μας, με πείσμα και προσήλωση στο στόχο να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, έχουμε προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος. Έχουμε δρομολογήσει ρηξικέλευθες και ιστορικές για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Κύπρος και η λύση του Κυπριακού προβλήματος παραμένουν προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και για την ελληνική κυβέρνηση. Διότι η Κύπρος και η λύση του προβλήματός της είναι άρρηκτα συνδεμένα με την πρόοδο του ελληνισμού γενικότερα. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την πλήρη και ισχυρή στήριξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντα πρωτοπόρο στους αγώνες για τα δίκαια του Κυπριακού ελληνισμού. Επιτύχαμε σε συνεργασία με την κυπριακή πολιτική ηγεσία την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παραμένουμε σήμερα συμπαραστάτες στον αγώνα σας, στον αγώνα όλων των Κυπρίων, για την επανένωση του νησιού. Παραμένουμε έτοιμοι να σας προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Μια επανενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρος θα δώσει ισχυρό παράδειγμα συνύπαρξης και συνεργασίας. Θα γίνει ένα πολυπολιτισμικό εργαστήρι ειρήνης και προόδου για την ευρύτερη περιοχή. Θα προωθήσει την κουλτούρα της συμβίωσης και του αλληλοσεβασμού».

Και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό λέγοντας: «Η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Διότι το Κυπριακό είναι πρώτα απ’ όλα πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τον τουρκικό στρατό. Πρέπει πρώτη, λοιπόν, η Άγκυρα να δώσει ουσιαστικά δείγματα γραφής ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για διευθέτηση του Κυπριακού.

Θέλω, με την ευκαιρία, να επαναλάβω τη θέση του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς να έχει επιλυθεί προηγουμένως το Κυπριακό».

Πηγή: sardelas.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης