Τουρισμός με... «σήμα μυστικότητας»

Στην ρωσική δυτικοσιβηρική περιοχή του Τουμέν γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ένα νέο είδος τουρισμού – οι επισκέψεις σε πρώην μυστικές εγκαταστάσεις. «Πυραυλική ασπίδα του Τουμέν», «Κατασκοπευτική επιχείρηση «Πετρέλαιο», «Θυσαυροί της Σιβηρίας» - τέτοιες είναι οι ονομασίες μερικών νέων εκδρομών.

«Τα δρομολογια αυτά εμφανίστηκαν χάρι στις δημοσιογραφικές εξερευνήσεις»,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας"ο αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου του Τουμέν Ρομάν Μάμοντοφ.

«Το κάθε νέο σχέδιο στηρίζεται σε συγκεκριμένες ερευνήσεις, ιστορικά στοιχεία και έγγραφα. Πρώτοι επισκεφτήκαμε τους τόπους που προηγούμενα ήταν κλειστοί για τους απλούς ανθρώπους. Για αυτό τον λόγο ακριβώς θεωρώ ότι όλα αυτά είναι σπάνιο τουριστικό προϊόν.

Υπάρχει ένα δρομολόγιο το οποίο γνωρίζει τους τουρίστες με την ιστορία της πυρηνικής υπόγειας έκρηξης που είχε πραγματοποιηθεί έξω από την πόλη Τουμέν το 1967. Σήμερα ο τόπος αυτός περιβάλλεται από συρματοπλέγματα και κανένας δρόμος δεν οδηγεί προς τα εκεί. Λοιπόν, περνώντας μέσα από αυτή την περιοχή χωρίς δρόμους, οδηγούμε εκεί τουρίστες».

Η πειραματική πυρηνική έκρηξη ισχύος 0,3 κιλοτόνου έγινε σε βάθος 172 μέτρων με παραγγελία του Υπουργείου Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Σκοπός της δεν ήταν η δοκιμή όπλων, αλλά η κατασκευή υπόγειων αποθηκών. Το σχέδιο αυτό αποδείχτηκε αποτυχημένο, όμως ο τεράστιος λάκκος με γυάλινα τοιχώματα για αποθήκευση φυσικού αερίου διατηρήθηκε πολύ καλά ως τις μέρες μας.

Εκεί δεν υπάρχει καμιά απειλή ραδιενεργού προσβολής και οι τουρίστες χωρίς οποιαδήποτε ζημιά για την υγεία τους μπορούν να επισκεφτούν το άνω μέρος αυτής της κατασκευής»,- είπε ο Ρομάν Μάμοντοφ.

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί στους τουρίστες η εκδρομή με την επωνυμία «Σχέδιο 1».
 ΄Ετσι ονόμαζαν στα σοβιετικά χρόνια την τιμητική φρουρά κοντά στο Μαυσολείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Τι σχέση έχει αυτό με το Τουμέν;- αναρωτιέται ο Ρομάν Μάμοντοφ.
-«Η σωρός του Λένιν στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου είχε μεταφερθεί στο Τουμέν στο κτίριο της Αγροτικής Ακαδημίας, όπου είχε εγκατασταθεί ακριβώς η «υπ’ αριθμό 1 φρουρά» για 4 ολόκληρα χρόνια.

Ανακαινίσαμε πλήρως αυτό τον χώρο. Η σοβιετική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μεταφέρει τη σωρό του Λένιν στα μετοπισθέν μετά την επίθεση της φασιστικής Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Μαζί με την σαρκοφάγο με τρένο ειδικού προορισμού από τη Μόσχα στο Τουμέν έφτασαν στις 10 Ιουλίου του 1941 ο καθηγητής Ζμπάρσκι μαζι με τους ειδικούς που ήταν υπεύθυνοι για τη διατήρηση της σωρού του ηγέτη καθώς επίσης και μια ειδική στρατιωτική μονάδα της τιμητικής φρουράς.

Ταυτόχρονα στη Μόσχα κάτω από τους μουσικούς χτύπους του μεγάλου ρολογιού του Κρεμλίνου οι φρουροί της υπ’ αριθμό 1 τιμητικής φρουράς άλλαζαν όπως συνήθως ο ένας τον αλλο και κανένας ούτε κι αν υποψιαζόταν ότι το Μαυσολείο ήταν άδειο. Η μεταφορά της σωρού του Λένιν ήταν μία από τις πιο μυστικές επιχειρήσεις του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου.

Σήμερα που αφαιρέθηκε το σήμα του κρατικού μυστικού οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να δουν το δωμάτιο με κλεισμένα από τούβλα παράθυρα στο 2ο όροφο της παλιάς μονοκατοικίας, όπου στα χρόνια του πολέμου στεκόταν η σαρκοφάγος με τη σωρό του ηγέτη»,- παρατήρησε ο Ρομάν Μάμοντοφ.

Photo: RIA Novosti  

Πηγή: "Η Φωνή της Ρωσίας"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης