ΟΜΗΡΟΥ: Δεν είμαστε πολίτες του Νότου

 Της Ντίας Χαιλή

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθούν οι φοβεροί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου πραγματοποίησε χθες περιοδεία, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Βαρνάβα, ο κ. Ομήρου είπε, ακόμα, ότι «ο Μπαν Κι Μουν, με την έκθεσή του για την Κύπρο, δεν σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και τους θεσμούς της χώρας, δεν σέβεται το δημοκρατικό πολίτευμα, τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθεροτυπία».


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρόσθεσε ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πρέπει, ως οφείλει, να υπερασπίσει το κύρος και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις επιθέσεις τις οποίες υπέστη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα πρέπει να ωραιοποιεί και να εξωραΐζει την έκθεση του κ. Μπαν. Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις μας έχουν επιβεβαιωθεί εκ των πραγμάτων, διότι η πολιτική, ως γνωστόν, κρίνεται εκ του αποτελέσματος».

Προειδοποιήσαμε

«Είχαμε προειδοποιήσει», τόνισε ο κ. Ομήρου, «ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν μόνο αν εκπληρώνονταν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου». «Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να υπάρξει σαφής και αδιαμφισβήτητη βάση ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού, και ότι θα έπρεπε να γεφυρωθούν τα χάσματα επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως προέβλεπε η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Καμπάρι, που μιλούσε για στέρεο έδαφος, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

«Δεν εισακουστήκαμε και σήμερα η ελληνική κυπριακή πλευρά, ο κυπριακός Ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον φοβερών και θανάσιμων κινδύνων, με χρονοδιάγραμμα που έθεσε με σαφήνεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με απειλές και εκβιασμούς ότι θα τερματιστεί ουσιαστικά η διαδικασία, εάν δεν υπάρξει ώς το επόμενο τρίμηνο λύση του Κυπριακού, με σαφή απειλή για απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο, και βεβαίως με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα πολιτικά κόμματα και για τα ΜΜΕ, και με χαρακτηρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι αντίθετοι με το πνεύμα και το γράμμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Απαξίωση θεσμών

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι στην έκθεσή του «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μας χαρακτηρίζει νότια Κύπρο και λέει ότι οι βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν το Μάιο, αφορούν τη νότια Κύπρο, όχι την Κυπριακή Δημοκρατία. Και μάλιστα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα υπάρξουν καταγραφές των συγκλίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι απαράδεκτες υποχωρήσεις της εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου, η παραμονή των 50 χιλιάδων εποίκων, των απαράδεκτων δικών μας προτάσεων στο περιουσιακό θα κλειδωθούν για την τουρκική πλευρά».

«Όσο και αν λέμε ότι τίποτε δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν, εκτός εάν συμφωνηθούν όλα, αυτό είναι εύηχο μεν, πλην όμως απέχει πάρα πολύ από την πολιτική και τη διπλωματική τακτική», πρόσθεσε.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο αμέσως και να συζητήσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους φοβερούς κινδύνους για την Κύπρο».

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι αντί ωραιοποίησης και εξωραϊσμού της Έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει, ως οφείλει, να υπερασπίσει το κύρος και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις επιθέσεις τις οποίες υπέστη από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

»Να υποδείξει ότι γίνεται παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550, που καλούν όλα τα κράτη μέλη να αποφύγουν ενέργειες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οδηγούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους και να σεβαστούν την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, συνέχισε, «με την έκθεσή του δεν σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν σέβεται τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν σέβεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και την ελευθεροτυπία. Αυτά πρέπει να υποδειχθούν με σαφήνεια στον Γενικό Γραμματέα, από τον ανώτατο θεσμικό και πολιτειακό παράγοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Δεν είμαστε πολίτες του Νότου

«Δεν αποδέχομαι σε καμιά περίπτωση και θα αντισταθώ στην αναφορά ότι είμαστε δήθεν πολίτες του νότου, ενώ είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «στα πολλά και δυσάρεστα που περιέχει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν αποδέχεται και θα αντισταθεί στη συγκεκριμένη αναφορά, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, προς την οποία και ο ΓΓ οφείλει σεβασμό».

Μας αποαναγνωρίζουν

Άρχισε η αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, αναφερόμενος σε δηλώσεις στο σημείο της Εκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται ως «νότος».

«Παρά τους πανηγυρισμούς του κ. Χριστόφια, μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, γευόμαστε τις συνέπειες της δήθεν ευέλικτης πολιτικής του στο Κυπριακό».

«Πέραν του καθορισμού ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και τη βέβαιη εξέλιξη για καταγραφή των δήθεν συγκλίσεων, οι οποίες για μας αποτελούν υποχωρήσεις, η αναφορά του κ. Μπαν Κι-Μουν σε νότο, αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά την απαρχή της αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δυστυχώς, καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Να αποσυρθούν οι προτάσεις

Οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο και η νομιμοποίηση 50.000 εποίκων πρέπει να αποσυρθούν στην πρώτη ευκαιρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινήματος Οικολόγων.

Οι Οικολόγοι εισηγούνται την πρόταξη του θέματος της Αμμοχώστου σε σχέση και με τις πιέσεις για το απευθείας εμπόριο, ενώ «ξεκάθαρα τοποθετούμαστε ενάντια στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αφού δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και δεν επιτρέπει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων είναι απαραίτητο να γίνει πριν από τη λύση. Επιβάλλεται η κατάργηση όλων των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των βρετανικών βάσεων, αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Προσθέτουν πως «ενόψει και των διαφαινόμενων πιέσεων για χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και τετραμερή διάσκεψη, που θα ακολουθήσουν την κρίσιμη συνάντηση του Ιανουαρίου, προτείναμε με έμφαση προς την πολιτική ηγεσία να προτάξει το θέμα των εποίκων, της κατοχής και της αποστρατιωτικοποίησης. Ιδιαίτερα το θέμα των εποίκων και της παράνομης εκμετάλλευσης των περιουσιών στα κατεχόμενα προτείνουμε όπως καταστούν κομβικά σημεία για την περαιτέρω συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλει να διεκδικήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα την ανεξάρτητη απογραφή και τον τερματισμό του εποικισμού, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, προσθέτουν οι Οικολόγοι.

Αναφέρουν πως «η αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Έκθεση του σε 'βουλή του Νότου' αποτελεί διολίσθηση και καλούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει με διάβημά του και να ζητήσει επισήμως την απάλειψη της αναφοράς».

Πηγή: Sigma Live

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης