ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ: Υπάρχει ράμπα απογείωσης ΑΤΙΑ;

Είναι μια ωραία κυκλική διαδρομή που ενώνει την νέα διακλάδωση του μονοπατιού που άνοιξα πέρυσι, με τον δρόμο και γυρνάει από το μονοπάτι της Μικροσπηλιάς. 

Αλλά τώρα κυκλοφορούν αναφορές σε αυτό το σημείο ευρέως στο διαδίκτυο με διάφορες τρελές θεωρίες.   Αναλυτικά εδώ ο χάρτης.

 Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι φαίνεται και από το διάστημα το σημείο και είναι επίσης εντυπωσιακά ευθεία η πορεία του “τείχους”.  (Όχι όσο στις πειραγμένες φωτό που κυκλοφόρησαν όμως!)  Στη μέση αριστερά το εστιατόριο του δασικού χωριού, κάτω δεξιά το επίμαχο σημείο.  Δίπλα στην μπλε γραμμή, αυτή η λευκή δεν είναι ούτε χωματόδρομος ούτε μονοπάτι αλλά ο φυσικός γεωλογικός σχηματισμός.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από τις εικόνες  πως αυτός ο γεωλογικός σχηματισμός μπορεί να παρερμηνευθεί.  Αν κοιτάς μόνο φωτογραφίες μπορεί να είναι αρκετά παραπλανητικά τα πράγματα.  Εδώ για παράδειγμα μια λεπτομέρεια από δικές μου φωτογραφίες που δεν δείχνουν όσο εντυπωσιακές οι άλλες.  Αν είναι τοίχος είναι περίεργος τοίχος.

Είναι γεγονός ότι τα βράχια είναι ιδιαίτερα όμορφα.  Αλλά αντίθετα με τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν ευρέως σε email, παραείναι τέλειες οι συνδέσεις.  Δηλαδή, αν πιστεύεις στους εξωγήινους λες ότι το έκαναν αυτοί με φοβερά εργαλεία (γιατί όμως χρησιμοποίησαν τοπική πέτρα και όχι άλλο υλικό;) και αν έχεις δει και πέντε άλλα βουνά λες ότι είναι φυσικός σχηματισμός.

Οι Ρωμαίοι βέβαια είχαν παρουσία στην περιοχή των Τζουμέρκων και είναι αλήθεια ότι δεν έχει ερευνηθεί όσο αξίζει, αλλά μέχρι να φτάσουμε στους Ελ και τους Σιών έχουμε δρόμο ακόμα!   (Με κάθε σεβασμό σε ότι θέλει να πιστεύει ο καθένας.)

Νομίζω ότι αυτή εδώ η φωτογραφία δίνει πιο σωστά την αίσθηση που έχεις όταν είσαι εδώ ότι αυτό που βλέπεις είναι απλά γεωλογικός σχηματισμός:

Τώρα αν καταφέρνει κανείς με την φαντασία του να χωρέσει ράμπα απογείωσης ΑΤΙΑ ή μυστικό υπόγειο κέντρο κάτω από αυτά τα βράχια, δικαίωμά του!   Για τους περισσότερους περιπατητές (και αρκετούς κυνηγούς) είναι απλά ένας όμορφος και εύκολος τρόπος να διασχίσεις το βουνό σε εκείνο το σημείο.

Σίγουρα τα Τζουμέρκα έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να αποκαλύψουν από αρχαιολογική έρευνα και συναρπαστικούς μύθους.  Δεν χρειάζεται να κατασκευάζουμε καινούργιους!

 by Alexander Chalkidis

Πηγή: Δασικά χωριά Ελλάδας

Σχόλια

  1. Το θέμα είχε αρκετή πλάκα. Όταν μου ήρθε το email με τίτλο "ράμπα απογείωσης" ομολογώ ότι ψάρωσα. Ειδικά το κομμάτι με τους Ρωμαϊκούς δρόμους. Μπορείτε να το περπατήσετε είτε ακολουθώντας τις οδηγίες για το μονοπάτι που άνοιξα από το δασικό χωριό, ή από τον δρόμο (άσφαλτο) λίγο πριν τον Καταρράκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης