ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ: Κινούνται στον Βάλτο Ροδιάς και στον Λούρο

Στην κατάθεση μίας σειράς προτάσεων που θα πρέπει να υποβληθούν προς επεξεργασία στο Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού, προκειμένου από εκεί να κατατεθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κατέληξε η ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Άρτας την Παρασκευή.

Η συζήτηση είχε ως θέματα την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τα κρούσματα λαθροθηρίας και λαθραλιείας, που παρατηρούνται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.

Τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που εμποδίζουν την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Εθνικού Πάρκου (ΚΥΑ 11989/08), την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθροθηρίας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού καθώς και προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας μετά την 20η Μαρτίου 2011, ημερομηνία που λήγει η τριετής καθολική απαγόρευση της δραστηριότητας, που βρίσκεται σε ισχύ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν δύο παράμετροι. Η πρώτη αναφέρεται στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Φορέας αναφορικά με τις περιπτώσεις λαθροθηρίας και λαθραλιείας στον Αμβρακικό, και το ότι κάποιοι επιχειρηματίες αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την παράνομη αυτή δραστηριότητα και η δεύτερη αναφέρεται στην καταδίκη των δραστηριοτήτων αυτών από τους επίσημους εκπροσώπους του κυνηγητικού κόσμου, όπως από την Ε’ ΚΟΗ.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην ημερίδα θα υποβληθούν ως μία ενιαία πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φορέα Υγροτόπων Αμβρακικού κ. Αλμπάνης να καθοριστούν περιοχές ελεγχόμενης άσκησης θήρας.«Ο ρόλος μας είναι αποτρεπτικός, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύσουμε και τη βιοποικιλότητα και να αντισταθούμε στο εμπόριο της λαθροθηρίας και λαθραλιείας, που γίνεται.

Κάποιοι κάνουν χρυσές δουλειές και γι’ αυτό ζητήσαμε από τις αρμόδιες διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας να ελέγξουν τα καταστήματα εστίασης της περιοχής. Υπήρξε ανταπόκριση από τα Δασαρχεία Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και πολλά σημεία επαφής με τους κυνηγούς που πλήττονται από την παράνομη αυτή δραστηριότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Οι λαθροθήρες κυνηγούν αγριόπαπιες και βαλτόπαπιες και επιλέγουν να κινούνται στον Βάλτο Ροδιάς και στις παρυφές της ομώνυμης λιμνοθάλασσας, καθώς και σε μια μεγάλη έκταση με καλαμιώνες, βόρεια της λιμνοθάλασσας, στον κάτω ρου του ποταμού Λούρου.

Στόχος των λαθροθήρων είναι η συλλογή μεγάλου αριθμού από πάπιες με σκοπό την πώλησή τους σε ταβέρνες και καταστήματα. Οι βαλτόπαπιες είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και στον Αμβρακικό Κόλπο διατηρείται ένας από τους μεγαλύτερους αναπαραγόμενους πληθυσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί επίσης διαβιούν αρκετές πρασινοκέφαλες, αλλά και πολλές σαρσέλες πάπιες.

Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν

Όπως όλοι οι υπόλοιποι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, έτσι και ο Φορέας Υγροτόπων Αμβρακικού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλομένων χρημάτων από το υπουργείο.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται είτε με πίστωση είτε από τα μέλη της διοίκησης, που βάζουν το χέρι στην τσέπη.«Η αλήθεια είναι όμως, πως συμμετέχουμε σε αυτή την υπόθεση για να προσφέρουμε. Θα πρέπει όμως να ευχαριστήσουμε το προσωπικό που κάνει μεγάλη υπομονή και συνδράμει τις ενέργειές μας. Έτσι δουλεύουν δυστυχώς, όλοι οι φορείς, αλλά θα πρέπει να σταθούμε κι εμείς πιο πάνω από αυτήν τη δυσκολία», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης