Καναδάς: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο άνοιξε στο "Σινεμά ντι Παρκ" το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ, το οποίο φέτος τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας.

Η ταινία "Ελ Γκρέκο" του Γιάννη Σμαραγδή απέσπασε τα ευνοϊκά σχόλια των θεατών, που συνέρρευσαν από όλα τα μέρη του Μόντρεαλ.

Το φεστιβάλ άνοιξε η δημοτική σύμβουλος Ελένη Φωτόπουλος, υπεύθυνη της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου του Μόντρεαλ γιά τον Πολιτισμό, η οποία είπε ότι είναι σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός να ξετυλίγεται μια εβδομάδα νέου ελληνικού κινηματογράφου στην πόλη των πολλών φεστιβάλ.



Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος σημείωσε πως το φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου οφείλει να γίνει θεσμός στην πόλη των πολλών πολιτισμών.

Την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "Ελ Γκρέκο" προλόγισε ο πρόξενος της Ισπανίας στο Μόντρεαλ Χαβιέ Ντάγο Ελόρζα (Javier Dago Elorza), ο οποίος τόνισε πως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποτελεί θησαυρό γιά την Ισπανία, καθώς ανήγαγε τη θρησκευτική τέχνη σε παγκόσμια πρωτοπορία λόγω του πόνου και του πάθους του.Ο Ισπανός γενικός πρόξενος είπε πως πολλές κοινές εμπειρίες ενώνουν την Ισπανία και την Ελλάδα.

Ιδιαίτερο κόσμο προσέλκυσε χθες στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου η βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και τελούσε υπό την αιγίδα της Εδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill.

Η πρώτη ταινία, που προβλήθηκε ήταν του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου με τίτλο "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη".

Ο καθηγητής της έδρας Νεοελληνιών σπουδών του Πανεπιστημίου McGill Νίκος Πουλόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις των θεατών, τονίζοντας πως ποτέ στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν οι δυό ποιητές όσο τουλάχιστον προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία.

Η βραδιά έκλεισε με τη βιογραφική ταινία "Καβάφης" του Γιάννη Σμαραγδή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης