ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: Ο απροσκύνητος ηγέτης του Έθνους

Είχε την τύχη τούτο το Έθνος να έχει ένα ηγέτη όπως είναι ο Βάσος Λυσσαρίδης. Απροσκύνητος, αγονάτιστος, ασυμβίβαστος και πάνω απ' όλα να δείχνει ως αιώνιος έφηβος !!!

Ότι και να λεχθεί για τον Γιατρό θα είναι λίγο. Η πολυτάραχη ζωή του είναι συνυφασμένη με την πολυτάραχη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες, ενέπνευσε στρατιές επωνύμων και ανώνυμων ηρώων της Κύπρου. Το όνομα του Γιατρού ακουγόταν σαν πολεμική ιαχή σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της δεκαετίας του 1960, από την Κούβα μέχρι την Αφρική.
Αγωνιστής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955, βράχος κατά τη τουρκοανταρσία, η προσωποποίηση της αντίστασης στο πραξικόπημα, ο Βάσος Λυσσαρίδης έκανε τη θεωρία πράξη και ανέτρεψε την εντύπωση που υπάρχει παγκόσμια για τους πολιτικούς.
Έδωσε μάχες με τα όπλα, έδωσε και συνεχίζει να δίνει μάχες με την πένα, με τον πύρινο λόγο του, μόνο η παρουσία του εμψυχώνει όταν η σκληρή απογοήτευση γονατίζει τη ψυχή.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, εισέβαλε, ορμητικός και ασυμβίβαστος, στη ζωή μας, στα μυθικά χρόνια της Επανάστασης των Νέων και των Λουλουδιών, του γαλλικού Μάη, του Τσε, και κυρίως του Λυσσαρίδη.
Η φήμη του είχε βεβαίως προηγηθεί. Ερχόταν σαν ήρωας περήφανος για τις ιδέες, τους αγώνες του και τα πάθη του, και ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι θα πρωταγωνιστούσε στον πολιτικό στίβο, στη χώρα της ήττας, της συνθηκολόγησης, της μικροψυχίας, της αντιπαροχής, της κακογουστιάς, της ανάπηρης ελευθερίας μας.
Μέσα σ' αυτές τις εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες ο Γιατρός, έλαμψε πολύ γρήγορα με την εκλογή του το ‘60, μετά τον εθνικοαπελεθερωτικό αγώνα, σαν πράξη πολιτικής αντίστασης του λαού μας. Η ψήφος αυτή αποτελούσε εκδήλωση αντίδρασης στο θρίαμβο του δοσιλογισμού, στον πολιτιστικό σκοταδισμό, στην ηττοπάθεια, και στη συνθηκολόγηση, άνευ όρων.

Όταν υπάρχει ο Λυσσαρίδης, ο λαός νιώθει ήσυχος και δυνατός!
Μπροστά στον Βάσο Λυσσαρίδη υποκλίθηκε ηττημένος και ο χρόνος!
Ενενήντα χρόνια είναι λίγα Γιατρέ!
Σε χρειαζόμαστε! 

Κείμενο: Από Κυπριακό "Ποντίκι" και τον Γλαύκο Ανδρέου από Sigma Live
Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

Σχόλια

  1. Με την παρουσία του ο γιατρός στην Εθνική σκηνή, από την μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα, κατάφερε με την αγωνιστικότητά του, τον σοφό λόγο του και την εντιμότητά του να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες. Γι' αυτό άλλωστε τιμήθηκε σχεδόν από όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Η αξιοπρέπειά του μαζί με όλα τα άλλα είναι εθνική παρακαταθήκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης