Τα Καραβάν Σεράι και τα χάνια της Άρτας


Μέσα από γερμανοαυστριακές πηγές

Σαν καραβάν Σεράι στην περιοχή της Άρτας έχουμε μόνο δύο αναφορές. Την Σαλαώρα και την περιοχή γύρω από τον Γοργόμυλο, όπου ήταν το γνωστό χάνι του Καπού Αγά και η περιοχή Καραβοσαράς.



Ενώ υπάρχουν κάποια χάνια στην περιοχή, όπως αυτό του Ιμαρέτ, που ίσως να ήταν και αυτό Καραβάν Σεράι. Το Καραβάν σεράι ήταν ένα πανδοχείο περιτριγυρισμένο με τείχος.

Ταξιδιώτες μπορούσαν με λίγα χρήματα να διανυκτερεύσουν, να ασφαλίσουν την πραμάτεια τους έναντι ενός μικρού ποσού, να βρουν καταυλισμό τα ζώα τους και οι ίδιοι να προμηθευτούν είδη διατροφής.

Μεγάλα Καραβάν Σεράι χρησιμοποιούνταν σαν διαμετακομιστικά κέντρα. Π.χ. της Σαλαώρας.

Τα Καραβάν Σεράι είναι σχεδόν τετράγωνα και σπάνια οκτάγωνα. Έχουν μια τεράστια εσωτερική αυλή και τα κτίρια είναι τοξωτά. Στον πάνω όροφο είναι τα δωμάτια για τους ταξιδιώτες.

Στο κάτω μέρος υπάρχουν στάβλοι για τα ζώα και καταστήματα. Μάλιστα μερικά έχουν και εργαστήρια, Χαμάμ καθώς και καφενεία και εστιατόρια.

Στην Ήπειρο θυμίζει το Χάνι του Βρόσγου στα Ιωάννινα. Μερικά είναι δίπλα από τζαμιά ή μέρος ενός συγκροτήματος (δες Ιμαρέτ Αρτας) ή έχουν στην αυλή ένα μικρό τζαμί ή έχουν μετζίτια (χώρους προσευχής).

Τα χάνια είναι παρόμοια με αυτά τα κτίρια αλλά μικρού μεγέθους. Τα χάνια δεν μπορεί να είναι διαμετακομιστικά κέντρα. Στην εικόνα του 1586 βλέπουμε το διώροφο κτήριο, το μαγειριό κάτω, τους στάβλους καθώς τρεις άνδρες και ζώα

Cod. 8615, Fol. 146v: Johannes Lewenklau: Bilder türkischer Herrscher, Soldaten, Hofleute, Städte u. a.: Innenhof einer Karawanserei -Datierung 1586 Beschreibung: Federzeichnung - Innenhof einer Karawanserei, mit drei Männer und Tieren

Πηγή: Lucas Braca (SAVE "IMARET" ΙΝ ARTA, GREECE/ ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ!)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης