Γιατί να εντάξετε τα φραγκόσυκα στη διατροφή σας


Αναμφίβολα όλοι έχετε προσέξει στις διακοπές σας εκείνο τον κάκτο με τους έντονους πορτοκαλο- κόκκινους καρπούς! Η φραγκοσυκιά ευδοκιμεί στο ξηρό κλίμα των Ελληνικών νησιών και της Μεσογείου, και έχει ταξιδέψει στη χώρα μας από τη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα από το Μεξικό. 



Η παραδοσιακή εξωτερική χρήση της ως επίθεμα εντοπίζεται στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων και αρθριτικών πόνων. Η παράδοση στην υπηρεσία της σύγχρονης επιστήμης

 Παρότι σήμερα υπάρχουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν πολλές καταστάσεις στον οργανισμό, οι παραδοσιακές φυσικές λύσεις συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των επιστημόνων κυρίως λόγο της απουσίας παρενεργειών, αλλά και λόγω του ολιστικού τρόπου που δρουν στο σώμα.

Εκτός από τη γνωστή θρεπτική τους αξία, πολλές τροφές εμφανίζουν εξειδικευμένες δράσεις οι οποίες αποδίδονται στο σύνολο των φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

 Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το φραγκόσυκο. Οι καρποί του παίρνουν χρώματα από βαθύ μωβ, μέχρι κόκκινο, έντονο πορτοκαλί και κίτρινο. Οι «χρωστικές» όμως του φραγκόσυκου δεν του προσδίδουν μόνο την εντυπωσιακή του εμφάνιση, αλλά και ένα σύνολο από πολύτιμες για την υγεία ιδιότητες.

Οι βιοενεργές φυτοθρεπτικές ουσίες του φραγκόσυκου ονομάζονται βεταλαΐνες και έχουν μελετηθεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο του ζαχάρου και της χοληστερίνης, καθώς και για ανακούφιση γαστρεντερικών ερεθισμών. Πολύ ξεχωριστή όμως εφαρμογή βρίσκει το φραγκόσυκο στην κατακράτηση των υγρών. 



Πως διαφέρει το φραγκόσυκο από τα υπόλοιπα διουρητικά; 

 Η κατακράτηση των υγρών είναι συχνό φαινόμενο που απασχολεί ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών. Από όσους βάζουν πολύ αλάτι στο φαγητό τους, μέχρι όσους κάνουν δίαιτα, γυναίκες πριν την περίοδο, αλλά και στην εμμηνόπαυση. Το φραγκόσυκο είναι το φρούτο εκείνο που με απόλυτα φυσικό τρόπο αυξάνει τη διούρηση, αποβάλλοντας τα περιττά υγρά και τα επιπλέον κιλά.

 Η αντίληψη που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα λέει πως φυτά με διουρητική δράση, παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα λόγω της περιεκτικότητάς τους στον ηλεκτρολύτη κάλιο. Πρόσφατα όμως επιστημονικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν την υπόθεση αυτή. Η περιεκτικότητα των φυτών σε κάλιο, δεν σχετίζεται με την αύξηση της διούρησης.

Συνεπώς για ακόμη μία φορά συμπεραίνουμε πως το σύνολο των συστατικών ενός φυτού, όπως οι βεταλαΐνες και τα λοιπά φλαβονοειδή στο φραγκόσυκο, συνεργάζονται για να κινητοποιήσουν το μηχανισμό αποβολής των κατακρατημένων υγρών. Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η απουσία παρενεργειών που χαρακτηρίζει το εκχύλισμα του φραγκόσυκου.

Βάση κλινικών μελετών, το συγκεκριμένο συστατικό δεν διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο οργανισμό. Με απλά λόγια μειώνει την κατακράτηση χωρίς να «αφυδατώνει».

Αρκεί όμως να αγοράσει κανείς μερικά φραγκόσυκα από τη λαϊκή αγορά για να δει αποτελέσματα; Αναμφισβήτητα το φραγκόσυκο είναι ένα θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Όμως η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου δεν αποδίδει στον οργανισμό τις συγκεντρώσεις των φυτοθρεπτικών ουσιών, στις οποίες έχουν παρατηρηθεί οι ευεργετικές ιδιότητές που αναφέραμε. Συμπληρώματα διατροφής βασισμένα σε εκχύλισμα του φρούτου, είναι εκείνα που τελικά χρησιμοποιούνται προς όφελος του οργανισμού.

Η διουρητική δράση του φραγκόσυκου είναι σταδιακή φτάνοντας τη μέγιστη τιμή της μετά από 6 ημέρες λήψης του εκχυλίσματος. Το εκχύλισμα του φραγκόσυκου αποτελεί ένα ακόμα τρανό παράδειγμα πως τα συστατικά τη φύσης συνθέτουν ένα «πλούσιο» φαρμακείο, που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να τραβήξει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον επιστημόνων και καταναλωτών.

https://www.govastileto.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ