Ομιλία Χασιάκου στον Αγιασμό του Γυμνασίου - Λυκείου Βουργαρελίου


Χθες Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστος Χασιάκος, παραβρέθηκε στον Αγιασμό στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βουργαρελίου για την νέα σχολική χρονιά. Ο Αγιασμός έγινε από τον Ιερέα του Βουργαρελίου Κίμωνα Ψωράκη.  



 Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους μαθητές, τους είπε τα εξής: «Είμαι σε δύσκολη θέση το τι πρέπει να σας πω. Αν κάποιος από εσάς μπορεί να μου δώσει καμία ιδέα θα με διευκόλυνε. Θα προτιμούσα μετά τον Αγιασμό να πηγαίναμε σε μια αίθουσα να καθόσασταν στις καρέκλες χαλαρά και ο καθένας από εσάς να μας έλεγε πως πέρασε το καλοκαίρι, αν διάβασε κανένα βιβλίο, αν ήθελε να ήταν μεγαλύτερες οι διακοπές και αν σας αρέσει που ξαναγυρίσατε στο σχολείο. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που θα ήθελαν να πουν ότι δεν τους αρέσει το σχολείο. Τα σχολεία υπάρχουν από πολύ παλαιά.

Θα έχετε ακούσει ότι στην Αρχαία Αθήνα υπήρχαν Φιλοσοφικές Σχολές και πήγαιναν εκεί να σπουδάσουν νέοι από πλούσιες οικογένειες και από πολύ μακρυά. Οι Τρεις Ιεράρχες ως νέοι έμειναν στην περιοχή που λέμε Μικρά Ασία και πήγαν στην Αθήνα να σπουδάσουν.

 Στην περιοχή μας πριν το 1800 είχε περάσει ο Πατροκοσμάς και αυτό που συνιστούσε στους κατοίκους εδώ ήταν να φτιάξουν σχολεία. Αργότερα, ο πρώτος Κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας φρόντισε πριν από όλα να φτιάξει σχολεία.

 Σήμερα το κράτος μας φροντίζει και ξοδεύει χρήματα για να υπάρχουν σχολεία, πληρώνει τους καθηγητές σας, σας δίνει τα βιβλία και πληρώνει για να έρχεστε στο σχολείο με το λεωφορείο. Αν τα γκρεμίσουμε τα σχολεία τι θα πετύχουμε;

 Ο καθένας από σας θα μείνει σπίτι του. Δεν θα του δοθεί ποτέ η ευκαιρία να γίνει καθηγητής, γιατρός ή μηχανικός. Λίγο πολύ ο καθένας θα ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Αν ο πατέρας σου είναι καφετζής, θα γίνεις και εσύ καφετζής, αν ο πατέρας σου είναι ξυλουργός, το πιθανότερο είναι να γίνεις και εσύ ξυλουργός.

 Μετά από αυτά που σας είπα θέλω να καταλάβετε ότι το σχολείο, μας δίνει μια ευκαιρία να μάθουμε γράμματα και να ασκήσουμε το επάγγελμα που μας αρέσει. Και εμείς περάσαμε από τα θρανία που είστε εσείς τώρα και πολλές φορές λέμε: «Έπρεπε να διάβαζα περισσότερο όταν ήμουν στο σχολείο».

Σας εύχομαι καλή χρονιά να έχετε και να περνάτε καλά εδώ στο Σχολείο.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ