11 Οκτωβρίου η δικάσιμος για την αίτηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας


Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, ένας από τους μεγάλους παίκτες στην ελληνική αγορά του κοτόπουλου, φαίνεται πως βρίσκεται κοντά σε μια βιώσιμη λύση των προβλημάτων του, που εστιάζονται κυρίως σε χρέη προς την τράπεζα και το ΙΚΑ. 



Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ (ειδικός εκκαθαριστής), ως ο μεγαλύτερος εκ των πιστωτών της Αρτινής Επιχείρησης, ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης και το οποίο θα συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας.

 Να σημειωθεί πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο Πρηνοτροφικός Συνεταιρισμός, είχε αμέριστη την συμπαράσταση των κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα και την Ήπειρο καθώς και της πρώην Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, που με κάθε τρόπο προωθούσαν λύση για βιώσιμη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών και των ασφαλιστικών οφειλών της μεγάλης αυτής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, που αφορά όχι μόνο την Άρτα, αλλά ολόκληρη την Ήπειρο, που συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα στην παραγωγή κοτόπουλου στην περιφέρειά μας.

 Σε κάθε ευκαιρία, το σύνολο των τοπικών πολιτικών παραγόντων και όχι μόνο τόνιζαν σε δηλώσεις τους την σημαντική θέση που κατέχει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός στην τοπική οικονομία και την σημασία του ως βασικού πυλώνα του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της περιοχής μας.

Τώρα η τύχη του ταλανιζόμενου από οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά με ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά του κοτόπουλου, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας θα κριθεί σε περίπου ένα μήνα, με τον πρόεδρο Δημήτρη Πετανίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συνεταιρισμού να αναμένουν, θετικές αποφάσεις για το μέλλον της Αρτινής συνεταιριστικής οργάνωσης,

 Μάλιστα ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού, κ. Πετανίτης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει πως στόχος της Διοίκησης και του ίδιου ήταν και είναι η σωτηρία του Συνεταιρισμού, μέσω των ρυθμίσεων των οφειλομένων και όχι άλλες λύσεις και σενάρια, τα οποία θα ήταν εις βάρος των μελών και των εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό.

 Το σχέδιο εξυγίανσης 

Με τοπικούς παράγοντες να θεωρούν πως σήμερα η πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή για να δοθεί βιώσιμη λύση στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, το σχέδιο που περιλαμβάνει η αίτηση εξυγίανσης του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, σύμφωνα με δημοσίευμα και πληροφορίες της «Ύπαιθρος Χώρα», στο ypaithros.gr προβλέπει, διαγραφή του 50% των τραπεζικών της χρεών, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής PQH, και του 75% των οφειλών προς το ΙΚΑ.

Η συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας, με τις συνολικές οφειλές του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού να ανέρχονται σε 82 εκατ. ευρώ, από τα οποία προτείνει να πληρώσει τα 36 εκατ. ευρώ.

 Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που υποβάλλει ο συνεταιρισμός προς έγκριση, προκειμένου να ενταχθεί στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα και να μπει σε τροχιά εξυγίανσης, σε ό,τι αφορά τις συσσωρευμένες οφειλές προβλέπει τη διαγραφή των μισών από τα 47,5 εκατ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται τα χρέη προς τις τράπεζες.

Ακόμη, η αποπληρωμή των υπολειπόμενων 24 εκατ. περίπου να γίνει σε 144 δόσεις για το 50%, δηλαδή για τα 12 εκατ. ευρώ, και τα άλλα μισά να διακανονιστούν με την μέθοδο balloon, δηλαδή μεταφερόμενα στο 12ο έτος του διακανονισμού, όπου θα επανεξεταστεί νέα ρύθμιση.

Τα χρέη προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 23,66 εκατ. ευρώ. Η πρόταση του συνεταιρισμού προβλέπει διαγραφή του 75%, να πληρώσει, δηλαδή, τα 6 εκατ. σε 144 δόσεις, ήτοι σε βάθος 12 ετών. Για μικρότερες οφειλές σε παραγωγούς και εργαζομένους δεν ζητείται διαγραφή χρεών.

 Έχει έγκριση 

Να σημειωθεί πως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός προχωράει στην κατάθεση της αίτησης έχοντας την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το 60% των πιστωτών που είναι ακριβώς το ποσό των τραπεζικών οφειλών και εγκρίθηκε από την PQH.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φιλοξενούνται στο ρεπορτάζ της «ΥΧ», στο σχέδιο εξυγίανσης υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά του ΙΚΑ, το οποίο απορρίπτει την πρόταση που αφορά τα χρέη προς αυτό. Όπως σημειώνουν όμως τοπικοί παράγοντες, εφόσον υπάρξει ισχυρή πολιτική και κυβερνητική βούληση, (όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της Creta Farms), το σχέδιο μπορεί να προχωρήσει και να σωθεί ένα από τους ισχυρούς οικονομικούς πυλώνες της τοπικής μας κοινωνίας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι βέβαιον πως δίπλα στη Διοίκηση, τα μέλη και τους εργαζόμενους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, θα βρεθεί ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Στύλιος, η πρώην υπουργός και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Ψαθάς και σύσσωμη η ομάδα των εκλεγμένων Αρτινών Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και οι 4 Δήμαρχοι του νομού Άρτας, ώστε στις 11 Οκτωβρίου η απόφαση να είναι υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του Συνεταιρισμού.

 Διεπαγγελματική θέλουν και οι αυγοπαραγωγοί! 

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυγοπαραγωγοί της χώρας τέθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη κατά την συνάντηση που είχε με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος (ΕΑΕ).

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ αναφέρθηκαν στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον συγκεκριμένο κλάδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό της καταπολέμησης των παρανόμων ελληνοποιήσεων, αλλά και στην αναγκαιότητα της άμεσης λειτουργίας του συστήματος «Άρτεμις» δηλαδή του συστήματος καταγραφής ισοζυγίων παραγωγής και πώλησης αυγών ώστε να ελέγχονται τα μεγέθη του παραγόμενου – διακινούμενου προϊόντος και για την αυγοπαραγωγή.

Παράλληλα ενημέρωσαν τον κ. Βορίδη για την πρόθεσή τους να ιδρύσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού.

 Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ελέγξει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το σύστημα «Άρτεμις» και συζήτησε τις δυνατότητες να υπάρξουν ουσιαστικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση των παρανόμων ελληνοποιήσεων, ενώ υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών αλλά παράλληλα θα είναι αυστηρή με όσους διαπράττουν αδικήματα στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Πρόσθεσε δε ότι η πρόθεση των αυγοπαραγωγών για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

https://ixotisartas.gr/







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης