Στα "όπλα" οι κυνηγοί ...!!


Ξεκινάει και επίσημα στις 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος. - Αποφασίστηκε να κυνηγούν απεριόριστα τα αγριογούρουνα 

Σε περίπου δύο εβδομάδες θα πιάσουν τα όπλα οι κυνηγοί, και για το διάστημα 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020, όπως καθορίζεται η νέα κυνηγετική περίοδος, σύμφωνα με αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα, τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος. 



 Ο Κ. Χατζηδάκης, ύστερα από συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλει περιβαλλοντικοί φορείς, κυνηγετικές οργανώσεις, οι καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, εξέδωσε τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση που διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:

 α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.

Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.

 β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν έως την πλήρη απαγόρευση. «Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

 Το υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης. γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Ύστερα από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2019 – 2020 είναι για το διάστημα 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020. Ωστόσο, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2020.

 Οι κυνηγοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι:

 – Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2019 μέχρι και 20.01.2020 σε 3 ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) και του αγριόχοιρου (Susscrofa). In 

– Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου (Susscrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την Απόφαση, για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.

 – Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) και του πετροκούναβου (Martesfoina) από 15.09.2019 μέχρι 20.01.2020 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2020 μέχρι 28.02.2020 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.

 – Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2019-14.9.2019 στις περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.

 – Απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο. – Απαγορεύεται το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectorischukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Αγιο Ευστράτιο. – Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Τήλο.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.

Παράλληλα, απαγορεύεται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

 Ταυτόχρονα, η απαγόρευση ισχύει σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού αλλά και σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών – όπως και σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.

 Στα σημαντικά της Απόφασης, είναι η απαγόρευση της αγοραπωλησίας όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Ωστόσο, επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου σε Λήμνο και Θηρασιά, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σημειώνεται ότι η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.

 Στο μεταξύ, η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Τέλος, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φορούν γιλέκο φωσφοριζέ χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ