Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσόπυργο


Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, στην Κοιλάδα του Αχελώου το αντάμωμα των ξενιτεμένων και το παραδοσιακό πανηγύρι, γίνεται στον Μεσόπυργο. (ΦΩΤΟ)



 Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Πάνω από τον οικισμό, σε ένα λόφο με εξαιρετική θέα και στη θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού, βρίσκεται η ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πρόκειται για μονή Αθωνικού τύπου. Με θαυμάσιες τοιχογραφίες σε σχετικά καλή κατάσταση.

Δίπλα από το ναό, υπάρχουν απομεινάρια μιας μικρής οχύρωσης από την αρχαιότητα, γεγονός που καταδεικνύει την στρατηγική σημασία της περιοχής, αφού δεσπόζει όλης της Κοιλάδας του Αχελώου και των Αγράφων πίσω της δε, έχει για προστασία τα όρη του Γαβρόγου.

 Και σε αυτή τη Μονή, εγκαταλελειμμένη πλήρως, χωρίς καμία φροντίδα, έχουν διατεθεί πρόσφατα σχετικά κονδύλια από την Περιφέρεια Ηπείρου με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας προκειμένου αποκατασταθούν οι φθορές από το χρόνο.

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσόπυργο



Βρίσκεται στην κορυφή δασώδους λοφίσκου που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, όπου σώζονται και ίχνη αρχαίας οχύρωσης.

Είναι πλακοσκέπαστη ξυλόστεγη βασιλική με χορούς και ξεχωριστό νάρθηκα. Ιδρύθηκε λίγο πριν το 1781 στη θέση παλαιότερου ναού και έχει θαυμάσιες - πολύ καλά διατηρημένες - τοιχογραφίες, έργα του 1781, όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή.

 Ο νάρθηκας έχει τοιχογραφίες μόνο στην ανατολική πλευρά του. Το μνημείο είναι αξιολογότατο και αξίζει τη φροντίδα όλων μας...

Όπως επισημαίνει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου «Η εκκλησία είναι κτισμένη σε ένα λόφο πάνω από τον οικισμό με εξαιρετική θέα προς την Κοιλάδα του Αχελώου.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σημείο όπου ήδη αυτό το είχαν λάβει υπόψη τους οι Αρχαίοι καθώς εδώ έχει ήδη κτιστεί μια μικρή οχύρωση από την αρχαιότητα. Η εκκλησία είναι κτισμένη πιθανότατα τον 18 αιώνα ωστόσο κάποια στοιχεία μας δηλώνουν ότι ενδεχομένως στην ίδια θέση υπήρχε και παλαιότερο κτίσμα.

Οι τοιχογραφίες της σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται χρονολογούνται στο 1781. Έχουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εικονογραφικό πρόγραμμα το οποίο όμως χρήζει συντήρησης και η υπηρεσία μας, η αρχαιολογική υπηρεσία Άρτας, θα κάνει με το λιγοστό προσωπικό που έχει ότι μπορεί.

Στο Τέμπλο του Ναού, ο οποίος έχει κτισθεί τον τύπο του Αθωνίτικου ή Αγιορείτικου, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν μια προγενέστερη εκκλησία η οποία πιθανότατα να υπήρχε στον ίδιο χώρο.

Αυτό έχει να κάνει με κάποια σημεία του Τέμπλου τα οποία προέρχονται από μία παλαιότερη εκκλησία του 17 αιώνα προσαρμοστήκαν όμως στο ήδη υπάρχον τον 19 αιώνα. Πολύ σημαντικές είναι και οι τοιχογραφίες οι οποίες φέρνουν ανάγλυφα φωτοστέφανα οι ολόσωμο Άγγελοι με σταμπωτό φυτικό διάκοσμο,

Το εικονογραφικό πρόγραμμα έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία η οποία σχετίζεται με το βίο της Παναγίας καθότι όπως προανέφερα η εκκλησία είναι αφιερωμένη στο γενέσιον της Θεοτόκου».










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης