Οι «317» του Κομμένου στο δρόμο πλέον για τα φεστιβάλ


Το δρόμο για τις μεγάλες οθόνες των φεστιβάλ παίρνει το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου με τίτλο «317» και θέμα του τη σφαγή του χωριού Κομμένου τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο και μια ρεαλιστική αποτύπωσή του, που υπογράφεται από την εταιρεία παραγωγής Earthview. (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)




Η σφαγή του Κομμένου και η τραγική θυσία των 317 αποτελούν το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός σε βάρος άμαχων, αθώων, ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων ανθρώπων.



 Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν τον Αύγουστο του 2018 στο Κομμένο και στην Άρτα. Μαρτυρίες επιζώντων, τοπία, ερείπια σπιτιών, ο Άραχθος, η αυλή του ματωμένου γάμου, δηλώσεις, ιστορικά στοιχεία, εικόνες του χτες και του σήμερα συνιστούν ένα πλούσιο και αυθεντικό υλικό που κρατά το κερί αναμμένο πάνω από τις μαρτυρικές μορφές των θυμάτων της ναζιστικής καταιγίδας. Η επεξεργασία στο στούντιο ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ έχουν πολλούς λόγους να νιώθουν χαρούμενοι και περήφανοι, ιδίως γιατί το βασικό αγαθό που επιδιώκεται στην ταινία είναι η επικράτηση της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων όλου του πλανήτη. «Το όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη, το όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη, τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη….», σημειώνει με δήλωσή του ο σκηνοθέτης της ταινίας Εμμανουήλ Μαύρος, αντλώντας από τον ποιητή της ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.

Και συνεχίζει: «Ένα έργο με πλούσιο υλικό από τα γυρίσματα και τις συνεντεύξεις των επιζώντων έφτασε στο τέλος του. Η ομάδα της Earthview επιλέξαμε να ανακοινώσουμε αυτό το τέλος ανήμερα της επετείου της σφαγής του Κομμένου από τους Ναζί στις 16 Αυγούστου του 1943. Ήταν, για μένα ιδίως, μία δύσκολη αποστολή, που δε θα ήταν εφικτή αν δεν είχα την αμέριστη υποστήριξη των συνεργατών μου.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο "317", όσα και τα θύματα της θηριωδίας των Ναζί. Το δικό μας όνειρο είναι να αποτελέσει αυτό το ντοκιμαντέρ δίδαγμα αγάπης, ειρήνης, αδελφοσύνης, ισότητας, ισονομίας, ανθρωπισμού και ελευθερίας. Κανείς μας δεν είναι άριστος και ανώτερος από τους άλλους.

 Όλοι είμαστε ίσοι, όλοι είμαστε άνθρωποι. »Ευχή μου ως δημιουργού της ταινίας είναι να γίνει η αρχή της απόδοσης μιας αργοπορημένης δικαιοσύνης, που ακόμα αποζητούν και φωνάζουν οι 317 ψυχές από τα βάθη του Άδη.



 »Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία παραγωγής EarthView, τους συνεργάτες μου Δημήτρη Βλαχοπάνο, Ηλία Λάμπρη, Ρένα Σανταμούρη, Σοφία Ευαγγελινού, Λάζαρο Αγγουρά, Γεώργιο Μαύρο και Δημήτρη Ευαγγελινό για τη συνεχή τους υποστήριξη. Τους ηθοποιούς Νίκο Πανόπουλο και Μαγδαληνή Σιώζου. Και βέβαια όλους τους κατοίκους και ιδιαιτέρως τους επιζώντες του μαρτυρικού Κομμένου Άρτας».

 «Ο δρόμος της ιστορίας του Κομμένου δεν τελειώνει ποτέ», δηλώνει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, που υπήρξε εκ των διοργανωτών των γυρισμάτων και εκ των άμεσων συνεργατών της ομάδας, ιδιαιτέρως του σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρου. «Έχουμε να διανύσουμε ακόμη μίλια και μίλια, ώσπου οι σφαγές και τα ολοκαυτώματα να γίνουν το μάθημα εκείνο που θα ενσταλάξει στις καρδιές των ανθρώπων τον πόθο για τη συναδέλφωση και την ειρήνη. Τη σκυτάλη στο δρόμο αυτό καλούνται να πάρουν οι νεότερες γενιές, ιδίως οι νέοι επιστήμονες της ιστορίας.

Με την ταινία “317” το μαρτυρικό Κομμένο διεκδικεί τη θέση που του ανήκει στην ιστορία, εθνική και παγκόσμια. Ευχαριστίες οφείλουμε στους συντελεστές του έργου. Ανυπομονούμε να το δούμε στις οθόνες με τα μάτια της ψυχής μας και να χτυπήσουμε μ’ αυτό τις πόρτες του μέλλοντος». Περιμένουμε σύντομα να το δούμε και στη μεγάλη οθόνη της Άρτας. Είμαστε εν αναμονή.

http://martiriko-kommeno.gr/i

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ