Αναζητούν συνεργασίες οι νέοι δήμαρχοι…


Το τοπίο στους Δήμους της Ηπείρου

Με νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει εντός των ημερών θα επιχειρηθεί να λυθούν τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία ανακύπτουν μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής. 



Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε το περίγραμμα όσων θα ακολουθήσουν κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Η νομοθετική παρέμβαση θα διευκολύνει τις συνεργασίες και τις συμπράξεις παρατάξεων ενώ θα δίνει σε βασικά όργανα διοίκησης του δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου και περιφερειάρχης.

Η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους περισσότερους νέους δημάρχους αλλά και από τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Όπως φαίνεται στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών που θα μπορέσει να λειτουργήσει με αξιοπιστία τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 Άλλωστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τα 2/3 των δημάρχων και οι μισοί περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

 Στην Ήπειρο, η εκλογή του Αλέκου Καχριμάνη από τον πρώτο γύρο μπορεί να έβγαλε την παράταξή του από το συγκεκριμένο αδιέξοδο ωστόσο αντιμέτωποι με το νέο τοπίο που δημιούργησε η απλή αναλογική είναι οι περισσότεροι δήμοι της περιοχής.

Στον Δήμο Αρταίων η παράταξη του Χρήστου Τσιρογιάννη που εξελέγη δήμαρχος διαθέτει στο νέο δημοτικό συμβούλιο δώδεκα έδρες από τις συνολικά τριάντα τρεις. Τις υπόλοιπες μάλιστα τις κέρδισαν πέντε διαφορετικές παρατάξεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να βρεθεί τουλάχιστον μία παράταξη για να σχηματιστεί πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά η παράταξη της Ροζίνας Βαβέτση που κέρδισε τις εκλογές διαθέτει τις 12 έδρες από τις 27 του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο Χρήστος Χασιάκος, νέος δήμαρχος διαθέτει επτά από τις 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Χωρίς πρόβλημα βαδίζει στη νέα τετραετία ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη Περικλής Μίγδος ο οποίος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με το ποσοστό του 70% που του έδωσε και την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Το ενδιαφέρον βέβαια είναι επικεντρωμένο στο Δήμο Ιωαννιτών όπου ο Μωυσής Ελισάφ έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων με σκοπό τη συνεργασία ώστε να προκύψει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Όμως αντιμέτωποι με το τοπίο που άφησε η απλή αναλογική βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι της Ηπείρου. Στο Δήμο Δωδώνης, από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου τις δέκα έχει ο Χρήστος Ντακαλέτσης που επανεξελέγη δήμαρχος.

Δέκα επίσης έχει ο Κώστας Κατσανάκης και μία ο Τάσος Τόκας. Στο Δήμο Ζαγορίου ο νέος δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος έχει επτά από τις 17 έδρες. Από πέντε έχουν ο Σπύρος Βασιλείου και ο Λεωνίδας Τσουμάνης. Δεκατρείς από τις 27 έδρες έχει στον Δήμο Ζίτσας ο Μιχάλης Πλιάκος. Ο Βασίλης Γαρδίκος έχει 11, ο Γιώργος Λωρίδας δύο και ο Γιώργος Ζιάκκας μία.

 Μόλις επτά από τις 21 συνολικά έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου διαθέτει στην Κόνιτσα η παράταξη του νέου Δημάρχου Νίκου Εξάρχου. Ο Ανδρέας Παπασπύρου έχει οκτώ, ο Βασίλης Σπανός πέντε και ο Δημήτρης Σδούκος μία.

 Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Μέτσοβο καθώς ο Κώστας Τζαφέας που επανεξελέγη έχει επτά έδρες από τις συνολικά 21. Πέντε έχει ο Σπύρος Βασιλείου όσες και ο Θεόφιλος Σούλτης και τέσσερις ο Απόστολος Μπιτούνης.

 Από τους οκτώ συνολικά δήμους στο Νομό Ιωαννίνων μόνον δύο, το Πωγώνι και τα Βόρεια Τζουμέρκα που κρίθηκαν στον πρώτο γύρο δεν είναι αντιμέτωποι με παρόμοια προβλήματα καθώς οι παρατάξεις των δημάρχων Κώστα Καψάλη και Γιάννη Σεντελέ έχουν και την απόλυτη πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια. Ανάλογη όμως είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

 Οριακή πλειοψηφία έχει στην Ηγουμενίτσα ο Γιάννης Λώλος ο οποίος κέρδισε τις εκλογές την πρώτη Κυριακή και άνετη πλειοψηφία στους Φιλιάτες ο Σπύρος Παππάς. Στο Δήμο Σουλίου όμως θα απαιτηθούν συνεργασίες καθώς ο νέος δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης διαθέτει μόλις επτά από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για το νέο δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο η παράταξη του οποίου διαθέτει τις οκτώ από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου τις οποίες μοιράζονται συνολικά επτά παρατάξεις. Η δεύτερη σε δύναμη με επτά όμως έδρες είναι αυτή του νυν δημάρχου Χρήστου Μπαίλη.

 Στο Δήμο Ζηρού ο Νίκος Καλαντζής που εξελέγη και πάλι δήμαρχος διαθέτει 13 έδρες όσες και ο Δημήτρης Γιολδάσης και μία διαθέτει ο Μενέλαος Γείτονας. Μία οριακή κατάσταση που σίγουρα δεν κάνει εύκολη την τετραετία.

 Συνεργασίες θα πρέπει να αναζητήσει και ο Νίκος Ζαχαριάς νέος δήμαρχος Πάργας καθώς η παράταξή του διαθέτει τις 11 από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.


epiruspost.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης