Το OPEN MALL της Άρτας ...και η αλήθεια !!


- "Μια προσπάθεια 7 ετών του Εμπορικού Συλλόγου είναι κρίμα να την ‘καπηλεύονται’ κάποιοι στον βωμό της προεκλογικής περιόδου"

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χουλιάρας και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στα μέλη του και στους Αρτινούς πολίτες ότι : ΤΟ OPEN MALL ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ




Στις 17 Μαϊου 2019 το Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας ανακοίνωσε τους Δήμους και τους Εμπορικούς Συλλόγους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου.

Κατατέθηκαν 82 προτάσεις με αρχικό προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ και προκρίθηκαν 59 προτάσεις και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε στα 120 εκ. ευρώ περίπου . Η πρόταση μας βάση βαθμολογίας πήρε την ​9η θέση μεταξύ των 59.

Να κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή για το πώς φτάσαμε σε αυτή την μεγάλη επιτυχία. Το 2012 ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας ήταν ένας από τους Προέδρους Εμπορικών Συλλόγων στην Ελλάδα που σε μια επιτροπή σκέφτηκαν και σχεδίασαν τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου OPEN MALL.

Το 2014 μπήκαν στο πρόγραμμα 6 πόλεις πιλοτικά Αθήνα, Πειραιάς , Θεσσαλονίκη ,Λάρισα , Πάτρα και Αλεξανδρούπολη .

Η Άρτα τότε αν και είχε όλες τις προδιαγραφές για αδιευκρίνιστους λόγους δεν μπήκε . Τον Γενάρη 2017 ο κύριος Χουλιάρας προσπάθησε πάλι μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου να μπει η Άρτα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ καταθέτοντας μία προμελέτη αλλά κάποιοι δεν το πίστεψαν!!!

Τον Σεπτέμβρη 2017 στην έκθεση Θεσσαλονίκης κάνει την πρώτη συνάντηση με την υπεύθυνη ειδική γραμματέα για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου κυρία Ευγενία Φωτονιάτα όπου μπήκαν οι πρώτες βάσεις . Τον Νοέμβριο 2017 και τον Ιανουάριο 2018 ακολουθούν δύο ακόμη συναντήσεις στο Υπουργείο μεταξύ Χουλιάρα – Φωτονιάτα.

Τον Φεβρουάριο 2018 ο κύριος Χουλιάρας έπεισε τον Δήμαρχο Άρτας κύριο Χρήστο Τσιρογιάννη και συνάντησαν την κυρία Φωτονιάτα στο υπουργείο για ενημέρωση .

Μετά από την ενημέρωση ο Δήμαρχος πείστηκε να καταθέσουν την πρόταση . Η μέχρι τότε διαφωνία του ήταν πως δεν θα μπορούσε (όπως έλεγε το πρόγραμμα) να ρωτάει και να παίρνει την έγκριση από τον Εμπορικό Σύλλογο για τις παρεμβάσεις και τα έργα .

 Ξεκίνησε ο Εμπορικός Σύλλογος από τον Απρίλιο του 2018 μια ενημέρωση προς τα μέλη του με παρουσίαση του προγράμματος 3 φορές στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.


  Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο κύριος Χουλιάρας με τον συνεργάτη μηχανικό του συλλόγου κύριο Ιωάννη Άγγελη πέρασαν πόρτα – πόρτα σε όλες τις επιχειρήσεις που μπορούσαν να ενταχθούν και ενημέρωσαν και πήραν την γραπτή έγκριση των επιχειρήσεων.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είχε στεφθεί με επιτυχία γιατί με το εύρος των επιχειρήσεων που δέχτηκαν θα χαράσσονταν η περιοχή παρέμβασης . Και ήταν σημαντικό γιατί η περιοχή παρέμβασης ήταν πέντε φορές πάνω από ότι κατ’ ελάχιστο ζητούσε το πρόγραμμα.

Έτσι και ο δήμος προχώρησε βάση της περιοχής παρέμβασης στην μελέτη με την Αρχιτέκτονα κυρία Χριστίνα Παπαδημητρίου για την ανάπλαση των εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων. 2400 μέτρα (450 ζητούσε ελάχιστα ) 21 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εξωτερικής παρέμβασης δημοσίου χώρου !! 206 επιχειρήσεις το ( 200 το μάξιμουμ που ζητούσε )

Στις 30 Νοεμβρίου 2018 κατάθεσαν Εμπορικός Σύλλογος Άρτας και Δήμος Άρτας την πρόταση-μελέτη για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου αφού πρώτα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας .

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σχεδόν σε 3,5 εκ. ευρώ και με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει ριζικά η εικόνα εμπορικών πεζοδρόμων της Άρτας. Ο Δήμος Αρταίων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 1,5 εκ. ευρώ και ο Εμπορικός Σύλλογος με 400.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν από δημοτικούς πόρους.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) είναι μια καινοτόμος δράση που δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους και Εμπορικούς Συλλόγους να συνεργαστούν και να αναβαθμίσουν εμπορικούς δρόμους που βρίσκονται σε δίκτυα πεζοδρόμων και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, αναδεικνύοντας την αγορά του κέντρου, δίνοντας ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη.

Ο Δήμος Αρταίων αναλαμβάνει την ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης της Άρτας, την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, όπως τοποθέτηση υδραυλικών μπαρών στην είσοδο των πεζόδρομων για την ελεγχόμενη είσοδο οχημάτων στον πεζόδρομο, την προμήθεια κοινόχρηστων ποδηλάτων, την προμήθεια και εγκατάσταση νέου ασύρματου δικτύου και τον διαγωνισμό Αστικής Τέχνης «Art Mall».

Επιπλέον, θα κατασκευαστούν δύο σιντριβάνια (ένα στην κεντρική πλατεία και ένα στα Ψαροπλιά), θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση στο χώρο δίπλα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, θα γίνει νέα πλακόστρωση όλου του πεζοδρομημένου τμήματος και θα τοποθετηθούν νέα δέντρα, νέες ζαρντινιέρες λουλουδιών, νέα παγκάκια και υπαίθρια παιχνίδια.


 Ο Εμπορικός Σύλλογος αναλαμβάνει εργασίες επεμβάσεων επί των προσόψεων 206 εμπορικών καταστημάτων, την προμήθεια εξοπλισμού προσόψεων εμπορικών καταστημάτων, τη δημιουργία Ιστοσελίδας προώθησης συμβαλλόμενων επιχειρήσεων, τις δαπάνες για αμοιβές προσωπικού και τις δαπάνες για έκδοση αδειών.

Κλείνοντας θα θέλαμε σαν Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία :

 την Ειδική Γραμματέα ΕΤΠΑ Κυρία Ευγενία Φωτονιάτα, τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που υπερψήφισαν την πρόταση , την Αρχιτέκτονα συνεργάτη του δήμου κυρία Χριστίνα Παπαδημητρίου , την Μηχανικό συνεργάτη του δήμου κυρία Χριστίνα Νικολακοπούλου , τον Μηχανικό συνεργάτη του Συλλόγου κύριο Ιωάννη Αγγέλη.

Τέλος θα θέλαμε να αφιερώσουμε την προσπάθεια μας αυτή στην εκλιπούσα νομική σύμβουλο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΣΔΕΚΗ που μας προσέφερε τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς για το καλό του Συλλόγου και της Πόλης μας και δεν καταφέραμε να χαρούμε μαζί της αυτή την επιτυχία γιατί μας άφησε νωρίς……

Υ.Γ. Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του δήμου για το OPEN MALL είδαμε να γράφετε για ένα ‘’όραμα του δήμου και μια δέσμευση προς τους Αρτινούς πολίτες ‘’. Προφανώς εκ παραδρομής και λόγο προεκλογικής περιόδου μπερδέψανε τα οράματα και τις δεσμεύσεις γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού πηγάζει αυτή η αναφορά!!!

Μια προσπάθεια 7 ετών του Συλλόγου είναι κρίμα να την ‘καπηλεύονται’ κάποιοι στον βωμό της προεκλογικής περιόδου. Παρακαλούμε διαβάστε οι υπεύθυνοι του δήμου το δελτίο τύπου μας που περιλαμβάνει το ιστορικό της προσπάθειάς μας αυτή.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ 

Εγκρίθηκε το Open Mall στην Άρτα με χρηματοδότηση 100% και προϋπολογισμό 1.900.000€



ΣΗΜ Α/ΤΖ: Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ Κα Ευγενία Φωτονιάτα,ανακοίνωσαν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ.€ και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ.€ προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.

   Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικά πενήντα έξι (56) προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%, ανάμεσα τους και η πρόταση Εμπορικού Συλλόγου Άρτας - Δήμου Αρταίων, με χρηματοδότηση 100% και προϋπολογισμό 1.899.800 €. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ