Κύπρος: Ποιο ήταν το κίνητρο του Ορέστη;


- Τρεις εγκληματολόγοι επιχειρούν να σκιαγραφήσουν

Το προφίλ του 35χρονου ίλαρχου serial killer στην Κύπρο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων εγκληματολόγων αλλά και της Scotland Yard.




Με διά βίου κάθειρξη απειλείται ο 35χρονος «Ορέστης» από την κυπριακή δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας θα βρεθεί όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες για τα φρικιαστικά εγκλήματά του από τις αρχές.

Σύμφωνα με το κυπριακό δίκαιο, η ποινή των ισοβίων δεν μεταφράζεται σε 25 χρόνια κάθειρξη, όπως στην Ελλάδα, αλλά προβλέπει κράτηση στις φυλακές μέχρι το τέλος της ζωής του καταδικασμένου.

Το «προφίλ» του 35χρονου ίλαρχου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων εγκληματολόγων αλλά και της Scotland Yard, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει το έργο των κυπριακών αρχών τόσο για την ανεύρευση των θυμάτων, όσο όμως και για τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του στρατιωτικού, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε, χωρίς να δηλώσει ούτε μία στιγμή μετανιωμένος. Μέχρι στιγμής μάλιστα δεν έχει μιλήσει στις αρχές για το κίνητρό του.

Ποιος είναι όμως ο ορισμός του κατά συρροή δολοφόνου, ή serial killer όπως έχουμε συνηθίσει να τον αποκαλούμε, υιοθετώντας την αγγλική ορολογία;

Είναι αυτός που σκοτώνει περισσότερους από 3 ανθρώπους σε περίοδο μεγαλύτερη των 30 ημερών και με ένα κενό αρχικά. Μεταξύ τους οι τύποι των κατά συρροή δολοφόνων διαφέρουν, τόσο στα μέσα που χρησιμοποιούν αλλά και στα κίνητρά τους. Δύσκολα έχει καταφέρει η έρευνα να διεισδύσει στο μυαλό και στον τρόπο σκέψης αυτών των δολοφόνων.

Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη, στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το έγκλημα μαθαίνεται από την παιδική τους ηλικία, «διδάσκεται», και στη συνέχεια εκδηλώνεται σε μία ηλικία από τα 25 έως τα 35 τους χρόνια.

«Είναι χαρακτήρες έξυπνοι αλλά κλειστοί, συστηματικοί αλλά κυκλοθυμικοί, μεθοδικοί αλλά αγχώδεις και εκρηκτικοί, διαθέτουν κοφτερό και εφευρετικό μυαλό αλλά ταυτόχρονα είναι αναβλητικοί, παρουσιάζουν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, τη μία στιγμή είναι επιθετικοί και την άλλη μελιστάλακτοι, ενοχλούνται από την ακαταστασία και την προχειρότητα αλλά ταυτόχρονα εμφανίζουν αστάθεια και βιασύνη.

Από την άλλη καταφέρνουν να εμφανίσουν στα θύματά τους ένα γοητευτικό και συναρπαστικό χαρακτήρα, απόδειξη της πολυμηχανότητάς τους και των ικανοτήτων τους, εγκλωβίζοντας έτσι τα θύματά τους, γοητεύοντάς τους και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» σημειώνει ο κ. Μπαμπασίδης.

Ο Ορέστης δεν βγήκε έξω από τα στενά όρια της Κύπρου. Οι αναφορές όσων τον γνώρισαν σκιαγραφούν έναν άνθρωπο έξυπνο αλλά και κυκλοθυμικό, κυνικό αλλά και σχετικά ανισόρροπο σε κάποιες αντιδράσεις του, σχετικά κλειστό αν όχι διαταραγμένο (είναι υπό διερεύνηση αυτό) στην ηλικία μεταξύ 25-35 ετών που σκοτώνει αμέσως μετά το σεξ ή και ταυτόχρονα με τη σεξουαλική πράξη.

«Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η ηδονή για τον Ορέστη δεν ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης, αλλά η κορύφωση της σαρκικής και ψυχικής ηδονής και η ειρήνευση μετά την απόλαυση επέρχεται με τον βίαιο θάνατο των ερωτικών συντρόφων του, δηλαδή των γυναικών που συνήθως γνώριζε προσωπικά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι γυναίκες ερωτικές σύντροφοι και θύματα του Ορέστη μετατρέπονται σε εργαλεία απόλυτης ηδονής μόνο εφόσον αφαιρεί τη ζωή τους με βία και όχι όταν ολοκληρώνει ερωτικά με αυτές».

Το γεγονός που πρέπει να διερευνηθεί πια είναι εάν αυτή η ηδονή που πλημμυρίζει τον δράστη είναι η απόλυτη απόλαυση για τον Ορέστη, δηλαδή η απόλυτη απόλαυση επικυριαρχίας επί του σώματος και της ψυχής (άραγε γιατί) επί των θυμάτων του, που του προσφέρει ο συνδυασμός της ερωτικής ηδονής και η διαδοχή της από την ευχαρίστηση που του προσφέρει ο βίαιος θάνατός τους.

Για τον εγκληματολόγο Άγγελο Τσιγκρή, ο «Ορέστης» είναι ένας πολυ-υπότροπος εγκληματίας. Δολοφονεί τους στόχους του στα πλαίσια μίας τελετουργίας. Βρίσκει εύκολα θύματα, γυναίκες τις οποίες «ψαρεύει» από το Facebook, βρίσκεται ερωτικά μαζί τους και μετά τις δολοφονεί με στρατιωτικό κεφαλό-κλίδωμα. Το γεγονός ότι υπήρξε παντρεμένος με παιδιά δεν προκαλεί εντύπωση στους εγκληματολόγους.

«Είχε μία διττή ζωή, έπαιζε έναν ακόμη ρόλο. Εκτός από εξαιρετικός αξιωματικός ήταν και δολοφόνος. Αυτός ο δεύτερος ρόλος γίνεται στη συνέχεια ο πιο καταλυτικός» σημειώνει ο Α. Τσιγκρής, προσθέτοντας ότι η περίπτωση του 35χρονου είναι εκείνη του δράστη που σκοτώνει χωρίς εμφανές κίνητρο, λόγω μίας χαρακτηριολογικής ανωμαλίας. «Και εκ των υστέρων γίνεται μία αποκάλυψη μίας αλήθειας τραγικής, που ουσιαστικά έχει μία μακρά ιστορία στο βάθος της».

Η αναλύτρια προφίλ δραστών και εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου πιστεύει ότι ο 35χρονος κατηγορούμενος είναι συναισθηματικά κακοποιημένος από μία γυναίκα, ίσως από τη μητέρα του, και αυτό το κουβαλάει μέσα του μια ζωή.

Τον χαρακτηρίζει έξυπνο και ικανό. «Δεν σκότωσε τη γυναίκα του, για να μη συλληφθεί. Σκότωνε γυναίκες μόνες, μικροκαμωμένες, εύκολα θύματα. Είναι ο ήρεμος άνδρας, καλά βαλμένος στο κοινωνικό του κουστούμι, ικανός και έξυπνος». Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί δικηγόρος για να αναλάβει την υπεράσπιση του κατηγορουμένου για 7 φόνους, με τον ίδιο να δέχεται στωικά τα εντάλματα προσωποκράτησής του.

Την ίδια ώρα το εξειδικευμένο σύστημα Sonar «επιχειρεί» να σαρώσει και να κάνει καταγραφή του πυθμένα στην Κόκκινη Λίμνη, για να γίνουν τα επόμενα βήματα στην έρευνα. Ήδη, το σύστημα κατέγραψε μία επιτυχία, αφού εντόπισε και δεύτερη βαλίτσα, η οποία «αποκάλυψε» μία ακόμη σορό, ενός 8χρονου παιδιού.

Ο «Ορέστης» είναι μία κατηγορία από μόνος του για την επιστήμη της εγκληματολογίας και θεωρείται βέβαιο ότι θα την απασχολήσει επί μακρόν...

Σοφία Φασουλάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ