Συνεδρίασε η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Άρτας


Συνεδρίαση υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Σ.Ο.Π.Π.Π.Ε.Α.), πραγματοποιήθηκε χθες, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας. 



Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός και τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Ταξίαρχος Ε. Αναγνωστάκης, Δ/ντής Αστυνομικής Δ/νσης Άρτας, ο Ταξίαρχος Θ. Ρίζος, Διοικητής της ΠΕΠΥΔ Ηπείρου Άρτας, ο Αντιπύραρχος Ευθύμιος Δρόσος Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Άρτας, ο Ταγματάρχης Αργύρης Χρήστου, Υποδιοικητής του ΚΕΝ Άρτας, ο κ. Δημήτριος Δήμος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ν. Σκουφά, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Άρτας κ. Γοργόλης, ο κ. Β. Μπαλάσκας, Διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας, η κα Σοφία Γρύλλια, εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων, ο κ. Δ. Βάσσης, εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Άρτας, ο κ. Χρήστος Τόλης, εκπρόσωπος του ΟΤΕ Άρτας, εκπρόσωποι εθελοντών και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συζήτηση, έγινε ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπροσώπους των φορέων, για τις ενέργειες που έχουν γίνει και αυτές που δρομολογούνται προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και η αντιμετώπισή τους αν χρειαστεί.

Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς τόνισε ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε στη 1 Μαΐου και θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου 2019 και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Άρτας θα συνεργάζεται και θα υποστηρίζει τη δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των άλλων αρμόδιων φορέων, σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της περιοχής.

Ο κ. Ψαθάς επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σωστή και στενή συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της πρόληψης και της αντιμετώπισης επικίνδυνων πυρκαγιών.

Ενημέρωσε επίσης για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης που έχει εγκαταστήσει η ΠΕ Άρτας στο περιαστικό δάσος της Άρτας και σε διάφορα άλλα σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς και με το οποίο επιτυγχάνεται η επιτήρηση της περιοχής καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη να ελεγχτούν και να καθαριστούν οι χώροι που είναι ιδιόκτητοι και εγκυμονούν κινδύνους για πυρκαγιά, αφού είναι γεμάτοι χόρτα, ενώ οι οικείοι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τον έλεγχο και τον καθαρισμό τους και για τη σωστή λειτουργία των υδροστομίων.

Επίσης, τόσο οι αγρότες όσο και οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε εργασία μέσα σε δάση ή σε περιοχές όπου μπορεί να δημιουργηθεί εστία πυρκαγιάς. Παράλληλα, απαιτείται η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Οι Δήμοι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε ότι αφορά την παραχώρηση οχημάτων και εξοπλισμού που διαθέτουν (υδροφόρες κλπ). Επισημάνθηκε ότι από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναρτάται στην ιστοσελίδα της καθημερινά κατά την αντιπυρική περίοδο, Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου και ενημερώνει το κοινό για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Στο τέλος της σύσκεψης, αφού διαπιστώθηκε η πλήρης ετοιμότητα των φορέων, αποφασίστηκε ότι κατά την αντιπυρική περίοδο, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στον Λόφο Περάνθης για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης