Δημοσκόπηση της REAL.gr για την Ήπειρο βάζει φωτιές


-Καχριμάνης (28,5%)-ΔΞ/ΔΑ (28,33%)! -Στη δεύτερη θέση ο Ριζόπουλος (14,16%) -Χαμηλά Ζάψας-Δημητρίου

Σκηνικό ανατροπής στην Ήπειρο, φέρνει δημοσκόπηση του real.gr που παρουσιάζει το site real.gr, του Νίκου Χατζηνικολάου, την οποία διενήργησε η εταιρεία Voxpop Analysis από την 12η Δεκεμβρίου έως την 15η Δεκεμβρίου 2018.




Η δημοσκόπηση στη real.gr δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που έδειξε η δημοσκόπηση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, που μέτρησε μόνο στην Άρτα τις προθέσεις του εκλογικού σώματος για την εκλογή περιφερειάρχη.

Η εικόνα του βέβαιου νικητή για τον σημερινό Περιφερειάρχη δεν επιβεβαιώνεται αφού στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει 28,5% ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, ακολουθεί ο Σπύρος Ριζόπουλος με 14,16% κι ακολουθούν με 8,87% ο Γιώργος Ζάψας, και ο Δημήτρης Δημητρίου στο 4,95%.

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει στο 28,33%!


Εφόσον αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν και στη συνέχεια, φαίνεται να ξεκαθαρίζει πως το «ζευγάρι» της Β’ Κυριακής θα είναι ο Αλ. Καχριμάνης με το Σπ. Ριζόπουλο.

Παρ’ όλα αυτά και για τους δύο υπάρχει η εκτίμηση πως τα ποσοστά θα είναι μεγαλύτερα, αλλά όσο θα εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας και θα ανακοινώνονται και ονόματα υποψηφίων, η ψαλίδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου θα κλείνει.



 Σύμφωνα με τα στοιχεία του real.gr, φαίνεται ότι η πτώση των ποσοστών του Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος είχε λάβει το 2014 ποσοστό 50,8% από την Α’ Κυριακή, θα είναι τόση, όση για να διεκδικήσει την Περιφέρεια την δεύτερη Κυριακή, απέναντι στον Σπ. Ριζόπουλο, με ότι αυτό θα συνεπάγεται την περίοδο που θα γίνονται οι εκλογές.

Σε αυτό συνηγορούν, τα λεγόμενα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης.


Η απάντηση στην ερώτηση «Γενικά, η κατάσταση στην Περιφέρεια Ηπείρου θα λέγατε ότι κινείται»: Προς την λάθος κατεύθυνση 28,67% Μάλλον προς την λάθος κατεύθυνση 23,21% Μάλλον προς την σωστή κατεύθυνση 18,94% Προς τη σωστή κατεύθυνση 17,41% Δεν γνωρίζω 8,87% -Δεν απαντώ 2,90%.

Ενώ στο ερώτημα πως αξιολογείτε γενικά την Περιφερειακή Αρχή (όπου το 1 είναι αρνητικά και το 5 θετικά, όπως φαίνεται στο πίνακα) αρνητικά και μάλλον αρνητικά (1 & 2 στον πίνακα) κρίνουν τον Περιφερειάρχη το 46,42% και θετικά και μάλλον θετικά (4 & 5 στον πίνακα) μόνον το 27,82%.



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του real.gr ο Αλ. Καχριμάνης στην πρόθεση ψήφου, είναι στο 28,50% και ακολουθεί ο Σπύρος Ριζόπουλος με 14,16%, ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ζάψας με 8,87%, ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Δημ. Δημητρίου με 4,95%.

Ακολουθούν με χαμηλά οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες του ΚΚΕ, της Χ.Α. και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως, πρέπει να διευκρινιστεί πως πλήν του Ζήκου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα είναι ξανά υποψήφιος, οι επιλογές του Κωτσαντή ως επικεφαλής του ΚΚΕ και του Αναγνώστου της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, βασίζεται σε εικασία.

Αξίζει επίσης να καταγραφούν τα ποσοστά που λαμβάνουν οι υποψήφιοι στο θέμα της γνώμης, Πέρα από τις θετικές ή αρνητικές γνώμες, τον Καχριμάνη δεν τον γνωρίζει το 6,14%, τον Ριζόπουλο δεν γνωρίζει το 34,64%, τον Ζάψα το 37,37%, τον Δημητρίου το 53,91%, τον Αναγνώστου το 69,11%, τον Ζήκο το 56,31% και τον Κωτσαντή το 60,24% των ερωτηθέντων.



Το άλλο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι πως περίπου 5,5 μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου 2019 για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, το ποσοστό αναποφάσιστης ψήφου είναι πολύ υψηλό.

Συγκεκριμένα το 22,87% δεν έχει αποφασίσει, ενώ το 3,41% δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει το 5,97% ότι θα ψηφίσει άλλον, το 4,27% θα ψηφίσει Λευκό/άκυρο και δεν απάντησε το 2,05%.

Ταυτότητα Έρευνας Ημερομηνία διεξαγωγής: 

Η έρευνα διεξήχθη από την 12η Δεκεμβρίου έως την 15η Δεκεμβρίου 2018.

Το αρχικό δείγμα ανήλθε σε 1.251 άτομα και μετέπειτα έγινε εξαγωγή βάσει γεωγραφίας (ανά νομό), υπάρχει αντιπροσώπευση βάσει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.

Το τελικό δείγμα ανήλθε σε 620 άτομα.

 ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ

www.ixotisartas.gr








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης