Άρτα: Δημοσκόπιση από την εφημερίδα "Παραπολιτικά"


 -Τα συν και τα πλην, σε Νομό Άρτας, Δήμο Αρταίων και Δήμο Ν. Σκουφά. Ο Καχριμάνης με 52,8% στην Άρτα-στα χαμηλά οι υπόλοιποι

Μια ακόμη δημοσκόπηση, που μέτρησε αυτή τη φορά, την επιρροή των υποψήφιων βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων στο Νομό Άρτας, στο Δήμο Αρταίων και στο Δήμο Ν. Σκουφά, είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Παραπολιτικά». 



Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Παραπολιτικά», επικράτηση του Αλέκου Καχριμάνη και μάλιστα άνετη δείχνουν τα πρώτα δημοσκοπικά στοιχεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 19ης Μαΐου, ενώ τα στοιχεία αφορούν μόνο τον Νομό Άρτας, που είναι πληθυσμιακά ο δεύτερος μεγαλύτερος της Περιφέρειας Ηπείρου. «Είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.


Για την Περιφέρεια 

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της «Opinion Poll», οι πολίτες του Νομού Άρτας αξιολογούν θετικά το έργο του κ. Καχριμάνη, καθώς πολύ και αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 58,4% των πολιτών, ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένο το 27,4%.

Ο Περιφερειάρχης είναι πρώτος στη λίστα δημοτικότητας μεταξύ των πιθανών υποψηφίων, με τις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν το 58,7% και τις αρνητικές να περιορίζονται στο 24,3%, με ιδιαίτερα θετικές γνώμες τόσο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου περιφερειακών εκλογών, με αναγωγή των απαντήσεων Λευκό – Άκυρο – Αποχή, ο κ. Καχριμάνης συγκεντρώνει το 52,8%, έναντι 9,3% όσων έχουν αποφασίσει να επιλέξουν τον Σπύρο Ριζόπουλο και 8,0% τον Γιώργο Ζάψα.

Ακολουθεί ο Δημήτρης Δημητρίου με 1,8%. Χαμηλή αναγνωρισιμότητα καταγράφουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι περιφερειάρχες, με ποσοστό άνω του 70% να δηλώνει ότι δε γνωρίζει καν το όνομά τους, αλλά με τις θετικές γνώμες να υπερτερούν των αρνητικών.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πίνακες με ποσοστά και με θετικές και αρνητικές γνώμες για τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, για την Ήπειρο, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, ώστε να δούμε ποιοι και πόσες θετικές ή αρνητικές γνώμες έχουν. Επίσης στην δημοσκόπηση, δεν καταγράφονται ποσοστά για το ΚΚΕ, αλλά και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, παρότι έχει ανακοινώσει υποψήφιο.

Στον Δήμο Αρταίων 



Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών στους Δήμους του Νομού Άρτας, ο νυν Δήμαρχος Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννης, φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των απαντήσεων Λευκό – Άκυρο - Αποχή με ποσοστό 39,8% του Γ. Παπαλέξη, ο οποίος τον ακολουθεί με ποσοστό 19,5%.

Ωστόσο, το έργο του νυν Δημάρχου συλλέγει 49,0% αρνητικές γνώμες (λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι), έναντι 45,5% των θετικών.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο Χρ. Τσιρογιάννης, εμφανίζεται με 39,8% στην αναγωγή με δεύτερο τον Ιωάννη Παπαλέξη με 19,5%. Ακολουθούν οι Τζένη Κοίλα-Ταπραντζή με 7,3%, ο Παναγιώτης Καραγιώργος με 5,9%, η Λ. Κιτσαντά με 4,4%, ο Γιώργος Αθανασούλας με 2,5% και ο Γιώργος Μπαλάγκας με 1,2%.

Να σημειωθεί πως ο Παναγιώτης Καραγιώργος ήταν ανθυποψήφιος του Ιωάννη Παπαλέξη για το χρίσμα απ’ το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έδωσε το χρίσμα στον δεύτερο. Οι Γιώργος Αθανασούλας και Γιώργος Μπαλάγκας έχουν δηλώσει πως κατέρχονται ανεξάρτητοι, με τον Γιώργο Μπαλάγκα να προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου Αρταίων.

 Ισοζύγιο συμπάθειας 

Σε ότι αφορά το θετικό πρόσημο μεταξύ θετικής και αρνητικής γνώμης, πρώτος έρχεται ο Ιωάννης Παπαλέξης με 34.8 θετική διαφορά, κι ακολουθούν Παν. Καραγιώργος με 23.1, Λ. Κιτσαντά με 19.8, Χρήστος Τσιρογιάννης με 19.1, Τζένη Ταπραντζή με 14.5, Γιώργος Αθανασούλας με 11, Γιώργος Μπαλάγκας με 2.2, πόντους θετική διαφορά.

Αξίζει 

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση και αξίζει να σημειωθεί, είναι πως τρία άτομα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, οι Ι. Παπαλέξης, Π. Καραγιώργος, Γ. Αθανασούλας, αθροίζουν ποσοστό στην πρόθεση ψήφου 28,1%!

Παρόλα αυτά, το ΚΙΝΑΛ στην Άρτα, έχασε την 3η έδρα στις εκλογές του 2015, επειδή δεν μπόρεσε να πιάσει ούτε ένα ποσοστό της τάξης του 8%, που θα διασφάλιζε την παρουσία του ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ στο κοινοβούλιο.

Μάλλον οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς στην Άρτα, μοιάζουν με την παλίρροια, πότε έρχονται και πότε φεύγουν αφού ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές.

Άρνηση 

Επίσης αξίζει υπογράμμισης το γεγονός πως οι ερωτηθέντες έχουν αρνητική διάθεση προς τον εν ενεργεία Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, αφού στην ερώτηση αν πιστεύουν πως πρέπει να επανεκλεγεί Δήμαρχος το καθαρό «ΟΧΙ», με 29,8% υπερισχύει του καθαρού «ΝΑΙ» που λαμβάνει 26,6%.

Ενώ με την πρόσθεση του «μάλλον ΝΑΙ» το ισοζύγιο είναι 1,3% θετικό, έναντι του «ΟΧΙ και μάλλον ΟΧΙ» (38,7%), ενώ υπάρχει κι ένα ΔΞ/ΔΑ υπερβολικά υψηλό, 21,3%!

Αντιστοίχως στην ερώτηση για την ικανοποίηση από το έργο του σημερινού δημάρχου η καθαρή άρνηση (Καθόλου 29,8%) υπερισχύει της καθαρής αποδοχής (Πολύ 21,7%).

Αν αθροίσουμε το «λίγο» στο «καθόλου» και το «αρκετά» στο «πολύ», τότε βλέπουμε πως οι πολίτες «απορρίπτουν» το έργο του Δημάρχου Αρταίων, με ποσοστό 49%, έναντι θετικής γνώμης από το 45,5%, ενώ υπάρχουν και 5,5% του ΔΞ/ΔΑ.

 Δήμος Ν. Σκουφά 



Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η Ροζίνα Βαβέτση (45%) έναντι του Θεοδ. Μουσαβερέ (12,9%), ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αλλά σήμερα δεν έχει δηλώσει αν θα κατέλθει ξανά.

Σύμφωνα επίσης με τη δημοσκόπηση, μικρή είναι η επιρροή των άλλων προσώπων που δηλώνουν υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Ν. Σκουφά: Κ. Βούλγαρης 6,2%, Μπ. Πεσλής 4,7%, Δ. Ρίζος 2,7%, Αντ. Τόλης 2,7%. Όμως εδώ ο υποψήφιος του ΚΚΕ, ο Κ. Κικιώνης μετρήθηκε και με 6,7% έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις των δημοτών του Δήμου Ν. Σκουφά.

Αποδοχή 

Όμως η αποδοχή που εμφανίζεται στον πίνακα, αντανακλά στο πρόσωπο του σημερινού Δημάρχου του Στάθη Γιαννούλη, που δήλωσε πως αποχωρεί και κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ.

Όμως στο ερώτημα αν ο «σημερινός δήμαρχος», πρέπει να επανεκλεγεί, ο Στάθης Γιαννούλης, αν δεν αποχωρούσε θα μπορούσε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή αφού συγκεντρώνει 57,4% θετικές γνώμες (ΝΑΙ 36,5% και Μάλλον ΝΑΙ 20,9%), έναντι αρνητικών 32,1% (ΟΧΙ 17,6% και μάλλον ΟΧΙ 14,5%).

Μεγάλη είναι η ικανοποίηση και από το έργο του Στάθη Γιαννούλη στον Δήμο με τους ερωτηθέντες να είναι ικανοποιημένοι με 67,2%, έναντι 29,9% που δηλώνουν καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι.

Βουλευτικές υποψηφιότητες 

Η δημοσκόπηση της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, μέτρησε και την επιρροή των βουλευτών και των υποψήφιων βουλευτών. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, «Σχετικά με τις γνώμες των πολιτών του Νομού Άρτας για τους υποψήφιους βουλευτές της περιοχής τους, ο Ευστ. Γιαννούλης συλλέγει τις περισσότερες θετικές απαντήσεις (51,4%), αλλά και τη μεγαλύτερη (θετικού προσήμου) διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων.

Σε θετικές γνώμες ακολουθούν η Όλγα Γεροβασίλη με 48,9%, ο Γ. Στύλιος με 38,7% και ο Β. Τσίρκας με 33,6%. Η κ. Γεροβασίλη με τον κ. Στύλιο, ωστόσο, φαίνεται να καταγράφουν σημαντική φθορά, καθώς η πρώτη συγκεντρώνει 36,3% αρνητικές απαντήσεις, ενώ ο δεύτερος 35%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι καταγράφουν χαμηλή αναγνωρισιμότητα».

Πιο συγκεκριμένα η μεν Όλγα Γεροβασίλη έχει ισοζύγιο θετικό με 12,6 μονάδες μεταξύ θετικής και αρνητικής γνώμης, παρότι υπουργός, ενώ ο Γιώργος Στύλιος έχει μόνο 3,7 μονάδες θετικό ισοζύγιο, παρότι βουλευτής της αντιπολίτευσης!

Ο Γιώργος Στύλιος δεν θα έχει απέναντι μόνο την Όλγα Γεροβασίλη στις επερχόμενες εκλογές, αλλά θα έχει απέναντι τους συνυποψηφίους του στη ΝΔ Στάθη Γιαννούλη, με 34,5 μονάδες θετικής γνώμης, τον Χρήστο Παπάζογλου με 18,5 θετικές μονάδες και τον Ντίνο Παπαδημητρίου με 9,6 μονάδες θετικής γνώμης.

 Ανφέρ! 

Η λέξη χρησιμοποιείται ευρέως αλλά με ελαφρώς αλλαγμένη σημασία, αφού σημαίνει το πολιτικό ολίσθημα, την πράξη πολιτικής ανεντιμότητας, την πολιτική γκάφα ή και όλα αυτά μαζί. Και ήταν πολιτικό «ανφέρ» αυτό που διέπραξε η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», εις βάρος του Χρήστου Παπάζογλου, ενός ιδιαίτερα αναγνωρίσιμου προσώπου στους Αρτινούς από την ενασχόλησή του με τα κοινά είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος, είτε ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αρταίων, είτε ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας.

Κι όμως η εφημερίδα, προφανώς από αβλεψία ή προχειρότητα ή όλα αυτά μαζί, αντί να δημοσιεύσει τη φωτογραφία και το όνομα του Χρήστου Παπάζογλου, που προφανώς συμμετείχε στην έρευνα, αφού αυτός είναι στη λίστα για υποψήφιος βουλευτής, δημοσίευσε το όνομα και τη φωτογραφία, του αδερφού του Χάρη Παπάζογλου!!!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως χαμηλές είναι θετικές και αρνητικές γνώμες για τις γυναίκες της ΝΔ που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα: 19,9% θετικές γνώμες για την Ευαγγελία Καραμπίνα και μόλις 4,8% για την Μαριλένα Δρούγκα, σύζυγο του μακαρίτη πρώην βουλευτή και υπουργού Γιώργου Παπαγεωργίου.

Τέλος, έμειναν εκτός μέτρησης οι υποψήφιοι για υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αν και θα ήταν διαφωτιστικό αν ξέραμε την απήχηση του «κομμένου» υποψήφιου του ΚΙΝΑΛ Χρήστου Μέγα.

 Εφημερίδα ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ

www.ixotisartas.gr






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ