Χθες η πρώτη μέρα λειτουργίας της μονάδας ΑΣΑ


Η Ήπειρος πέρασε στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων. Μία περιοχή που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ουραγός, βρίσκεται πλέον στην πρωτοπορία! 

Η τελευταία δεκαετία και τα έργα που έγιναν άλλαξαν ριζικά το τοπίο και απομακρύνουν οριστικά κάθε κίνδυνο επιβολής προστίμων στην περιοχή μας! (ΦΩΤΟ)



Η είσοδος στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων έγινε με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, μιας μονάδας που κατασκευάστηκε με την μέθοδο ΣΔΙΤ και θεωρείται ως η πλέον σύγχρονη της χώρας.

Χθες μεταφέρθηκαν τα απορρίμματα του Δήμου Ιωαννιτών και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι της Ηπείρου.

Η λειτουργία του εργοστασίου, θα αποτρέψει την επιβολή προστίμων, που προβλέπονται από το 2019 και εφεξής, από εθνικά και κοινοτικά όργανα και αρχές.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική  Περιφέρεια πανελλαδικά στην οποία δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα μέχρι σήμερα.

Θα συμβάλλει καθοριστικά στη δυνατότητα χρηματοδότησης επεκτάσεων των υφιστάμενων ΧΥΤΑ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, δεδομένου ότι με τη λειτουργία του Έργου, οι τελευταίοι μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ και είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση.

Θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 τριών (3) Μονάδων Κομποστοποίησης βιοαποβλήτων από διαλογή στην πηγή για την Π.Ε Άρτας, την Π.Ε. Πρέβεζας και την Π.Ε Θεσπρωτίας, (για την Π.Ε Ιωαννίνων η επεξεργασία θα λαμβάνει χώρα εντός του Έργου), με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση λειτουργικών πόρων δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως  για τους Δήμους, λόγω μείωσης της ποσότητας διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων».

Την ανακοίνωση έναρξης της λειτουργίας έκανε από το βήμα του 6ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που διεξάγεται σήμερα στα Ιωάννινα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο οποίος υπογράμμισε επίσης και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ (που μετατρέπονται πλέον σε ΧΥΤΥ) και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ  πρόστιμο.

«Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, που οφείλεται στη συνεργασία. Στις δύσκολες στιγμές ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, συνήψε αυτή τη συμφωνία και πλέον η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει να φοβηθεί για την επιβολή κανενός προστίμου  από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2019. Είναι μεγάλη επιτυχία και ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη που έχει χρεωθεί το θέμα», τόνισε.

 

www.epiruspost.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης