Άρτα: Προβληματισμός - επαγρύπνηση για το μέλλον του Ακτινιδίου


Η φετινή περίοδος εμπορίας των ακτινιδίων στην Άρτα αλλά και στη υπόλοιπη Ελλάδα θα πρέπει να μας προβληματίσει για τα επόμενα χρόνια. 

Η παραγωγή ήταν σαφώς μειωμένη λόγω του ήπιου περσινού χειμώνα αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων στο τέλος της άνοιξης και λίγο πριν τη συγκομιδή σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. 



Στην Άρτα η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 25.000 τόνους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αρκετά μειωμένη παραγωγή σε σχέση με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ακτινιδίων που αγγίζουν τα 14.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή της Άρτας σε φυσιολογικές συνθήκες θα ανέρχεται στους 60.000 τόνους.

Οι ποσότητες που εξήχθησαν προς Ιταλία και Ισπανία από την Άρτα ανήλθαν στις 6.500 τόνους μία ποσότητα σχετικά μικρή αλλά ικανοποιητική για να αποφορτίσει τη κατάσταση κατά την περίοδο της συγκομιδής. Ο έντονος προβληματισμός όμως είναι τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Η παραγωγή ακτινιδίων θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, με την δυναμικότητα των ψυκτικών θαλάμων ιδιαίτερα στη περιοχή μας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα να μην επαρκούν για την αποθήκευση των προϊόντων.

Πέραν όμως του προβλήματος έλλειψης ψυκτικών θαλάμων θα έρθουμε αντιμέτωποι και με την αδυναμία παράδοσης - εξαγωγής ακτινιδίων προς την Ιταλία και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, σε Bins κατά την περίοδο της συγκομιδής, αφού φρόντισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση 9475/136897/10-10-2018 για τη Διακίνηση των Ακτινιδίων, που απαγορεύει την παράδοση και την εξαγωγή σε μεγάλες συσκευασίες bins σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειστικά για το ακτινίδιο.

Μια Υπουργική Απόφαση που θα ίσχυε από φέτος εάν δεν υπήρχε η άμεση αντίδραση κυρίως των παραγωγών της Άρτας.

Σε αυτή όμως την μη τεκμηριωμένη επιστημονικά απόφαση που αντίκειται στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 543/2011 και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή εμπορία των ακτινιδίων και κατ’ επέκταση συμπίεση της τιμής για τον παραγωγό, έχοντας στο μυαλό μας και πολύ χειρότερες καταστάσεις όπως το να μείνουν ακτινίδια στα δένδρα, οι άνθρωποι του Υπουργείου και η γνωστή ομάδα των εμπόρων που χειραγώγησαν μία τέτοια απόφαση μόνο για τα ακτινίδια που εξάγονται από τη χώρα, ενώ για αυτά που εισάγονται δεν υπάρχει κανένας περιορισμός συσκευασίας βρίσκουν σύμφωνο και τον Δήμαρχο Αρταίων, κ. Χρήστο Τσιρογιάννη.

Στη πρόσφατη επίσκεψη στο Δημαρχείο της Άρτας, της Υφυπουργού του ΥπΑΑΤ, κας Τελιγιορίδου, θα περιμέναμε από την πλευρά μας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου στο εν λόγω άρθρο και την απαίτηση της κατάργησης του, αφού δεν συνάδει με τους κανόνες εμπορίας των νωπών φρούτων και δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για κανένα φρούτο.

Όμως μείναμε άναυδοι από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Αρταίων στο οποίο αναφέρει, στα θέματα που ζήτησε από την Υφυπουργό, να εφαρμοστούν οι διατάξεις για τη συσκευασία κατά την εμπορία των ακτινιδίων κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την Επιστολή του Δημάρχου, στις 1 Οκτωβρίου 2018, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αραχωβίτη, στην οποία ζητούσε την απόσυρση του άρθρου που καθορίζει τα μέσα συσκευασίας.

Για να υπάρξει προοπτική στην εμπορία του ακτινιδίου τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ακτινιδοπαραγωγούς της Άρτας. Απαιτείται η οργάνωση σε ομάδες παραγωγών που στόχο θα έχουν την καλύτερη οργάνωση για την παραγωγή και εμπορία των ακτινιδίων.

Στη κατεύθυνση αυτή από τη πλευρά μας, σαν Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΥΡΡΟΣ βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης μέρους των εγκαταστάσεων για την συσκευασία και διακίνηση των ακτινιδίων. Ταυτόχρονα έχουμε συνάψει σύμβαση με τον παγκοσμίας φήμης Συνεταιρισμό από τη Ν. Ζηλανδία με την επωνυμία ZESPRI, για την ανάπτυξη της κιτρινόσαρκης ποικιλίας G3, στη περιοχή της Άρτας και ήδη καλλιεργούμε δύο πειραματικά κτήματα.

Επίσης βρισκόμαστε σε επαφές με μεγάλες Ομάδες Παραγωγών ακτινιδίων των χωρών Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, για τη δημιουργία Διευρωπαϊκών Ομάδων Παραγωγών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021-2027 με σκοπό την καλύτερη οργάνωση σε θέματα παραγωγής και εμπορίας των ακτινιδίων.

Σε αυτή τη βάση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται σε αντίθεση η στάση του ΥπΑΑΤ, της χώρας μας, που ουσιαστικά προωθεί διατάξεις και απαγορεύσεις που δημιουργούν προβλήματα στην προοπτική που ανοίγεται. Θέλουμε τη χώρα μας ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι;

Σας πληροφορούμε κύριοι του ΥπΑΑΤ ότι σε όλη την Ευρώπη τα ακτινίδια συλλέγονται, διακινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών - μελών και αποθηκεύονται σε μεγάλες συσκευασίες Bins για την καλύτερη συμπεριφορά του φρούτου και όχι αυτό που ανέφερε η Υφυπουργός, κα Τελιγιορίδου, ότι οι μεγάλες συσκευασίες bins επιτρέπονται μόνο για κρεμμύδια Αυστρίας και για μήλα Πολωνίας.

Θα ήταν σκόπιμο οι σύμβουλοι σας να ήταν καλύτερα ενημερωμένοι στα θέματα παραγωγής, συντήρησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και να είναι στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού και όχι των μεσαζόντων και των εμπόρων.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ακτινιδοπαραγωγούς της Άρτας να είναι σε επαγρύπνηση για αυτά τα σημαντικά ζητήματα, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει, για να αποτρέψουμε αρνητικές συνέπειες για το ακτινίδιο στο μέλλον (εξευτελιστικές τιμές και απούλητα ακτινίδια).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΥΡΡΟΣ θα οργανώσει ανοιχτή συζήτηση προσκαλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς της Άρτας για διευθέτηση - λύση όλων των προβλημάτων που αφορούν το ακτινίδιο.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Εμπορίας, Διακίνησης & Εξαγωγής Ακτινιδίων Δ. Αρταίων "ΠΥΡΡΟΣ" 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης